Hirdetés

Ha könnyű és vékony gamer laptopot kerestek, akkor az ASUS ROG vonalán több remek opciót is találtok, hiszen ott a Zephyrus M15/M16 vagy a G14 és a januárban leleplezett ROG Flow X13 is. Ezek a gépek azonban egy magasabb árkategóriában versenyeznek, az ASUS pedig a jelek szerint figyelte a felhasználói visszajelzéseket, hiszen az itthon is nagyon népszerű TUF szériáját egészítette ki egy dizájnban a többi TUF modellnél jóval elegánsabb újdonsággal.

Külső

A 2 kilós TUF Dash F15-öt tehát bátran elővehetjük szinte bárhol, legyen szó egy megbeszélésről vagy egy haverokkal való összeülésről, a teljesítmény, a tömeg és a formavilág szerintem egyensúlyban van. Két színben érkezett meg a hazai piacra, hiszen a kissé “unalmas” szürke mellett sokak örömére fehérben is kapható itthon, melynek talán jobban is áll az egyszínű, türkizkék háttérvilágítással ellátott (magyar nyelvű) billentyűzet.

Gépelni egyébként kimondottan jó rajta, 15 colos modellről van szó, így hely is volt kialakítani a kényelmes gépelési lehetőséget, viszont irodai gépnek messze nem lenne tökéletes, hiszen a webkamera hiányzik róla.

Hardver

Egy gamer laptop esetében a külső mellett a legtöbben egyből a hardvert nézik meg. Persze, mint más modelleknél, így itt is elég széles a választék, hiszen az Intel Core i5-11300H vagy Intel Core i7-11370H mellé az NVIDIA GeForce RTX 3050-tól egészen az RTX 3070-ig válogathatunk. Mindkét processzor négymagos, óriási külnöbség nincs közöttük és még nem is a legújabb, “valódi” 11. generációhoz tartoznak, de hozzánk az erősebbik változat került. Mellé egy NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti-t kaptunk 24 GB RAM-mal kiegészítve, így végre azt is megnézhettük, hogy az új “belépőszintű” RTX 3000-es kártya mire képes.

A tesztpéldány:

  • Intel Core i7-11370H 4 magos CPU
  • NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti GPU
  • 24 GB RAM
  • 512 GB NVMe SSD

Benchmarkok

Cinebench R23 1538 / 6812 pont
Geekbench 5 CPU 1528 / 4930 pont
Geekbench 5 (Iris Xe) GPU 15677 pont
Geekbench 5 (RTX 3050 Ti) GPU 67156 pont
3DMark Time Spy 5243 pont
AS SSD Benchmark 1616 / 2699 MB/s (írás / olvasás)

Játékok (átlag FPS)

Rocket League  192 FPS
Valorant 210 FPS
Rainbow Six: Siege 177 FPS
Warzone 50 FPS
AC: Valhalla 58 FPS

Kijelző

A hardver mellett a kijelző tesz hozzá sokat a gaming élményhez, így kíváncsiak voltunk, hogy ezen a téren mit kínál a már jól megszokott TUF modellekhez képest a “prémiumabb” változat. Az árkategóriából adódóan a korábbi TUF modellek inkább csak elfogadható és általános minőségű panelekkel rendelkeztek akár a színhűség, akár a fényerő terén. A 144Hz-es változat járt nálunk, mely nagyjából az eddig megszokott, már kifejtett TUF élményt hozza a kijelzők terén. A hardverhez tökéletesen illik ez a képfrissítés, de grafikai munkát nem végeznénk rajta és a filmezés sem akkora élmény egy ilyen panellel.

A jó hír viszont az, hogy itthon is elérhető a 240Hz-es változat, 100%-os sRGB lefedettséggel és a fényereje is nagyobb. Alapvetően a legtöbb konfigurációhoz bőségesen elegendő kell hogy legyen a 144Hz, de ha valaki amúgy is erősebb modellt választana magának, akkor érdemes lehet a kijelzőnél is a gyorsabb és szebb megoldást választani.

Üzemidő és egyebek

A gamer laptopoktól nem szokás egésznapos üzemidőt elvárni, de ha csak általános irodai használatra, böngészésre és könnyedebb munkára használjuk, akkor akár egy 8 órás munkanapot is lehozhatunk az ASUS TUF Dash F15-tel és az ő 76Wh-s akkujával, ami kimondottan jó eredménynek számít. A Thunderbolt 4-es csatlakozásnak köszönhetően rengeteg kiegészítővel használható, illetve támogatja az USB-C töltést is, ami nagyon praktikus, hiszen egy erősebb mobil töltő bármikor kisegíthet minket a nap folyamán.

2 db 3.2 Gen1 USB-A

A billentyűzetről már volt szó, a háttérvilágítás a fekete modell esetében továbbra sem a kedvencünk, de a képek alapján a fehér színhez igazán passzol. A WASD gombokat külön kiemelte a gyártó, ami egyébként valamennyit hozzáad az összképhez, ennél azonban fontosabb a magyar kiosztás és a dedikált hangvezérlő gombok megléte.

Ethernet, HDMI 2.0b, 3.2 Gen1 USB-A, Thunderbolt 4, kombojack

A csatlakozások terén az ASUS sosem fukarkodott és a TUF Dash F15 esetében is igen jó a helyzet, hiszen három darab USB-A 3.2-es csatlakozót is kapunk a perifériáknak és kiegészítőknek, illetve mellélyük került még a már említett Thunderbolt 4-es USB-C csati, illetve egy HDMI 2.0b és egy Ethernet csatlakozó is van még a gép oldalán a 3,5mm-es audio-csatlakozó mellett. A hangszórók terén az ASUS igen sokat lépett előre az elmúlt években, ez azonban ennél a modellnél nem látszik, hiszen meglehetősen középszerű megoldással van dolgunk, az utóbbi ASUS tesztek alapján nem ehhez szoktunk.

Összegzés

Az ASUS TUF Dash F15 három év garanciával és magyar nyelvű billentyűzettel itthon nagyjából 380 000 Ft környékén indul. Ennyiért az i5-ös, 8 GB-os és RTX 3050 Ti kártyával szerelt 144Hz-es modellt kapjuk meg, ami egyébként egy korrekt darab és ráérünk majd a keretünkhöz mérten még legalább 8 GB memóriával kiegészíteni. A 16 GB memóriával, i7-es processzorral és RTX 3060-as kártyával 244Hz-es változatért 500 000 Ft-ot kellene az asztalra tennünk. 

Ennyiért azért már az ASUS Republic of Gamers családból is válogathatunk, bár az igaz, hogy a Strix szériához képest akkor itt egy letisztultabb modellt kapunk egy korrekt grafikus kártyával és egy jobb kijelzővel. Itt egyedül az AMD vs Intel processzorokban lehet a különbség, hiszen a Ryzen 5000-es széria felsőbb szegmense jóval erősebb a TUF Dash kétféle Intel megoldásánál, de bizonyára sokan vannak, akiknek a vékonyabb és elegánsabb külső fontosabb. Zárógondolatként azt mondanám, hogy az olcsóbb konfigurációk esetén lehet igazán jó ajánlat az ASUS újdonsága, hiszen ott kialakításával ki tud emelkedni a mezőnyből szinte felár nélkül. A koncepció pedig nagyon bíztató a jövőre nézve.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.