Meglepetésünkre a várható szállítási időpont (dec. 29) előtt egy héttel érkezett meg hozzánk a rendelt AirPods, így le is tudtuk nektek tesztelni, hogy mégis mit tud az Apple új, kicsit túlárazott fülhallgatója.

Mind a doboz, mind a bölcső és a füles is abszolút Apple dizájn, le sem tagadhatná. Ha nem lenne logózva, akkor is meg lehetne mondani, hogy ki tervezte, annyira jellegzetes. A dobozon belül a töltőtokban nyugvó AirPods füleseken kívül kapunk egy Lightning kábelt is, ami sose rossz, ha van.

Mivel alapvetően egy vezeték nélküli eszközről van szó, tölteni kell, erre szolgál a tok alján elhelyezett Lightning port. A tok hátulján található egy alig látható gomb, melyet megnyomva (felnyitott állapotban) párosítás után újabb készülék számára tehetjük elérhetővé az eszközt. A tok fedele az Apple-től megszokottan mágneses, illetve az AirPods fülesek is mágnessel maradnak meg a tokban, tehát fejjel lefelé nem fognak kiesni a tokból.

A párosítás folyamata ennél egyszerűbb már nem is lehetne, nincs más dolgod, mint hogy feloldd a készüléked kijelzőjét, felnyitod az AirPods tok fedelét, egyből fel is ugrik az ablak a telefonodon, hogy párosítsd (legyen a Bluetooth bekapcsolva), majd ha rányomsz, kész is vagy, mehet a fülbe és indulhat a muzsika.

Fontos megjegyeznem, hogy a Siro-t leszámítva minden funkció működik más eszközzel párosítva is (androidos okostelefonokkal is).

Maga az AirPods teljesen megegyezik kialakításra az iPhone 5 óta piacon lévő EarPods-szal, ugyanaz a formavilág, annyi a különbség, hogy előbbin több a szenzor, illetve a mikrofon, valamint hogy nincs zsinór. Nem véletlenül született a sok mém az interneten, hogy az AirPods lényegében egy kábel nélküli EarPods és ebben van is igazság.

A fülhallgató kettős nyalábformáló mikrofonnal rendelkezik, ami tökéletes szolgálatot tesz hanghívások és a Siri-vel való kommunikáció során és itt jön egy hiányosság: nincsen hangerőszabályzó, gesztusvezérléssel sem oldották meg, viszont ha kétszer megbököd bármelyik fülest, miközben a füledben van, akkor Siri fogadja a kéréseidet. Ez a legjobban Apple Music előfizetéssel működik, de más streaming szolgáltatásokat is támogat. Siri-nek pedig meg lehet mondani, hogy milyen zenét játsszon, legyen az akár az én készülékemen vagy online.

Az AirPods két optikai érzékelővel, egy mozgásérzékelős és egy beszédérzékelős gyorsulásmérővel rendelkezik. Ezek mind az Apple W1 chippel működnek együtt, mely másfelől a rémisztően egyszerű és gyors párosításért is felel.

Az eszköz hangzása kicsit jobb, tisztább mint az EarPods-é, én személy szerint ezt használom, úgyhogy tudom hozzá viszonyítani. A hangokkal abszolút nincs gond, minden hang tisztán hallható. Az én fülemből szerencsére nem esik ki, de sok más tesztet megvizsgálva ezzel néhány ember gondban van, nem olyan szerencsések, mint én.

Akkumulátor szempontjából az AirPods egy feltöltéssel 5 órányi zenelejátszást biztosít, melyet a töltőtok további 24 órával ki tud bővíteni, 15 percnyi töltés pedig 3 órányi zenehallgatást eredményez.

Összegzés

Én kicsit drágának tartom az AirPods-ot 60.000 Ft-ért, viszont a gesztusvezérelt hangerőszabályzást és vezérlést hiányolom, noha Siri a legtöbb helyzetet tudja kezelni, viszont buszon nem hiszem, hogy szeretnénk vele beszélgetni. Hangzásra én elégedett vagyok vele, az EarPods sem szólt rosszul, de ez mindenképp jobb, a mély elegendő, a közép és magas hangok pedig tiszták.

Arra tényleg ügyelni kell, hogy ne hagyjátok el, ugyanis sok pénzt kell fizetni, ha elhagyod az egyiket. Ha zenehallgatás közben esik ki a füledből, azt észre fogod venni, ugyanis akkor megáll a zene, ha pedig épp nem hallgatod, akkor érdemes visszatenni a tokjába, ami közben tölti is.

Az összeszerelési minőség, az érzet, a mágnesek finom használata prémium termékké avanzsálja az AirPods-ot, tud hatni a felhasználóra, élmény volt kicsomagolni is. Drága, viszont nem véletlenül van most az Apple-nél hiány belőle. 

Vannak ennyiért jobb megoldások is wireless fülhallgatóra, de az Apple ökoszisztémájához jól illik ez a kütyü.