Az új Apple Watch generáció nagy újdonsága a beépített LTE, amivel telefon nélkül is fogadhatunk hívásokat, de ez hazánkban nem érhető el, hisz a szolgáltatók nem támogatják az e-SIM-et. Ezúttal a Series 3 sima GPS-es változatával kapcsolatos tapasztalatokat osztanám meg, illetve kicsit arról is beszélek, hogy megéri-e váltani Series 2-ről vagy éppen a kettő közül melyiket érdemesebb választani.

A dobozról és tartalmáról túl sokat nem beszélnék, hisz van egy külön kicsomagoló videó a csatornán, ahol a párosítást is elvégeztem. Amire kitérnék, hogy tartozékként kapunk egy kisebb méretű szíjat, egy töltőkábelt és egy töltőfejet.

Dizájn tekintetében a Series 3 szinte semmiben nem tér el a Series 2-től. A legnagyobb változásokat belül kapjuk majd, de őszintén szólva azok sem jelentősek. Az Apple Watch a legkelendőbb okosóra annak ellenére, hogy egyáltalán nem a klasszikus kerek óradizájnt örökölte. Ami nálunk van, az egy 42 mm-es sportszíjas, alumínium tokozású modell. A hátulján megtaláljuk a pulzusmérő szenzort, jobb oldalon a navigálásra szolgáló tekerhető koronát, illetve a hosszúkásabb bekapcsológombot. A bal oldalon a hangszóró és a mikrofon nyílásait láthatjuk.

Az Apple Watch Series 3 ugyanúgy vízálló 50 méteres mélységig, az edzés applikációban még úszást is tudunk mérni vele.

Ezt nem tudom nektek megmutatni, de egy barlangfürdőbe elvittem magammal, jó sokat volt a víz alatt, teljesen jól bírta és tök jól is méri a megtett távolságot. Minden mért adatot, tevékenységet egyébként az iPhone Tevékenység nevű appjában lehet megtekinteni. Felmerül a kérdés, hogy ha nyitott a hangszórórács, akkor nem megy bele a víz? Az Apple erre is felkészült. Van egy vízcsepp ikon a vezérlőközpontban, ha azt benyomjuk, akkor ezzel zároljuk a kijelzőt, nem fogjuk a vízben elnyomkodni, ha pedig eltekerjük a koronát, akkor feloldjuk és olyan frekvencián ad ki hangjelzést, ami gyakorlatilag kirezegteti a vizet a nyílásokból.

Az Apple Watch viselése továbbra is kényelmes, egyáltalán nem zavaró, hosszabb időtartam után se éreztem úgy, hogy le kéne vennem, mert kényelmetlen lenne.

Mondhatni sok okosóra volt már nálam és az Apple Watch az egyik legjobb a kézemelés érzékelésében. Amikor lendítek a karomon egyet vagy forgatom, egyből felvillan a kijelző és ez igen pontos. Ugyanez igaz a tevékenységek mérésére is. Az Apple nagyon odafigyel arra, hogy a mért adatok pontosak legyenek, a pulzusszám a valóságot tükrözze, a megtett út és az elégetett kalória nagyjából pontos legyen és az Apple Watch Series 3 ezen a téren is egy új szintre lépett. A Series 2-ben is volt már beépített GPS, hogy a helyadatokat láthassuk, azonban a Series 3-ban már beépített biometrikus altimeter van, amivel a szintkülönbséget is láthatjuk, hány métert tettünk meg függőleges irányba. Ha már a belsőségekről van szó, megemlíthető, hogy a Series 3 az Apple S3 nevű processzorát kapta, ami ugyanúgy kétmagos, de az elődmodellhez képest 70%-kal jobb teljesítményt ígér, a továbbfejlesztett W2 chippel pedig 85%-kal jobb a WiFi teljesítménye és 50%-kal energiahatékonyabb is a vezetéknélküli kommunikációt tekintve.

Kijelző tekintetében nincs változás, egy 1,65 hüvelykes 390 x 312 pixel felbontású, nyomásérzékeny AMOLED kijelzőről beszélhetünk. Ennek maximális fényereje 1000 nit, az olvashatósággal abszolút elégedettek lehetünk, nagyon sötétben akár zseblámpaként is lehetne használni a kis kijelzőjét, ha pl. nem találjuk a kulcslyukat.

