Talán nem túlzás azt állítani, hogy a kreátorok számára az elmúlt években az ASUS szállította a legérdekesebb laptopokat, elég csak az innovatív, két kijelzővel operáló ZenBook Pro Duo 15-re gondolni. Most azonban egy jóval visszafogottabb laptop járt nálunk, aminek ezúttal számos előnyét láttuk.

Külsőre az ASUS Zenbook Pro 15 egy tipikus ZenBook a maga minden előnyével. A letisztult külsőhöz passzol a fenyőszürke szín, az előlapot pedig a már megszokott, körkörösen csiszolt ZenBook dizájn teszi kicsit látványosabbá. Persze pehelykönnyű súlyt ne várjunk egy 15 colos, igen komoly hardverekkel szerelt géptől, de a maga 1,8 kilogrammjával nem fogja a vállunkat nyomni.

A fedlapot felnyitva elénktárul a Full HD felbontású kijelző, mely az egész terület 88 százalékát elfoglalja, tehát körülötte szerencsére alig maradt hely a káváknak. Ahogy elvárható, a vékony keretbe felülre még elfért egy Windows Hello jelszó nélküli bejelentkezést támogató webkamera is, mely manapság még inkább nélkülözhetetlen funkció, főleg a ZenBook Pro 15 vásárlói körének. Itthon természetesen magyar billentyűzettel került a boltokba a gép, a trackpad kényelmes és meglehetősen pontos, a numerikus résznek pedig sokan fognak örülni.

A Pro jelzőt leginkább a hardver miatt érdemelte ki a tesztalanyunk, hiszen a ZenBook szériához képest meglehetősen izmos belsőt kapott. Az Intel® Core™ i7-10870H processzorral leginkább gamer laptopokban találkozhattunk eddig. 8 magjával meglehetősen komoly teljesítményre képes, főleg ha besegít neki a 16GB RAM és az NVIDIA® GeForce® GTX 1650 grafikus kártya. Ez ugyan nem a legújabb generációk tagja, de félprofi grafikai munkákhoz és videóvágáshoz egy bőven megfelelő kártya. Arról nem is beszélve, hogy az irodai teendők után ha játékra is marad idő, akkor a ZenBook Pro 15 hű társatok lehet. 

Nyilvánvalóan nem azt kell egy ilyen géptől elvárni, hogy a legújabb AAA címeket Full HD felbontásban maximum grafikával futtassa, viszont a legnépszerűbb eSport címeket simán meghajtja beállítástól függően 80-160 fps között, illetve a legújabb játékokat is ki lehet rajta játszani kompromisszumos beállításokkal. Az izzasztóbb alkalmazásokhoz és a játékokhoz is fontos a megfelelő hűtés ilyen hardver mellé, ezt pedig a ZenBook kategória adottságaihoz képest nagyon jól megoldották az ASUS mérnökei. 

A csatlakozások terén nem vagyunk nagyon eleresztve, viszont az SD-kártyaolvasó egy óriási plusz. Sajnos ezt a mai napig a legtöbb laptopról lehagyják, pedig egy nagyon praktikus kiegészítő. Mellé egyébként a 3,5 mm Combo Jack csatlakozás mellett 1db USB-A, 1db USB-C és egy HDMI port került, tölteni pedig a dedikált töltővel lehet, ami picit bosszantó, de a hardver okán érthető. Azért örültünk volna, ha mondjuk irodai használat mellett támogatná a töltést, de mindvégig a dedikált töltőre kell hogy hagyatkozzunk. Ez egyébként nem egy nagy darab, csak a praktikusságból veszített így egy kicsit az egész csomag. Ugyanez a bajunk a Thunderbolt támogatás hiányával, jó lett volna 2021-ben ezt is megugrani, bár ezt el tudjuk engedni, hiszen a Thunderbolt valódi kapacitásait kevés átlagfelhasználó tudja kihasználni.

A SonicMaster hangrendszer jól hangzik, de leginkább közepes minőséget produkál. Nyilvánvalóan a 15,6 colos méretből adódóan filmezéshez és sokan fogják használni a gépet, ahhoz pedig tökéletesen megfelelő. Az ASUS szinte már minden gépébe a Wi-Fi 6-ot építi be, így ez sem lóg ki a sorból. A teszt alatt stabil volt a kapcsolat és a beépített Bluetooth is jól működött az egerünkkel.

Az ASUS ZenBook Pro 15 jelenleg 350 000 Ft környékén indul 3 év garanciával. Ezért az árért ugyan csak az i5-ös, 8GB-os modellt kapjuk meg, de még ez is megkapta a GTX 1650-es kártyát. Ezt inkább csak azoknak ajánlanánk, akik nem szeretnének a manapság a piac többségét lefedő 13 vagy 14 colos gépekkel bajlódni, de a nagy kijelző mellett mégis vágynak egy kompakt és elegáns formára. A 8 magos, i7-es változat jelenleg 450 000 Ft körül kapható, ami nem kevés, de itt már tényleg megvan az erő ahhoz, hogy 3-4 évig a félprofi feladatokhoz is remek társ lehessen a gép. Az ASUS újdonsága messze nem tökéletes, de meglehetősen ritka hardverpárosítást kínál egy elegáns formában, még bőven megfizethető áron, így nagyon örülünk, hogy itthon is elérhető.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.