Benzingőz, gumifüst, adrenalin. Ez az amiből elég szegényes a kínálat a mobilpiacon, a WP platformról nem is beszélve. Van egy két nagyobb húzónév, de valahol szinte mindig elcsúszik az élmény. Nehéz olyan programot találni, ahol szép a grafika, jó az irányítás, kevés a reklám és nem kell órákat, esetleg napokat várni egy-egy verseny és fejlesztés között a díjmentes letöltés oltárán áldozva. A Carx Drift Racing nagyon finom érzékkel próbálja megtalálni az aranyközéputat és most végre megérkezett Windows Phone-ra is.

  
Drift
A sportág maga nagyon hasonló a rally-hoz, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyartechnika. A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. Ahhoz, hogy a csúszást minél tovább fenntartsuk, tökéletes kormányzásra és gázpedálkezelésre van szükség. A drift tehát kifejezetten a hátsó kerékmeghajtású autók és azok pilótáinak művészete

Grafika

A játék megjelenésére nem sok panaszunk lehet. A 3D modellezés szép, a vonalsimítások rendben vannak, a dinamikus fények is szépen viselkednek, aminek látszódnia kell az látszódik, aminek mozognia kell az mozog. Az autók kidolgozása külön plusz pontot érdemel, a visszajátszásokban még a sofőr mozgása is jól kivehető, a készítők szerencsére semmit nem apróztak el. A teszthez a hardvert egy Lumia925 biztosította és minden grafikai beállítást maximumra húzva sem vettem észre még csak mikrolaggokat sem. Szerencsére a beállítások széles skálán állíthatóak, így biztos vagyok benne, hogy a gyengébb telefonok tulajdonosainak sem kell lemondani a kiváló játékélményről, de természetesen ezért a külcsínből áldozniuk kell majd. A menü kialakítását és megjelenítését még kicsit ugyan masszírozhatták volna a fejlesztők, de ezért pontot levonni igazi szőrszálhasogatás lenne, mert ahol kell, ott igazán szép köntösben villog a játék.

  

Irányítás

A legkényesebb pont az autós játékok tesztelésekor, főleg ha nem egy tipikus vonalvezetésű árkád játékról beszélünk, hanem egy speciális (drift) versenyzési formát választó programról, ahol a kanyarok bevétele alapesetben is sokkal több odafigyelést igényel. Már a letöltéskor előre vizionáltam hogyan fogom a földhöz csapkodni a telefont, amikor az első pálya első kanyarját próbálom majd huszadik alkalommal bevenni, a tökéletlen irányításnak köszönhetően. A beállításokban böngészve azonban örömmel nyugtáztam, hogy a Carx Drift nem az a szemellenzős, vaskalapos szimulátor. Én alapesetben is hidegrázást kapok, ha a telefon döntögetésével kell egy autót irányítani, a legtöbb ilyen jellegű játék pedig főleg ezt az irányítási formát forszírozza, sőt sok esetben csak ezt az egyet engedélyezi. Itt szerencsére bővelkedünk a beállításokban így azok is megtalálják a számításukat, akik egy kicsit egyszerűbb árkád bohóckodásra vágynak és azok sem csalódnak akik a verejtékezős szimulátorozás szerelmesei. Én az aranyközéputat választottam. Auto Brake kikapcsolva, Steering Assistant engedélyezve, kurzoros irányítással és automata sebességváltóval. Számomra az irányítás így pont tökéletes volt. Nem kellett minden egyes gázadásnál azon izgulnom, hogy mikor tör ki irányíthatlanul az autó fara, de a kanyarok előtt mindig észnél kellett lenni, hogy ne csússzak ki a murvára. Természesen konzolon vagy PC-n sokkal könnyebben lehet boldogulni, a nehezebb beállításokkal is, de telefonon azért más a helyzet. A kanyarok pontos és látványos bevétele még így is kellemes kihívás. Igazi mazochistáknak ajánlott a Steering Assistant kikapcsolása. Szerencsére kameranézetből is tetszés szerint válogathatunk. Nézhetjük autónkat hátulról, madártávlatból, de ha megelégszünk csupán a motorháztető látványával, akkor ekképen imitálhatjuk a hiányzó belső nézetet is.

