Bár a Nintendo nagysikerű Switch konzolja valószínűleg hivatalosan soha nem fogja támogatni az Androidot, egy fejlesztőcsapatot ez nem gátolt meg abban, hogy megírják saját verziójukat a hordozható játékgépre.

Az XDA Developersnek volt szerencséje megnéznie a már működő, de még nem publikus buildet. A fejlesztőcsapat ígérete szerint hamarosan kész lesz egy stabil változat, amit közzé is fognak tenni, az installáláshoz szükséges leírással együtt.

A jelenlegi build teljes egészében a Nintendo Switch microSD kártyájáról fut, ami több szempontból is jó. Egyrészt a Nintendo így nem tudja IP cím alapján letiltani a gépet a netes szolgáltatásairól, mivel az eredeti operációs rendszer nincs moddolva. Másrészt megkönnyíti a gép használatát. Elég csupán kivenni az androidos kártyát a gépből és visszatenni a sima SD-t ahhoz, hogy újra hordozható konzolként, ne pedig egy mutáns androidos tabletként működjön a Switch.

A Netflix is működik, mint minden más androidos app /Fotó forrása: XDA

És hogyan működik az Android a Nintendo Switch-en?

Nagyjából pont úgy, ahogyan a befuccsolt androidos konzolokon tette. A Switch javarészt ugyanazokat a hardverkomponenseket használja, mint anno az NVIDIA SHIELD konzolok és a SHIELD Tablet, így működése is megegyezik azokkal. És mivel az NVIDIA SHIELD eszközök is hasonlóan hibrid terméknek készültek, mint a Switch, így utóbbi az androidos moddal is képes dokkolt üzemmódban, külső kijelzőre vetítve működni. Sőt, a Nintendo Switch dokkjában található három USB-A porton keresztül a fejlesztőcsapat megoldotta a teljes egér- és billentyűzettámogatást is. Igaz, a jelenlegi build a külső tárolók használatát még nem támogatja.

Ha pedig nem dokkolóban, hanem kézi módban használnánk, akkor a Switch pont olyan, mint egy hét hüvelykes androidos tablet. Igaz, a TFT-LCD kijelzőn az érintéssel történő navigáció nem olyan kényelmes és folyamatos, mint egy valódi táblagépen.

Ellenben sikerült a fejlesztőknek megoldaniuk, hogy a Switch oldalán található levehető Joy-Con irányítók működjenek az Android rendszerben. Így akár a navigációhoz is használhatjuk őket, például ha YouTube videók között görgetnénk vagy a Netflixen választanánk filmet.

Az androidos mod a Switch-et a legsokoldalúbb emulátorrá változtathatja /Fotó forrása: XDA

A Joy-Conok a legtöbb játékot is támogatják az androidos modban — a Fortnite-ot egyelőre nem —, és a fejlesztők azt ígérik, folyamatosan dolgoznak rajta, hogy minél jobb legyen. Azt viszont már most sikerült elérniük, hogy a legnépszerűbb androidos emulátorok működjenek és használhatóak legyenek a Joy-Conok.

A Nintendo Switch-re készülő stabil Android verzió megjelenéséhez egyelőre a fejlesztőcsapat nem közölt pontos dátumot. Arról, hogy melyik Nintendo Switch konzolokra lehet Androidot vagy Linuxot hackelni, ebben a bejegyzésben olvashatsz bővebb információt.

További képeket és leírást a modról az XDA Developers oldalán, itt találsz!

Ez is érdekelhet: Novemberben érkezik az új Pokémon a Nintendo Switch-re.

Hirdetés
FORRÁSXDA
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.