Lélegzetelállító, szerencsés, állati jó érzés megülni 400 lovat. Egyszerre. És most nem a klasszikus pacikról beszélünk, hanem egy autóról, ami az előbb leírt teljesítménnyel bír és 480 Nm nyomatékkal rendelkezik. Ez az Audi TT RS.

Az Audi TT nem új sorozat, már a 90-es évek végén kiadták (1998) az első verziót, megdobogtatva ezzel jó néhány ember szívét. Az érdeklődés és a gyönyör azóta sem csökkent, egészen frappáns megoldás például a kerékjárati ívekre ráfekvő motorháztető, ami egyébként a négy híres-neves karikának is helyet ad.

Külsőleg nem lehet belekötni az agresszív kivitelbe, a mátrix LED fényszórók, a TT-gravírral ellátott hátsó lámpák, a 20″-es felnik, az elöl 370 (hűtött), hátul 310 mm-es fékek egytől-egyig mérnöki remekművek, a hátul 4-4 lengőkar és a MacPherson első futómű üli az utat és a kanyarokat, ahogy kell.

A nyomatékot már 1700-as fordulattól érezni lehet, elvileg 3,7 másodperc alatt 0-ról 100-ra suhanunk, bár ezt egyszer sem sikerült nekünk elérni. Így is bőven elég az erő, nem is városba való a kicsike. Már csak a laza átlag 15 literes fogyasztás miatt sem, 11-12 alatt nem lehet megállni, 23-ig viszont el lehet szaladni.

De azok a durrogások, azok a fantasztikus hangok, amiket a soros 5-hengeres TFSI és a dupla kipufogó kiad magából. Jaj a szívünk. Hát ha még a váltókar melletti, karbonszerű boxon fekvő gombot megnyomjuk. Kinyílik a szelep és még morcosabb lesz a hangja a kocsinak, erre aki nem figyel fel, annak nincs érzéke az ilyesfajta muzsikához.

Irtózatos élmény, a 7-sebességes dupla kuplungos váltó, a Quattro-összekerék meghajtás, egyszerűen csak megy az ember, akar menni és nem szeretne kiszállni, visszaadni pedig pláne nem kívánja az autót. A lenti videó még jobban megmutatja, hogy az Audi TT RS-t mégis miért lehet szeretni.

A belső is kívánatos, akad egy 12,3″-es IPS panel, amire szinte minden kirakható, választható az Alcantara-bőr kombináció is, a D-alakú kormány is a sportosságot tükrözi. Persze egy kívánatos külsőt meg kell fizetni, alapáron 21 millió forintba kerül a verda, de extrázva akár 28 millió forintba is kerülhet. Áh, inkább nézzétek meg a videót.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt