Hirdetés

Hamarosan 2022-be lépünk, az új év pedig sokak számára új projekteket és izgalmas terveket tartogat. Ezekhez manapság szinte mindig szükség van egy laptopra, ha kreatív munkát végeznénk, akkor azért, ha pedig általános teendőket, menedzsment feladatokat intéznék, akkor pedig azért.

Az ASUS az utolsó hetekben elküldte nekünk a Vivobook Pro 14X OLED-ed, melyről jövőre a nagyobb társával együtt egy videós teszt is várható, többek között azért, mert ebben a pár napban nagyon megkedveltük a gépet. Az alábbiakban 3 fő vonalon végigvezetve röviden bemutatjuk, hogy miért is lehet ideális választás a főként kreatív felhasználásra készült újdonság.

Kijelző

Egy laptopnál sokak számára a kijelző az egyik legfontosabb pont, hiszen nehéz is lenne megkerülni egy hordozható gép fő pontját. Az ASUS nem csak a dizájn vonalán nevezhető az egyik leginnovatívabb gyártónak, hanem az új technológiák használatában is. Ezt jól példázza, hogy a ZenBook Pro Duo-val már jó ideje jelen vannak az OLED paneles megoldások piacán, a csúcsgépet pedig az elmúlt két évben számos további gép követte.

2021 második felét teljes mértékben az OLED-re tették fel és ezt remekül tették, hiszen a hagyományos IPS panelekhez képest minden felhasználó számára szemmel jól látható a különbség. Felnyitva a gépet, elsőként elindítva rögtön elénktárul az élénk színvilág, a magas fényerő és ezzel együtt egy teljesen új világ. A Vivobook Pro 14X OLED egy 90Hz-es, 2,8K felbontású OLED panellel rendelkezik, mely 100% DCI-P3 színskála lefedettséggel és Pantone hitelesítéssel is rendelkezik, így nem csak a tartalomfogyasztás terén emelkedik ki az átlagos laptopok mezőnyéből, hanem bizony a kreatív szakemberek számára is komoly munkaesezközt jelenthet.

Hardver

Azt már elárultuk, hogy a tajvani gyártó nem véletlenül tette a “Pro” jelzőt a gép nevébe. Szerettek volna egy félprofi, modern gépet alkotni és ehhez a kijelző mellett a hardver volt a másik fontos pont. A nálunk lévő tesztgép egy négymagos Intel® Core™ i7-11370H processzorral rendelkezett, mely ha nem is a legerősebb H-szériás Intel egység, korrekt teljesítményt kínál. Az erejét jól tükrözi, hogy az ASUS és más gyártók is használják gamer laptopokban ezt a chipet. Mellé egy NVIDIA RTX 3050-es Laptop GPU került, mely a piacvezető gyártó egyik legújabb megoldása.

A korábbi GTX szériához képest friss alapokra épül és egyébként a belépőszintű, alsó-középkategóriás gamer laptopok egyik legsűrűbben használt megoldása. Ez a két, kellően erős fő hardver biztosítja, hogy az Adobe kreatív alkalmazásai vagy más egyéb, komolyabb hardverigényű megoldás kellően gyorsan fusson. Ezt kiegészíti a 16GB DDR4 RAM, mely szinte már elvárható egy kreatív géptől. Mondhatnánk, hogy a 32GB jobban jönne, de talán az meg túl sok és meg is drágítaná a gépet.

Komplexitás

Az egész értékeléskor a kulcsszó talán a komplexitás lehetne. A komoly hardver mellé ugyanis olyan kellemes extrák tartoznak, mint az ASUS DialPad, ami tulajdonképpen a legkomolyabb kreatív laptopjukban (Studiobook Pro 16 OLED) bemutatott DialPad szoftveres megoldása. Nyilvánvalóan egy fizikai tekerőnek jobban örülnénk, de azért nagyjából 3 nap után megszoktuk a touchpad-ba épített verziót is.

Ezt a rendszeren belül is használhatjuk fényerő vagy hangerő állítására, de leginkább azért készült, hogy az Adobe alkalmazásokban megkönnyítse a munkafolyamatokat. Videóvágás közben egyszerűen mozogatunk vele az idővonalon vagy képszerkesztésnél a csúszkákat állíthatjuk vele, miközben másik kezünkkel az egérrel dolgozunk. Ezt leginkább a kreatív felhasználók tudják kihasználni, de kellemes és praktikus extra. A másik hasznos pont a Thunderbolt csatlakozó, mely számos kiegészítő előtt nyitja meg a nagy adatsebességet. Mindezek mellett a 720p-s webkamera jelszó nélküli Windows Hello bejelentkezést is támogatja, amely nagyon praktikus.

A komplexitást pedig egy szerintünk korrektnek mondható árazás teszi teljessé, hiszen ha túl drága lenne, akkor inkább egy céleszköznek felelne meg és nem egy tipikusan jó választásnak. Az i5-ös változat már 410 000 Ft környékén beszerezhető, az i7-es modell pedig valamivel fölötte szokott elérhető lenni, ha éppen van készleten. Ennyiért elmondhatjuk, hogy egy hosszú évekig modern és kiemelkedő kijelzőt és egy játékra is bőven alkalmas hardvert kapunk. Mindezt egy kompakt, dizájnos csomagban találják, mely a tartalomfogyasztáshoz és tartalomgyártáshoz is kiváló társ.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.