A szeptemberi ASUS laptop bemutató egyik legizgalmasabb darabja kétségkívül, a megújult Flip széria prémium szegmensbe szánt tagja, az új ASUS ZenBook Flip S (UX371). Bizony van neki néhány olyan pontja, amit itthon nem sok másik laptop tud felmutatni, ráadásul árban sem szálltak el nagyon.

Külső és dizájn

A jádefekete és vörösréz színek kombinációja a férfiak és nők számára is megnyerő lehet, modern és elegáns, bárhol megjelenhetünk a géppel, már ha ez számít. A Flip szériába tartoznak azok az ASUS gépek, melyek 2 az 1-ben kialakítást kapnak, vagyis hagyományos laptop mellett az érintőkijelzőnek köszönhetően táblagépként is használhatjuk őket. Ezt a 360 fokos Ergo Lift zsanér teszi lehetővé, ami meg is emeli a gépet, a prémium érzet abszolút megvan.

A különleges formaterv mellett érdemes megemlíteni, hogy mindössze 13,9 mm vékony és alig több mint 1 kg a gép, tehát abszolút nem lesz teher a hordozása. A csomagban egyébként egy praktikus védőtok és egy stylus is található, tehát az ASUS gondoskodott arról, hogy a boltból elhozva teljes legyen a felhasználói élmény.

Hardver és teljesítmény

Egy kompakt és könnyű ultrabooktól sosem várhatjuk el, hogy kimagaslóan erős hardveres teljesítményt nyújtson, de az elmúlt években azért érdemi fejlesztések történtek ezen a téren, így a ZenBook Flip S kapcsán is bőven van miről beszámolni. Egyelőre nálunk piacon még csak a 11. generációs Intel Core i5-1135G7-tel szerelt változat kapható, de az ígéretek szerint befut majd a Intel Core i7-1165G7-es változat is. Mindkét processzor egyébként négymagos, igazából csak apró különbségek vannak az alap és a boost órajelekben, valószínűleg a legtöbbek számára nem fogja befolyásolni a napi munkát, hogy melyik változatot választják.

Az új Tiger Lake széria igazi újítása az integrált grafikus egységben történt fejlesztés, hiszen az Intel Iris Xe grafikától sokan azt várták, hogy tulajdonképpen kiütik a nyeregből az NVIDIA MX szériáját. Nos, továbbra sem ezt a gépet ajánlanánk játszani, de arra pontosan elegendő lehet az új fejlesztés ereje, hogy a népszerűbb e-sport játékokban 50-60 fps körüli értéket stabilan elérjünk, így ha csak 1-2 órát játszanánk, akkor nem lesz vele probléma. Továbbá fontos lehet megemlíteni, hogy a Thunderbolt 4-es csatlakozóknak hála akár komolyabb külső grafikus kártyát is csatlakoztathatunk hozzá.

A mindennapi feladatokhoz bőségesen elegendő erőt kapunk, legyen szó az i5-ös vagy az i7-es változatról. Az irodai szoftverekkel, online prezentációkkal és könnyedebb grafikai feladatokkal a kínálat összes tagja el fog boldogulni és a legtöbb Flip vásárlónak ennél szerintem több nem is kell, hiszen továbbra is egy rendkívül könnyű és vékony laptopról beszélünk. A memória mérete 8 vagy 16 GB lehet, bővíteni viszont nem tudjuk a gépet, hiszen integrálva van az alaplapra.

Kijelző

A ZenBook Flip S (UX371) esetében nagyon fontos külön kitérni a kijelzőre, hiszen itt kell keresni az egyik legcsalogatóbb tulajdonságát, a 4K OLED panelt. A 3840 x 2160 pixeles érintőképernyő az okostelefonokból és televíziókból már jól ismert technológiát kapta meg, mellyel csak igen kevés vetélytársa büszkélkedhet, a különbségek pedig könnyen észrevehetőek egy hagyományos IPS panelhez képest is.

Az OLED panel egyfelől sokkal dinamikusabb színeket tár elénk, másfelől egy átlagos laptopnál nagyobb fényerőt is kínál. Nagyon fontos megemlíteni a VESA DisplayHDR 500 True Black hitelesítést és a 100%-os DCI-P3 lefedettséget, melyből könnyen kitalálható, hogy tartalomfogyasztásban is élenjáró a gép. A YouTube tartalmak és Netflix sorozatok ragyogóan festenek rajta és mivel alig több mint 1 kg, könnyen az ölünkbe vehetjük az ágyban vagy a kanapén. A hosszú munkaórákban a szemünknek ártalmas kék fényeket kiszűrő – TÜV Rheinland – által is jóváhagyott technológia lehet a segítségünkre, illetve a 360 fokos zsanérnak hála különféle ülő és álló pozíciókban is kényelmesen használhatjuk a gépet.

Üzemidő és egyebek

Az ASUS weboldalán akár 15 órás üzemidőről is olvashatunk, ami nyilvánvalóan egy nagyon optimista becslés. Átlagos használat mellett egy munkanapot valószínűleg a legtöbb felhasználónál kibír, de aktívabb használat esetén azért az 5-6 óra környékét lőnénk be. Ezzel pedig semmi bajunk nincs, hiszen a dedikált töltő sem egy nagy darab, illetve az USB-C töltésének köszönhetően igencsak nagy a kompatibilis töltőegységek tárháza.

A vezeték nélküli technológiák közül természetesen nem hiányozhat a WiFi 6 és a Bluetooth 5.0 sem. A két töltésre is alkalmas USB-C port mellett egyébként egy HDMI portot és egy USB-A csatlakozót is kapunk, így a 13,9 mm-es vékonysága ellenére kompromisszumokat nem igazán kell hoznunk. A hangszórók a gép méretéhez képest meglepően jól szólnak, nem is nagyon tudnánk mondani még egy ilyen jó hangrendszert ebben az ultrakompakt szegmensben. A videóhívásokban sokat segíthet még az ASUS AI zajszűrős technológiája, mely nevéből adódóan kiszűri a háttérzajokat, ezáltal jobb hangminőséget kínál.

A billentyűzet természetesen itthon magyar nyelvű és háttérvilágítással is rendelkezik, a Windows Hello arcfelismerős bejelentkezést is támogató IR kamera pedig egyfelől kényelmes bejelentkezést biztosít, másfelől pedig egészen jó minőségű ahhoz, hogy a napi videókonferenciákon részt vegyünk.

Összegzés

Összegezve tapasztalataimat arra jutottam, hogy az új ZenBook Flip S (UX371) egy igazán különleges és stílusos újítás a piacon. A nem mindennapi minőség és dizájn segít kitűnni a tömegből, az OLED panel pedig végre egészen elérhető áron kínál különleges vizuális élményeket. Az i5-ös változat már 450 000 Ft környékén beszerezhető, a csomagban pedig ahogy már említettem helyet kapott még egy hordtáska és egy érintőceruza is.

Ennyiért aligha találunk 11. gen Intel hardverrel és OLED panellel szerelt 360 fokban átforgatható gépet, de persze szigorúan csak azoknak ajánlanánk, akik átlagos feladatokat, könnyedebb szoftvereket és internet-alapú rendszereket, alkalmazásokat használnak. Videóvágáshoz, grafikai munkákhoz és játékhoz bőven találunk megfelelőbb gépet akár az ASUS-nál vagy más márkáknál is.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.