Bevezető

Az Archos foglalkozik okostelefonokkal, tabletekkel, PC-kel, rollerekkel, drónokkal, egymással összeköttetésben lévő kütyükkel, BtoB (business to business) rendszerekkel. Mivel egy francia vállalatról beszélünk, nem meglepő, hogy a bevétel 43%-a hazai földről érkezik, 19% Angliából, 15% más nyugat-európai, míg 7% pedig a kelet-európai országokból. A gyártó adatai, és az elmúlt 17 tapasztalatai alapján, óránként 340 Archos terméket adnak el, 10 millió aktív felhasználóval rendelkeznek, 80 munkatárs dolgozik nap mint nap a sikerekért és 20 országban vannak összesen jelen.

Az Achos az ötödik legnagyobb táblagép és a hetedik legnagyobb mobiltelefon gyártó Nyugat-Európában. A száraz adatok következménye pedig nem más, mint tesztalanyunk, az Archos Diamond Omega, a cég csúcsmodellje, olyan előnyökkel, mint a 8 GB RAM, vagy éppen a gyönyörű külső, ezzel is bizonyítván, hogy nem kis célokkal vágnak neki az iparnak.a

Külső, kijelző

Az Archos Diamond Omega lényegében egy az egyben a Nubia Z17s, csak más márkanév szerepel a hátlapon. A készülék 147,5 x 72,7 x 8,5 mm-es dimenziókkal és 170 g-os tömeggel hívja fel magára a figyelmet, a tökéletes anyaghasználatot az elöl-hátul védő Gorilla Glass üveg és az oldalt körbefutó alumínium keret biztosítja. Vízállóság sajnos nincs, elég tekintetvonzó dizájn viszont igen, ami többet között az előlap 81,7%-át elfoglaló, széltől szélig érő kijelzőnek is köszönhető.

A panel 17:9-es képaránnyal rendelkezik, 5,73 hüvelykes, szóval nem éppen egy standard kialakítású megoldásról beszélünk, amit az 1080 x 2040 pixeles felbontás is jól mutat. Az LTPS IPS megjelenítő nagyon szép színekkel dolgozik, kiválóak a betekintési szögek és a fényerővel sincs gond, ujjakból pedig elméletileg tizet érzékel egyszerre, de öt felett már nem igazán működik jól a multitouch. Felül két darab 5 megapixeles kamera található, a vezérlőgombok szoftveres formában érhetők el elöl, az ujjlenyomat-olvasó pedig a fényképezők alatt hátul.

Hardver

Az Archos Diamond Omega tényleg a legjobb hardvert kapta meg, amit most így 2017 végén megkaphat. A Snapdragon 835-ös lapka eleve mutatja, hogy hová lett pozicionálva a termék, a nyolcmagos processzor (4×2,45 GHz Kryo & 4×1,9 GHz Kryo), az Adreno 540-es GPU pedig még egy lapáttal rátesz erre. Van még slusszpoén is? Igen! Például a 8 GB RAM, ami eddig alig pár telefonnál volt csak látható, illetve a 128 GB-os adattároló, ami elég méretes, cserébe a microSD bővíthetőségről sajnos le kell mondani.

A rendszersebesség nem meglepő módon hibátlan, minden azonnal megnyílik, az alkalmazásváltó döccenésmentesen teszi a dolgát, a felület reszponzív, szóval tényleg nem lehet panaszunk sem az optimalizációra, sem pedig úgy összességében a működésre. A telefonnál felhasznált matériák jól elvezetik a hőt, nem hevül komolyabban a telefon. Benchmarkok futtatása a következőképpen alakult: AnTuTuban nagyjából 173 ezer pontot gurított a mobil, a Geekbench 4 pedig 1973/6778 ponttal jutalmazta a teljesítményt.

Szoftver

Az Archos Diamond Omega kicsomagolása és első bekapcsolása után az Android 7.1.1 operációs rendszer tárul elénk, méghozzá Nubia UI-jal és számos extrával kicsinosítva. Az értesítési központ felülről, a vezérlő központ pedig alulról húzható elő, elég jól néz ki a felület, ráadásul korrektül használható, egyáltalán nincs túlcsicsázva annyira, hogy egy kezdő felhasználó eltévedjen benne.

A beállításokban elég sok plusz dolgot találunk: személyre szabhatjuk az értesítési felületet, kijelezhetjük a hálózati sebességet, választhatunk 4 x 5 vagy 5 x 5 ikonmegjelenítést, de a legfontosabb az Edge Gestures.

