Hirdetés

Az e-sport és a számítógépes játékok világa folyamatosan fejlődik, így akár a haverokkal egy hétköznap estén letolt CoD-ról, akár versenyekről van szó, minden apró, vagy nem is olyan apró előny számít, ha a győzelem a célunk. Ahhoz pedig, hogy a vizuális élmény is a legoptimálisabb legyen, fontos, hogy a minőség, a funkcionalitás és a kialakítás egy egységet alkotva járuljon hozzá a maximális teljesítményhez. A 27 hüvelykes, WQHD felbontású ASUS ROG Swift PG27AQN monitorra pedig pontosan ezek a jelzők illenek, ráadásul az ASUS kifejezetten a gamerek igényeit célozta meg számos olyan megoldással, ami a játékélményt a következő szintre emeli.

Dizájn és kialakítás

Az ASUS ROG Swift PG27AQN egyszerre hordoz magán ismerős, valamint izgalmasan új jegyeket. Bár felfedezhető rajta a már jól ismert, ROG-ra jellemző, látványos dizájn a matt fekete vázzal, páncélszürke állvánnyal és bronzszínű betétekkel, a kijelző mégis más, hiszen ultravékony keretet kapott, így bár nagyobbnak tűnik, mégis összességében egy elegáns megjelenés jött létre, amely tökéletesen illeszkedik minden játékos asztalához. Egy igazán masszív, több mint 8 kilós szörnnyel van dolgunk: a kiváló minőségű, vastag műanyag panelek mellett az állvány is robosztus darab, tripod-szerű kialakításával szilárdan a helyén tartja a monitort akkor is, ha örömödben (vagy idegességedben?) belerúgnál az asztalba. A készülék ergonomikus kialakítású, minden irányban állítható: a magasság, a dönthetőség és az elforgatás mértéke is testre szabható, így maximális kényelmet biztosít a felhasználók számára. Talán egyetlen hátránya, hogy az állvány egy kicsit mély, ami azt is jelenti, hogy a monitor közelebb kerül az arcodhoz a vártnál. Erre a problémára megoldás lehet egy másik gyártótól származó állvány vagy egy monitorkar, hiszen a rögzítés kompatibilis más termékekkel is.

A monitor hátsó részén lehetőség van intelligens kábelkezelésre, ezáltal még könnyebben rendben tarthatod a játékteredet. Emellett szintén a kijelző hátulján található egy gyorsbillentyűkkel ellátott OSD joystick a különböző beállítások egyszerű eléréséhez, mellette pedig egy baromi látványos ROG logót is kapunk RGB LED-ekkel, amit az Aura Sync segítségével testre szabhatsz, ráadásul a monitor szinkronizálható más Aura Sync kompatibilis eszközökkel is, szóval akár összhangba is hozhatod az teljes szetted világítását.

Csatlakozás

Csatlakozási lehetőségekből sincs hiány, a monitor három HDMI-porttal és egy DisplayPorttal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a számítógép, a konzol vagy más eszközök egyszerű csatlakoztatását, így portokat spórolva meg magán a gépen. Itt kell azonban megjegyeznünk, hogy a HDMI bemenetek nem képesek 1440p 360Hz-es felbontást kezelni, 144Hz-re (vagy 240Hz-re 1080p-nél) korlátozódnak, így csak a DisplayPorton keresztül érhető el a maximális, 360Hz. A beépített USB 3.0–nak köszönhetően könnyedén összekapcsolhatunk a kijelzővel perifériákat, például egeret vagy billentyűzetet is, a 3,5 mm-es audiokimenet pedig teljessé teszi a csatlakoztathatóságot. A beépített hangszórók viszont hiányoznak a palettáról.

Beállítás

A monitor kezelése és beállítása igazán egyszerű. A masszív talpat pillanatok alatt rá tudjuk erősíteni a kijelzőre, a csatlakozások könnyedén elérhetőek, az ergonomikus kialakítással pedig bármilyen igényre megtalálod a legmegfelelőbb beállítást. A joystick lehetővé teszi a menüben való könnyű navigációt és a beállítások gyors módosítását.

Azok számára, akik igazán komolyan veszik az e-sportot, érdekes lehet, hogy a monitor 25 hüvelykes megjelenítési móddal is rendelkezik, de csak akkor, ha 1080p bemeneti jelet kap. Hiánypótló megoldás, ami hasznos a „profi pályán” játszó felhasználók számára, hiszen ezzel a beállítással 25 hüvelykes 360Hz-es monitorként használható, egyébként pedig, normál esetben 27 hüvelykes kijelzőként.

Ráadásul a termék számos játékközpontú funkciót is kínál. Ezek közé tartozik az Nvidia Reflex Analyzer és az Nvidia G-Sync vezérlője, fps-számláló, időzítő/stopperóra, a tükröződésmentes bevonat, valamint egy sötétségfokozó, amely megvilágítja a sötét területeket és megkönnyíti az ellenségek észlelését.

Képminőség és játékélmény

A kijelző igazán lenyűgöző képminőséget nyújt. A WQHD felbontás részletgazdagságot és élethű színeket eredményez, amitől szinte magába szippant a kép a játék világába. Az IPS panelek nagy betekintési szöget biztosítanak, így bárhonnan is nézed, a kép mindig tökéletes. A 360Hz-es, rendkívül magas frissítési ráta simább és folyékonyabb játékot eredményez, ami különösen ideális akkor, ha a gyors reakcióidő és a pontos mozdulatok döntik el a kimenetelt.

Az ASUS ROG Swift PG27AQN funkcióinak széles skálája a játékélményt is magasabb szintre emeli. Az NVIDIA G-SYNC technológia lehetővé teszi a képkockák szinkronizálását a grafikus kártyával, ezáltal kiküszöbölve a képszakadást és a szaggatást, míg az Ultra Low Motion Blur technológia révén a monitor minimalizálja a mozgás okozta elmosódást, így a gyors akciók és mozdulatok is élesek és részletgazdagok maradnak, ezzel is javítva a reakcióidőt.

A speciális GameVisual technológia különböző, előre beállított módokat kínál az eltérő játéktípusokhoz, például az FPS mód élénkebb színeket és jobb kontrasztot nyújt, ami kifejezetten látszik a Warzone-ban is, míg a MOBA mód kiemeli a fontos részleteket a stratégiai helyzetekben. Egy biztos, nem kell kompromisszumot kötnöd a megjelenítés terén, hiszen nem kérdés, hogy mindig az általad preferált beállításokkal élvezheted a kedvenc játékodat.

Megéri?

Az elvitathatatlan, hogy az ASUS ROG Swift PG27AQN egy igazán kiváló monitor, amely minden játékosnak ideális választás lehet, hiszen a lenyűgöző képminőség, a 360Hz-es képfrissítési sebesség és a kényelmes beállítási lehetőségek kombinációja garantálja, hogy a játékok valóban életre keljenek a kijelződön. Emellett viszont meg is kérik az árát, jelenleg olyan 600.000 Ft körüli összegért dobják utánad a boltban, szóval ha nem okoz gondot, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod egy olyan monitorért, amely mindezt tudja, akkor az ASUS ROG Swift PG27AQN a tökéletes választás lehet a számodra.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.