Aki esetleg nem tudná én nagyon régóta használok iPhone-t, ha szeretnétek, akkor csinálok egy külön videót arról, hogy miért használok iPhone-t androidos mobil helyett, de most kifejezetten az iPhone X-ről beszélnék, ugyanis az Apple 10. évfordulós mobilját a megjelenés napjától, tehát november 3-óta használom. Ebben a videóban összefoglalom az elmúlt fél év tapasztalatát, milyen pozitív és negatív dolgokat vettem észre.

Tekintsünk el most attól, hogy hogy néz ki a telefon, mert ez mindenkinek tök szubjektív, valakinek tetszik, valakinek nem. Annyiban hoznám ezt fel, hogy én anno nagyon sokat agyaltam, hogy iPhone 8 Plust vagy iPhone X-et vegyek, hisz teljesítményben ugyanott vannak, a kamerákban is minimális az eltérés. Az iPhone 6 óta ugyanazt a formavilágot pofozgatják és az iPhone X valami új volt. Nem feltétlen szép, de új és én emiatt választottam őt.

Hol a gyorstöltő?

Amit hiányoltam akkor, hogy a dobozban nem kaptunk gyorstöltésre képes hálózati adaptert, hisz a mobil alapvetően képes lenne rá, de mégis az ősidők óta létező 5W-os fali adaptert kaptuk. Nagyjából 14 ezerért vettem külön USB Type-C végű kábelt és azóta is a MacBook Próm adapterével töltöm. Probléma megoldva.

Abból a szempontból mégiscsak beszélnék a külleméről, hogy milyen állapotban is van fél év után. Miután megvettem nem volt egyáltalán tokban egy jó pár hónapig, azonban a fél év alatt voltak olyan időszakok, amikor volt rajta üvegfólia vagy éppen valamilyen tokban jobban tetszett. Januárban beszereztem egy dbrand matricát, amit azóta is használok és imádok, nem kopik, nem jön fel, abszolút megéri az árát ha engem kérdeztek, de mivel le szeretném egy új színre cserélni, ezért most leveszem és láthatjátok, mennyire karcos a telefon.

Sokan panaszkodtak és főleg a fehér iPhone X-re, hogy a rozsdamentes acél keret karcolódik, kopik, nos én ezt egyáltalán nem tapasztaltam, ugyanolyan makulátlan, mint amikor megvettem. Az üvegen azonban látszik a használat. A hátlapon is van néhány karc, hisz ahogy mondtam, sokáig nem használtam hozzá semmilyen védelmet, ez meglátszik a kijelzőn is, bizonyos szögből nézve láthatók a zsebkarcok. Soha nem ejtettem még le, így ebből kifolyólag nincsenek rajta sérülések.

Mik a pozitívumok?

Az iPhone X gyors, a leggyorsabb iPhone, amit valaha készített az Apple, ezt a címet legalább szeptemberig még birtokolni fogja, azonban az már nem feltétlen igaz, hogy a leggyorsabb mobil jelenleg a piacon, ugyanis volt szerencsém használni a OnePlus 6-ot, ami nevetségesen gyors, ha azt mondom, hogy semmilyen megakadást nem tapasztaltam, akkor azt igen komolyan gondolom.

Ettől eltekintve tényleg jó használni az iPhone X-et, a Face ID gyorsan és vak sötétben is felold, egyedüli nyűg vele, hogy ha asztalon van a telefon és nem hajolok eléggé a mobil fölé, akkor nem ismeri fel az arcomat. Ilyenkor vagy újrapróbálom vagy jelkód.

A notch-csal én úgy vagyok, hogy nem zavar, főleg úgy, hogy mellette a kijelző elképesztően szép. Ez ugyebár az első iPhone OLED kijelzővel, ami nem mellesleg a Samsungtól van, de a megjelenítési minőség, a színek, a betekintési szögek nem hagynak abszolút kívánni valót maguk után és annak ellenére, hogy elég sokat használtam navigálásra a mobilt, beégésnek egyáltalán nem látom a nyomát.

