Hirdetés

Az optikai képstabilizálás (OIS) okostelefonoknál inkább csak a csúcskategóriánál jellemző, kamerákat tekintve pedig már alap objektíveken is van ilyen lehetőség. Azonban ez sok esetben nem elegendő, hisz az OIS a kézremegésből adódó kimozgást csak csökkenti, nem szünteti meg. Az pedig megint más helyzet, amikor mindkét kezedre szükség van, de nem tudod hova rakni a kamerát. Ilyen esetben életmentő lehet egy állvány.

Alapvetően az állványokat két csoportra lehet osztani: monopod és tripod. Előbbinek csak egy lába van és jórészt arra szolgál, hogy stabil legyen a felvétel, viszont fogni kell, hisz az alap monopodoknak nincs kitámasztása. A tripodok háromlábú állványok, melyek sokkal stabilabb rögzítést eredményeznek, nehezebb kilökni, nagyobb teherbírásúak. Viszont van egy köztes megoldás, ami nekünk az MWC során nagyon hasznos volt, az egy olyan monopod, melynek alul kihajtható lábai vannak, így tartani nem kell és kisebb helyet foglal, mint egy tripod. Ilyen többek között a Benro A48TD, amihez mi kaptunk egy Benro S4 videófejet is a Nika.hu felajánlásával.

Sztori: a saját tripod nem fért volna bele a bőröndbe, így kértünk a srácoktól egy monopodot és noha le kellett csavarni a videófejet, hogy beférjen, de befért és nagyon jó használatot tett a Mobile World Congress alatt.

Kezdjük alulról…ahogy említettem, ez nem egy szokványos monopod, ugyanis kihajtható kis lábaival nem kell fogni, elég volt magam mellé állítani, berögzíteni az alját és már mehetett is a felvétel.

Alul van egy piros rögzítő elem, ami ha teljesen lefelé van csavarva, akkor stabilan megáll a monopod, viszont ha felcsavarjuk, akkor dönthető az állvány, ha a helyzet megkívánja. Ilyenkor viszont már fogni kell, hisz a lábak nem olyan hosszúak, hogy megálljon, főleg ha rajta van egy igen súlyos kamera. A lábak egyébként felhajthatók, így kedvünkre lehet használni.

Az állvány összecsukva videófejjel nagyjából ekkora (Laci for scale), fej nélkül 676 milliméter, teljesen kihúzva pedig 1836 milliméter, tehát igen nagyra ki lehet húzni, ha például egy rendezvényen szeretnénk az emberek feje fölött kilátni a kamerával. Súlyra sem vészes, mindössze 1,92 kg-ot nyom és az ajánlott maximum terhelés 4 kg.

Teljesen kinyitva

Az állványt három helyen lehet kiengedni, így a fent megadott méretek között bárhol be tudjuk rögzíteni. Minél magasabbra állítjuk, annál instabilabb, noha megáll a lábán, de érdemes fogni, egy egyszerű lökés elronthatja az egész felvételt. Találunk rajta egy igen nagy szivacsos grip felületet, ilyen a legtöbb monopodon van, hisz nem kellemes hidegben a fémet megfogni. A még magabiztosabb fogás érdekében van egy csuklópánt is.

A Benro A48TD kapható külön is, de megvehető videófejjel is, ami a mi esetünkben egy Benro S4 volt. A menete egyébként szabványos, így bármilyen más videófejet rá lehet tenni. Korábbi Benro tripod bemutatónknál egy S6 fejet kaptunk, aminél az S4 értelemszerűen kevesebbet „tud”.

A bal oldalán találunk egy nagyobb csavarható elemet, ami a fej előre/hátra döntését teszi lehetővé, illetve alatta egy másikat, aminek segítségével vízszintesen tudjuk forgatni. A fenti kék gombbal tudjuk a fej sínjébe beengedni a kamerát, a jobb oldali elemmel pedig rögzíteni tudjuk. Végül megtalálható rajta egy kar is, aminek szöge szintén állítható, ezzel így kiváló bejátszásokat lehet készíteni (lásd a lenti P10 Plus videót).

Az egész szerkezet minősége, anyaghasználata kiváló, a Benro a Joby és a Manfrotto mellett az egyik legjobb fotós/videós kiegészítőkkel foglalkozó márka. Nagyon jó hasznát vettük a kiállításon, ha szeretnétek látni, hogy mennyit jelent, ha egy ilyen állvány segítségével rögzítjük a videókat, akkor tekintsétek meg a lenti két videót.

Állvánnyal:

Állvány nélkül:

Köszönjük mégegyszer a Nika.hu-nak, hogy az MWC idejére biztosította a monopodot, ha érdekel a termék, megvásárolható külön és egyben videófejjel is, az árazást és minden részletet megtalálsz weboldalukon IDE kattintva.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.