Az okosórán már watchOS 4 operációs rendszer fut, ami hozott magával 3 új számlapot, a Sirit, a Kaleidoszkópot és a Toy Story-t. A számlapgaléria bővülésén kívül lehetőségünk van bizonyos edzőtermi gépekhez párosítani az órát, így az aktivitás mérése még pontosabb lehet. A menürendszer ugyanúgy működik, mint minden Apple Watch-on. A kezdőképernyőn lefelé legyintve az értesítéseket kapjuk, felfelé a vezérlőközpontot, oldalirányú legyintésnél pedig a számlapok között váltogathatunk. Ugyanez igaz az erős rányomásnál is, csak akkor szerkeszteni is tudjuk őket, váltogathatjuk a színeket, illetve hogy milyen ún. komplikációkat szeretnénk még látni az adott számlapon, legyen az dátum, időjárás vagy holdfázis.

Az értesítésekre lehet előre definált kifejezésekkel válaszolni vagy üzenet esetén emojit küldeni, de be is diktálhatjuk neki a kívánt szöveget, meglepően jól felismeri a magyart is. A korona megnyomására előjönnek a telepített applikációk, iPhone-unk majdnem minden gyári appját megtaláljuk itt is, természetesen azokat, melyeknek az órán is van értelme. Ezen felül telepíthetünk Watch-kompatibilis appokat, melyek közvetlenül az órán tárolódnak, így gyorsabb a betöltés is.

Az órával hívásokat is lebonyolíthatunk, de mivel az LTE-s modell itthon nem kapható és nem használható, így még mindig szükséges az aktív bluetooth kapcsolat a mobil és az óra között.

Sok mindenre jó az Apple Watch, ahogy minden okosóra, ha iPhone-od van, akkor egy ilyen okosórával jársz a legjobban, de persze ha nem tetszik a dizájn, akkor is vannak alternatívák (Amazfit Pace, Gear S3)

Akkumulátor tekintetében pontos mAh adatokat nem tudtunk meg, de az Apple 18 órás használati időt ígér. Én az időt néztem rajta, folyamatosan fogadtam az értesítéseket, azokra néha az óráról válaszoltam, illetve alkalmanként edzésprogramokat indítottam.

Átlagosan kétnaponta töltöttem az órát.

Amikor nem volt gyakorlatilag semmi mozgás, akkor megesett a 3 nap is, de az átlag a 2 napos üzemidő. Másfél óra alatt lehet feltölteni 80%-ig, teljesen pedig nagyjából 2 óra alatt. Akkumulátorban kb. ugyanott van, mint a Series 1 és a Series 2.

Na és akkor mi is a különbség a Series 2 és a 3 között?

Egyrészről gyorsabb processzort kapott, Siri nem csak kiírja a kérdésre a választ, hanem ki is mondja, van benne biometrikus magasságmérő és alapból watchOS 4 rendszerrel érkezik. Gyakorlatilag ennyi. A Series 3 a 2-t hivatott lecserélni a portfólióban, a Series 1 pedig továbbra is kapható az Apple oldalán, mint belépőszintű modell. Amennyiben nem fontos neked, hogy mérje az óra a magasságot, de egy 50 méterig vízálló modellt szeretnél, akkor szerintem bőven elég a Series 2, használtan már 80.000 Ft környékén lehet kapni. A Series 1 nem használható úszáshoz, a 38 mm-es 89.990 Ft-tól kapható, a Series 3 38 mm-es változata pedig 119.990 Ft-tól vásárolható meg az Apple oldalán. A Series 3-nál a nagy dobás az LTE modell, de az hazánkban nem érhető el.

Végszóként annyit, hogy ez az óra is nagyon pontosan mér, sokat tud, teljes mértékben és kizárólag iPhone-nal kompatibilis, viszont legalább iPhone 5S szükséges hozzá, mivel a watchOS 4 igényli az iOS 11 rendszert. Jó volt használni ezalatt a két hét alatt, jó érzés volt úgy vinni a zuhany alá vagy medencébe tudván, hogy nem lesz baja, de a Series 2-höz képest az új modell csak nagyon picivel lett jobb.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

1 hozzászólás

Comments are closed.