A következő a kamerák. Szelfizésre én nem nagyon használom a telót, az előlapi kamera minőségével én elégedett vagyok, de ez persze nem jelenti azt, hogy nincs jobb nála. Amivel határozottan jobbá tehetnék, az az autófókusz, úgyhogy remélem is, hogy a következő iPhone-ban benne lesz. Annál egyébként, amit a hátlapi kamerák nyújtanak, nekem személy szerint nincs is többre szükségem. A képek dinamikatartománya nagyon király, minden látszik, aminek kell, videó szempontjából pedig ők voltak az elsők, akik elhozták a [email protected]-t mobilba. Az is igaz, hogy nem tud szuperlassítást, de nekem nem igényem.

Mik a negatívumok?

Nincs olyan, hogy tökéletes telefon és ezalól az iPhone X sem kivétel. Mint a legtöbb early adopter, én is megszenvedtem azt az időszakot, amikor a hidegtől össze-vissza érzékelt a kijelző, ezt persze már javították. A mobil hangminősége remek, a hangerő is korrekt, azonban a beszédmikrofonra nem tudnék jót mondani, ugyanis rengetegen panaszkodtak, hogy nem hallanak rendesen még akkor sem mindig, amikor teljesen az arcomba toltam a mobilt.

A másik maga az operációs rendszer verziója, magyarán az iOS 11. Ez az Apple legrosszabbul sikerült főverziója, teli volt hibával, nem volt olyan megbízható mint az iOS 10 és az üzemidő sem volt olyan hű de meggyőző. Pár napja tettem fel az iOS 12 második bétáját, amiben már csomó hibát javítottak és ha elkészül a végleges verzió, akkor tuti, hogy egyből frissíteni fogok, ugyanis ez olyan sebességnövekedést fog elhozni szinte az összes modellre, amilyet az iOS 11-nek is kellett volna. Tehát az iOS 11 nem fasza, de az iOS 12 már fasza lesz.

Melegedés. Ez mondjuk nem kifejezetten iPhone gond, hisz főleg most nyáron a mobilok is megszenvedik a meleget, főleg ha napsütötte helyen hagyjuk, akkor elég durván fel tud melegedni, de ne kanyarodjunk ennyire el. Az Apple A11 Bionic elég erős lapka ahhoz, hogy minden játék simán menjen, de most az új Westworld játéknél látványosan melegszik akár 10 perc után is. Ez lehet mondjuk a játék hibája is, engem azért kicsit bosszant. Normál használat mellett nincs baj a mobillal, nem melegszik fel annyira, hogy az bántó legyen, leszámítva ha gyorsan töltöm, ilyenkor ugyanis – ellentétben pl. a OnePlus 6-tal vagy a Huawei P20 Próval erőteljesen melegszik és erre én azt mondom, hogy nem is baj, ha az Apple átvált USB Type-C-re, ugyanis abban sokkal több lehetőség rejlik, mint a Lightningban.

Ezek lennének a tapasztalataim az iPhone X-zel kapcsolatban, ahogy mindent és mindenkit az életben, ezt is a hibáival együtt fogadom el, nektek persze nem kell, én egyelőre még ragaszkodom az iOS-hez mindamellett, hogy jó néhány androidos mobil képes lenne elcsavarni a fejem, de ebbe ne menjünk bele.

Az iPhone X egy remek készülék, az üzemideje mondjuk lehetne picivel jobb is a mostani 1 napnál, de ezen még javíthatnak szoftveresen és úgy összességében én nem bántam meg, hogy megvettem.

Most már azért olcsóbban hozzá lehet jutni, én bátran ajánlom, azonban a megéri kérdésre nektek kell választ találni, ugyanis nekem megérte, neked nem biztos.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.