Az ASUS AiMesh egy merőben új routerfunkció, aminek segítségével a routereket lehet úgy összekötni, hogy ezáltal megtöbbszörözhető lesz a WiFi hatótávolsága.

Jobb egy szimpla jelismétlőnél?

Jelismétlőket általában kisebb lakásokban érdemes használni olyan helyeken, ahova egyébként elér a WiFi jele, azonban már gyengébb. Ha az elérés határán beiktatunk egy jelismétlőt, az felerősíti a jelet, ezáltal a mobilunkkal, laptopunkkal távolabb is elmehetünk.

Jelerősítő

A mesh rendszer alapját ezzel ellentétben több, egymáshoz kapcsolódó WiFi router képezi, amelyek egymással akár vezeték nélkül is kommunikálnak egymással, ezzel jelentősen megnövelhető a hatótáv, gyakorlatilag egy nagyobb, több emeletes családi ház bármelyik pontjára erős WiFi jelet lehet varázsolni.

Egy mesh hálózat

Ebben remekel az ASUS AiMesh megoldása, sőt bizonyos szempontokat tekintve még jobb is a versenytársakkal szemben. A rendszert csak egyszer kell bekonfigurálni, ami mindössze néhány kattintásból áll, illetve bármikor lehet bővíteni, régebbi ASUS routerekkel (kompatibilis routerek – az oldal alján) is működik a funkció.

Milyen előnyökkel bír az AiMesh?

  • Gyerekjáték konfigurálni
  • Az adatfolyam zökkenőmentes
  • Mobilról (ASUS Router appon keresztül) is vezérelhető
  • ‘Öngyógyító’
  • Mindig az erősebb jel dominál
  • Nem kell a WiFi-k között váltogatni

A fenti felsorolásból néhányat szeretnék kifejteni. Az ‘öngyógyítás’ funkció arra vonatkozik, hogy ha bármelyik router meghibásodik a hálózatban, akkor a csomagok automatikusan másik irányból – másik routeren át – jutnak el az eszközünkhöz. Amennyiben sétálunk a házban/lakásban, akkor a mobilunk mindig attól a routertől veszi a jelet, amelyik a legközelebb van hozzá, illetve nem is kell váltogatnunk a WiFi hálózatok között, hisz továbbra is egy SSID alatt működik a rendszer.

Ezenfelül az AiMeshnek köszönhetően továbbra is használhatjuk a routerek minden funkcióját, illetve ha egy funkciókban gazdagabb routerünk is van a hálózatban, akkor ezek az extra funkciók kiterjeszthetők az egész hálózatra. Így például használható lesz a TrendMicro technológiájára épülő AiProtection – hálózati biztonsági szolgáltatás -, a szülői felügyelet funkció és az Adaptive QOS (szolgáltatásszabályozás) is.

Beüzemelés

Az AiMesh-t természetesen ki is próbáltuk. Kaptunk egy RT-AC86U és egy RT-AC68U típusú routert az ASUS-tól. Érdemes egyébként mindig az erősebb routert használni fő egységként (amihez az internetkábelt csatlakoztatjuk).

RT-AC86U
RT-AC68U

Amennyiben már van egy meglévő AiMesh-t támogató ASUS routered, úgy végezz el rajta egy szoftverfrissítést az admin panelen belül (router.asus.com), majd csinálj egy gyári beállítást vagy a panelen az Administration – Restore-on belül vagy nyomd hosszabban a router Reset gombját.

Ellenőrizzük, hogy van-e frissebb szoftver

Fontos, hogy a fő routeren (AiMesh Router) és a csatlakoztatott többi routeren (AiMesh Node) a lehető legfrissebb szoftver legyen.

Az AiMesh beállításához legyen mindkét router bekapcsolva és legyenek közel egymáshoz, ezután lépjünk be a fő router admin felületébe (router.asus.com). A főoldalon látható is lesz az AiMesh Node felirat, kattintsunk az ikonra és indítsunk egy keresést. Ez eltarthat néhány percig, de ha kész, akkor látható lesz minden AiMesh Node-ként alkalmazható router.

Az AiMesh Node hozzáadása mindössze pár kattintásból áll

Bökjünk rá a routerre és el is indul a szinkronizálás. Amint elkészült nincs más dolgunk, mint elvinni a routert (Node) olyan helyre, ahol már gyenge a jel és szimplán helyezzük áram alá. Készen is vagyunk.

Tesztüzem!

AiMesh nélkül egyetlen routerrel egy 58 nm2-es lakásban:

AiMesh bekapcsolva, a másodlagos router a konyhában:

Ahogy láthatjátok a fenti képeken, a konyhában is fullos jelünk van, a routert persze el lehet rejteni az asztal alá, vitrin mögé, amit enged az ízlésünk és a lakásunk, valamint érdemes úgy elhelyezni őket, hogy rálássanak egymásra, így nem esik le annyira a jelszint az automata routerváltás előtt.

Engem teljesen meggyőzött az AiMesh rendszer, nagyon jól működik, a beállítását bárki el tudja végezni és különösen előnyös, ha már van egy meglévő ASUS routered AiMesh támogatással. Ilyenkor érdemesebb egy másik ASUS routerre beruházni egy jelismétlő helyett, hisz a hatótáv a többszörösére is kiterjeszthető. Egy nagyobb lakásban vagy családi házban az AiMesh egy tökéletes megoldás.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.