Hirdetés

Tudjátok vannak, azok a high fashion, hypebeast márkák, aminek az árán sokan csak pislognak, mint hal a szatyorban, mégis a divatimádók és celebek népszerű választása. Nos ilyen az idén 30 éves japán divatmárka, az A BATHING APE® is, melynek tervezői az itthon is igen népszerű és a különleges kiadásokat, valamin extrém innovációt egyáltalán nem megvető ASUS csapatával álltak össze. A végeredmény pedig a hazánkban is elérhető ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE® Edition lett, amit a megjelenés előtt mi is kibonthattunk és kipróbálhattunk.

Sok laptopot láttunk már, ám ekkora dobozban ritkán érkeznek. Ez nem véletlen, hiszen az ikonikus Bape mintával díszített kartonban egy Bape terepmintás, szokványos méretű laptopdoboz és egy laptoptáska kapott helyet. Utóbbi is a terepmintás vonalat követi és egy igencsak jól használható, 180-fokban nyitható táskáról van szó, amiben a laptop mellett a dobozban található többi kiegészítők vagy éppen a napi kellékek is könnyen elférnek. A laptop tényleges dobozát felnyitva rögtön két szuper dolog tárul elénk, hiszen a Midnight Black alapszínben pompázó, ám egyedi, a fényben igazán jól látszódó, de önmagában ízlésesen visszahúzódó mintázattal rendelkező laptoppal és egy ikonikus BABY MILO® figurával találjuk szembe magunkat. Utóbbi kezébe ráadásul egy apró laptop is elhelyezhető, ezzel utalva arra, hogy ez a figura kifejezetten ehhez az együttműködéshez készült.

A laptop alatt egy vezeték nélküli ASUS egérrel is találkozhatunk, mely alapvetően a laptop fekete színét és visszafogott mintázatát kapta, de a dobozában egy Bape terepmintás fedél is található, ami egyszerűen rápattintható. Kapunk még egy matricacsomagot, amiért önmagában is komolyabb összegeket képesek fizetni, illetve egy teljes szett billentyűzetmatricát, amivel egyedivé tudjuk varázsolni az alapvetően magyar nyelvű, háttérvilágítással rendelkező billentyűzetet. A laptop fedelét felnyitva a belső részen a megszokott mintázat látható a touchpaden, a jobb alsó sarokban és hátul pedig még egy-egy Bape és Baby Milo logó is elhelyezésre kerül. Az ujjlenyomat-olvasós bekapcsológombot aktiválva az egyedi Windows boot fogad, amit egy szintén ehhez a modellhez készült háttérkép követ.

Noha vannak kifejezetten erős Vivobookok modellek dedikált RTX kártyával, de ez a modell, ami egészen konkrétan egy Vivobook S 15 OLED, inkább egy mindennapi, akár irodai vagy sulis gép. Mire lehet ez alapján számítani? Páratlan, 2.8K-s 120Hz-es OLED kijelző, csendes működés, hosszú üzemidő és korrekt teljesítmény. A gépben egy 13. generációs Intel Core i5-13500H processzor van, amiben azért van erő, 12 mag, 16 szál, alapvetően 45W-os, de akár 95W-ig is fel tud menni. Ehhez kapunk 16GB RAM-ot és egy fél terrás SSD-t, csak utóbbit cserélhetjük magunk, szóval bővíthetőségben elég korlátozott.

A teljesítmény tehát CPU oldalról kiváló, a korlátozó tényező itt az integrált Iris Xe grafika. Szó se róla, bizonyos feladatokra ez is tökéletesen elég, és ugye az Intel EVO platform okán ez a gép inkább a hatékonyságról szól, semmint a mindent elsöprő gaming és render teljesítményről. Játszani mindenképp maximum Full HD felbontásban érdemes, többet az Iris Xe nem nagyon tud kezelni értelmes fps szám mellett. Rocket League-ben és CS:GO-ban bőven 120 FPS fölött mértünk levett részletességgel, de pl. egy Diablo IV-el már küzd minimumon is. Ha a render felbontásból lentebb mersz adni, akkor 81 FPS-es átlagot hozhatsz ki belőle, tehát némi kompromisszummal egy jó konzolos teljesítményre simán képes. A MyASUS-ban szokás szerint három teljesítmény opciód van attól függően, hogy mire használod.

A gép fő ütőkártyája tech-fronton egyértelműen a kijelző. 15,6 hüvelyk, 2880 x 1620 pixel, 120Hz és OLED. Az ASUS már elég régóta az OLED-ben látja a jövőt és egyébként válaszidő, kontraszt, színhelyesség és ebben az esetben részletesség szempontjából is kiváló panelt kapunk, ráadásul a fényereje is egészen korrekt, maximum 600 nit. Minden szempontból zseni, leszámítva, hogy eléggé tükröződik, főleg, ha sötét módban használjuk. Fölötte van egy 1080P-s webkamera, elhúzható, fizikai retesszel, a bekapcsoló-gomb egyben ujjlenyomat-olvasó, a kijelző 180-fokban kihajtható és a laptop mérete okán egy kisebb numerikus rész is ráfért. Ami a csatlakozókat illeti, bal oldalon egy USB 2.0 van, adatátvitelre annyira nem, de wireless adapternek teljesen jó, minden más a jobb oldalon található. Tápcsatlakozó, HDMI 1.4, Gen1-es USB-A, Thunderbolt 4-es USB-C és combo-jack.

A gép 1,6 kiló, egészen könnyű, a fedlap alumínium, a zsanér erős, szóval minőségre is abszolút rendben van. Az Intel EVO laptopoknál feltétel a hosszú üzemidő is, erről egy 75Wh-s akku gondoskodik, amit egy 90W-os töltővel tudunk etetni. Hogy meddig bírja, az persze függ a használattól, módtól, fényerőtől stb… Én például ezt a tesztet is ezen írtam meg, YouTube videókat néztem, böngésztem és így egy teljes munkanapot lazán kibír, nagyjából 9 órát.

Összegezve, mint kollaboráció, noha távol állnak tőlünk a dizájner termékek, az ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE® Edition király lett. A laptop visszafogott, mégis egyedi, a Baby Milo figura aranyos, kapunk táskát, cserélhető fedelű egeret és a matricákkal még jobban testreszabhatod a gépet. Ez a csomag itthon 484 990 Ft, hiszen limitált darabszámban ugyan, de a hivatalos ASUS Online Márkaboltban is elérhető.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.