Hirdetés

Sokan próbálnak törekedni arra, hogy megtalálják a számukra tényleg ideális laptopot, mely nyilván akkor következik be, ha a lehető legkevesebb kompromisszummal kell kiegyezniük a vásárlás után. 

A félprofi szinten vagy hobbiból kreatívkodó felhasználóknak például eddig meglehetősen nehéz dolguk volt, ha a Windows-t futtató gépek piacán néztek szét, nem is csoda, hogy sokan egy középkategóriás gamer gép mellett tették le a voksukat. Azokkal viszont rögtön sokat kellett engedniük, hiszen a kijelzők villámgyorsak, de fakóak voltak, a dizájn sok esetben túl gameres és súlyban, valamint méretben is a nagyobb gépek táborát erősítik.

Az ASUS Vivobook széria nem véletlenül nagy kedvenc itthon, hiszen általában többféle méretben, színben és igen eltérő konfigurációkban érhetőek el, ám eddig ezek a modellek inkább a fiatalabb, általános felhasználókat célozták meg. Erre alapozva született meg tavaly a Vivobook Pro vonal, mely nevéből adódóan az eredeti család előnyeit hivatott ötvözni a kreatív felhasználók szükségleteinek kielégítésével. Ennek az Intel® Core™ i7-11370H processzor alkalmazása mellett nem csak hardveresen adott teret az ASUS, hanem bevetették a híres innovációs törekvéseiket is, így pedig egy nagyon szerethető és sokoldalú család született. Korábban már járt nálunk a 14 hüvelykes, kompaktabb változat, de úgy éreztük, hogy néhány napra érdemes kölcsönkérnünk a bátyust, hiszen a kistestvér lehet, hogy nem mindenkinek lesz jó választás a profi közegben, nekik pedig a 16 hüvelykes változatot is érdemes megismerniük.

Hardver

Hardversen nem igazán tér el a 14 és a 16 hüvelykes változat, az erősebb modelleket egy Intel® Core™ i7-11370H processzor hajtja, mely bizony az általános felhasználáshoz szánt mobil megoldásokhoz képest jóval nagyobb teljesítményre képes. Nem véletlen, hogy a gamer gépekben is feltűnik ez a megoldás, viszont itt ugye a többi alkatrész is passzol ahhoz, hogy kreatív munkát végezhessünk a géppel. Az erős processzor mellett a dedikált grafikus kártya a másik fontos pont egy kreatív alkalmazás számára.

A VGA terén sok opciót nem adott az ASUS, hiszen Nvidia GeForce RTX 3050 vagy RTX 3050 Ti választható. Névben igen hasonlóak a kártyák, de a Ti modell erősebb, mint gondolnánk. Az biztos, hogy egy RTX 3060-as opciót is megnéztünk volna, úgy talán igazi felső-középkategóriás tartalomgyártói gépről beszélhetnénk, no persze az is biztos, hogy a jelenlegi erőszint is bőven kielégíti a felhasználók többségét.

A memória terén nem mehetünk Studiobook magasságokba, de legalább alapjáraton 16GB-ot kapunk. 32GB-ig azért fel lehet menni, ami még a mai napig is eszement mennyiségű RAM-nak számít. a félprofik között pedig hasíthatunk vele. Szintén plusz pont, hogy nem ragadtak meg 256GB-nál a tárhely esetében és minimum 512GB-tal kapjuk meg a gépeket.

Kijelző

A VivoBook Pro 14X OLED és a VivoBook Pro 16X OLED között a legnagyobb különbség a kijelzőben rejlik, ráadásul több pontban. Egyfelől a kisebbik modell 2.8K-s, amúgy gyönyörű OLED kijelzőjét felváltotta egy szintén gyönyörű 4K-s panel, másfelől pedig a nevéből adódóan a mérete is megnőtt, méghozzá nem a szokványos 15 colra, hanem a 16:10-es képaránynak is köszönhetően 16 hüvelykre. Ez komoly munkateret biztosít a felhasználók számára és persze akkor is sokkal jobb látványvilágot kínál, ha valamilyen filmet vagy YouTube videót nézünk a kijelzőn.

A panel minden ASUS OLED kijelzőhöz hasonlóan lenyűgöző színeket, valódi feketét és színhű megjelenítést kínál. Az 550 nites csúcsfényerőnek hála megkapta a HDR True Black 500 hitelesítést, a színekkel aktívan dolgozók számára pedig a 100%-os DCI-P3 színskála lefedettség és a Pantone-hitelesítés lehet megnyugtató.

Csatlakozók és extrák

A profi munkaállomás célból készült ProArt Studiobook modellek mellett a Vivobook Pro széria sem maradt ASUS Dial megoldás nélkül, ám ezúttal nem egy fizikai vezérlő került beépítésre, hanem ismét hozzányúltak a touchpadhez. A számológéppé alakító NumberPad egy óriási kedvenc volt, az ASUS DialPad pedig hasonló elven működik. A touchpad sarkából kell lehúzni az ujjunkat és egy digitális vezérlő világosodik ki, melyet ugyanúgy használhatunk, mint a fizikai megfelelőjét a bivalyerős gépekben.

Az előhozás pofonegyszerű, személyre szabni pedig a ProArt Creator Hub szoftverben lehet. Mivel volt szerencsém élőben is kipróbálni a Studiobook ASUS Dial megoldását, ezért számomra egy visszalépésnek tűnt a digitális forma, de tény, hogy bevezeti a felhasználókat a profi világban és egyébként jól használható. Annyiban biztosan praktikusabb, hogy nem foglal fizikailag helyet és megbízhatóan működik, tehát véletlenül nem fogunk semmit sem elállítani vele.

Fejlett Intel alapokra épülő gépről van szó, így a sokoldalú Thunderbolt-csatlakozó nem maradhatott le róla, mellyel akár erősebb külső VGA-t is köthetünk a gépre a különféle profi kiegészítőn kívül. Szintén fontos különbség a 14 és a 16 hüvelykes modell között, hogy utóbbi már egy 96Wh-s akkumulátorral rendelkezik, de igaz, hogy a nagyobb és magasabb felbontású kijelző többet is fogyaszt. Összességében az üzemidő munka mellett 4-5 órát tehet ki, ami ugyan nem sok, de egy ügyfélhez való kijárást, egy pár órát kinti munkát vagy az esti filmezést simán kibírja.

A billentyűzet természetesen magyar nyelvű és háttérvilágítással is rendelkezik, a WiFi 6-os szabvány pedig hosszú távon biztosítja a gyors hálózati működést, miközben ha Bluetooth-on csatlakoztatjuk az egeret, akkor még a további USB-portok is megmaradnak másnak. Ha valaki aggódik a magánélete miatt, akkor (és egyébként is) nagyon praktikus a fizikai webkameratakaró, a Micro SD kártyaolvasónak viszont egyáltalán nem örülünk. Sajnos a villámgyors SD-kártyaolvasó csak a Studiobook modellek kiváltsága, nagyon kár, hogy nem fért bele legalább a 16 hüvelykes modellbe.

Összegzés és árak

A Vivobook Pro széria egy nagyon fontos és eddig talán nem kiszolgált szegmenst célzott meg magának és sikerrel is vette az akadályokat. A 350-450 000 Ft körüli ára nem is vészes, ha az OLED kijelzőt, kompakt méretet, három év garanciát és az erős teljesítményt nézzük. Akiknek csak a processzorteljesítmény számít, azoknak érdemes jobban körülnézniük, mert vannak dedikált VGA nélküli modellek is, valamivel olcsóbban.

Hirdetés
Drevenyák Dávid
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.