  

Hang

A zenék szépen szólnak a játékban, néha még az adrenalinszint emelésében is komoly szerepük van. Az autók hangjáról egyelőre nem sokat tudok írni, ugyanis az alap Skyline-on kívül még más kocsit nem sikerült feloldanom. A Skyline motorhangja olyan, amilyen. Nem zavaró doboz hang, de azért az eredetire csak nagyon messziről, féloldalasan állva, fél füllel hallgatva hasonlít. A visszaváltások, gázadások viszont szépen elkülönülnek egymástól, a gumik is elfogadható frekvencián csikorognak.

Játékélmény

A fentiekből kiindulva nem lesz nagy meglepetés, ha azt mondom, hogy közel van a tökéleteshez. Az irányítás és a grafika terén remekül vizsgázott a Carx Drift. A játékélmény ennek megfelelő és számomra abszolút az elvárt szint felett teljesít. Egyelőre csak egy autót és egy pályát tudtam tesztelni, mert a többi feloldásához szükséges pontokat nem dobálja túl bőkezűen a program. Ez talán az egyetlen olyan hátulütője, ami komolyabban zavar. Persze elnyújtja a hasznos játékidőt, de nem vagyok benne biztos, hogy sokaknál nem fullad unalomba a gyűjtögetés, míg végre eljut a várva várt autócsoda megszerzéséig. Mert szerencsére modellből van bőven és a műfaj nagy klasszikusai is jelen vannak. Nissan Skyline, Toyota AE86, Nissan Silvia, BMW E30 M3, Mazda Rx7, szóval nekünk autóőrülteknek nincs okunk a panaszra. Autóinkhoz több féle profilt is vásárolhatunk, melyek végsebesség, gyorsulás és nyomaték függvényében változnak. Pályából összesen három áll rendelkezésünkre, mindegyik más vonalvezetéssel és kanyar nehézségekkel. Egyelőre még csak az első pályáról tudok nyilatkozni, de az pont tökéletes átmenet a kezdő és haladó szint között. Megfelelő mennyiségben vannak gyors, egyenes szakaszok, csúsztatós, kilincses elnyújtott és technikás, odafigyelést igénylő szűk kanyarok is. A játékszabályok nem túl bonyolultak, viszont megkövetelik a pörgős játékmenetet. A cél, hogy minél rövidebb idő alatt és minél látványosabban érjünk célba, anélkül, hogy az autó mind a négy kerekével elhagynánk a pályát. Tehát nem elég csak kilinccsel előre végigdriftelni a kanyart, ki kell számolnunk, hogy mely kanyarokba eshetünk be látványosan anélkül, hogy hosszabb másodperceket veszítenénk és az sem elég ha folyamatosan tökéletes féktávon és ideális íven vesszük a kanyarokat, mert akkor a látványért járó bónuszpontokat veszítjük el.

 

Összegzés

A Carx Drift Racing, műfajanák egyértelműen az egyik legjobbja. Remek játékélményt kapunk minőségi köntösben, teljesen ingyen. Természetesen, ha akarunk fizethetünk a gyorsabb előrejutás érdekében, de aki valóban szereti a versenyzést és egy kicsit is kitartó, az a hosszabb, rögösebb, de mindenképpen élvezetesebb módon juthat el a kívánt autócsodák megszerzéséhez. Természetesen a játék zabálja az akkumulátort, tehát ha huzamosabb ideig szeretnénk játszani, akkor mindenképpen egy konnektor közelében kezdjünk bele a mókába.

ÁTTEKINTÉS
Grafika
10
Irányítás
10
Hangok
8
Játékélmény
9
Ár/érték arány
10
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.