Sajnos elég sok helyen előfordul, hogy nincs lefordítva a rendszer, így az angol tudást mindenképpen fel kell frissíteni. Az utóbbi fícsör a képernyő széleit használja ki, a sarokból indítva ujjunkat válthatunk az appok között, két oldalt megsimítva a panelt pedig a fényerőn módosíthatunk.

A Multiwindow segítségével két teljes értékű alkalmazást lehet egyszerre elindítani, ez tényleg kitűnően működik. Az alsó vezérlőgombok sorrendje szabadon alakítható. A hátul lévő ujjlenyomat-olvasó nem csak arra van, hogy a telefont gyorsan feloldjuk, hanem megérintésre is feladatokat láthat el a telefon.

Kamera, audio

Nem kevesebb, mint négy kamerát kapott az Archos Diamond Omega. Az előlapi kettős 5 megapixeles és f/2.2-es, a hátlapi páros pedig 12 megapixel (f/1.8, 1/2.55″, 1.4 µm) + 23 megapixel (f/2.0), a PD-autofókusz, a ledes villanó és a kétszeres optikai zoom is adott, az optikai képstabilizálás viszont sajnos nem. Videózni maximum 4K-ban lehet, méghozzá 30 fps sebességgel.

A szoftver legerősebb funkciója a profi mód, ahol a fókuszon, az érzékenységen, a fehéregyensúlyon és a záridőn is lehet állítani. A módok között találunk még sorozatfelvételt, lassított videót, panorámát, DNG-t, makrót, vagy éppen 3D-t. Akad HDR is természetesen.

A fotók (teljes felbontáshoz KATT IDE!) minősége nem rossz, legalábbis nappal, mert éjszaka egyáltalán nincs a helyzet magaslatán a szoftver, de ne szaladjunk ennyire előre. A HDR jól tud jönni a kissé szűkös dinamikatartomány miatt, látható a különbség, amikor aktiváljuk, a vonalélesség korrekt, a részletességbe sem lehet nagyon belekötni, talán a távolabbi tárgyak nem látszanak már annyira jól. A vaku elég nagyot villan, ha viszont enélkül fotózunk, akkor számítsunk arra, hogy HDR-rel nagyon rossz minőségű alkotások lőhetünk, nélküle pár fokkal jobbak. Egyértelmű, hogy ez inkább a szoftver, mintsem a szenzor hibája, de a mérnököknek villámgyorsan illene leülniük, mert ez így ebben a kategóriában nem megengedhető hiba.

Az alul lévő hangszóró elég nagy lármát képes csapni, a minőségével sincs különösebb gond. A 3,5 mm-es jack hiánya miatt persze szívja majd a fogát az ember, de legalább mellékelnek átalakítót, hogy ne ennek beszerzésével kelljen kezdenie a vásárlónak.

Akkumulátor, adatkommunikáció

A kecses házba 3100 mAh-s akkumulátor fért, ami manapság már nem számít soknak, ám hiába erős, közben takarékos is a processzor, szóval a nap végén még maradni fog nafta a telefonban akkor is, ha rendesen meggyötörjük. A két napos üzemidő már necces, de van ultra energiatakarékos mód, ami szinte minden funkciót lekorlátoz a híváson és az SMS-en kívül, így azért még pár százalék esetén is órákat lehet kibírni.

Egy felső kategóriás telefontól elég sokat vár az ember, az Archos Diamond Omega pedig elég sokat teljesít is az igényekből: dual SIM-es (nanoSIM, dual standby), van benne 802.11ac-s WiFi, NFC, Bluetoothból viszont sajnos nem az 5.0-t kapjuk meg, hanem meg kell elégedni a 4.1-es verzióval (A2DP, EDR). A töltés USB Type-C csatlakozón keresztül történik, egy átalakítóval lehet így zenét is hallgatni.

Összegzés

Az Archos Diamond Omega 200 ezer forintba fog kerülni, amikor a telefon megérkezik Magyarországra, ez a pillanat elvileg nincs túl messze. Nos, aki ennyit kifizet, egy vérbeli csúcsmodellt vár a pénzéért, és ezt lényegében meg is kapja: nagyon gyönyörű dizájn, szuper kijelző, bivalyerős, sőt, szinte mondhatni a piac legerősebb hardvere, korrekt üzemidő.

A kamera az egyetlen gyenge pontja a készüléknek, ezen bőven lehetne még mit reszelgetni, főleg az éjjeli képességeken, mert potenciál bőven lenne a négy fényképezőben. Addig viszont ez egy méregfog lesz, amit sürgősen ki kell húzni, utána viszont hiába nem ismert név még annyira az Archos, simán fel tudja majd venni a versenyt a Nokia 8-cal vagy éppen a Huawei P10-zel.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt