Az Arctic Freezer 33 egy aktív levegőhűtéses processzorhűtő, melyet a gyártó a középkategóriában helyezett el. Rendesen utánanéztünk a terméknek és nagyon sok helyen emlegetik úgy, mint az egyik legjobb ár/érték arányú hűtő.

A cég 6 év garanciát vállal a termékre és külön előnyös, hogy kompatibilis Intel és AMD socketekkel, így akár használható a legújabb Kaby Lake és Ryzen processzorokkal is. A Freezer 33 hidrodinamikus csapággyal bír és 1350-es fordulatszámon 51 celsius fok mellett csak 0,3 sone zajt generál, ami nagyjából 22,5 – 24,5 dB között van. Ez határozottan jobb, mint az Intel gyári hűtője. Aki esetleg egyből nem tudná összerakni, van a csomagban egy QR kódos lap, annak beolvasásával betölthető a használati útmutató.

Ha nincs akkora intenzitással használva a processzor, alap műveleteket végzünk, akkor passzív módban működik a hűtő, viszont játéktól függően, 0,1 és 0,3 sone közötti zajszint és max. 1350-es fordulatszám mellett pörög a ventilátor. Ugyanitt láthatóak a méretek, a súly és a kompatibilitás is.

Az egész hűtő a processzorral a hűtőbordák alján található 4 db réz hőelvezető csővel érintkezik, ezekre kell egyesével a pasztát ráapplikálni. Aztán a különböző alkatrészeken és csavarokon kívül megkapjuk a dobozban a ventilátort, amit két vékony rögzítő elemmel könnyedén rá tudunk csatolni a passzív hűtőre és ez a ventilátor ugyebár csak akkor kapcsol be, ha a passzív hűtő nem bírja már megfelelően elvezetni a hőt.

Ha az aljára sikerült rácsavarozni az alaplapi rögzítő elemeket, az alaplap aljára illesszük rá az X alakú műanyagot, aminek végein ugyebár a csavarmeneteket kapjuk. Miután sikerült rögzíteni az alaplapra a mellékelt csavarokkal és a 4 tűs csatlakozót is a helyére tettük, máris indulhat a gép. A számítógép indulásánál először felpörög a ventilátor, ilyenkor ellenőrzi, hogy minden rendben megy-e, ezután pedig vélhetően leáll, ha nem kezdünk el rögtön játszani.

Benchmark tesztek tekintetében a Freezer 33-mal és egy Intel i5 – 6600K processzorral 3,9 GHz-en az OCCT maximum 59 Celsius fokot mért, de átlagosan 50 Celsius fok volt a jellemző, ami egyáltalán nem rossz.

A Freezer 33 egy nagyon jó ár/érték arányt képviselő hűtő, ami egyaránt jó a legújabb Intel és AMD Ryzen processzorokhoz is. A különböző hazai webáruházak kínálatában 8-9 ezer forint környékén kapható. Ha egy jó utódot keresel a gyári processzorhűtődnek, akkor ez az Arctic modell például kiváló lehet.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.