Szerkesztőségünkben járt viszonylag hosszú távon az Alcatel OneTouch Watch okosóra, mely közvetlenül az Alcatel OneTouch jóvoltából jutott el hozzánk. Ezúton is köszönjük partnerünknek a tesztelési lehetőséget.

Sok okosórát láttam, sokat is használtam, de nekem eddig az Alcatel OneTouch Watch a legszebb és legpraktikusabb óra. De nézzük is, hogy mit tud az eszköz, miért olyan könnyű beleszeretni.

Dizájn / Megjelenés

Alapjáraton már az megfogott az órában, hogy kerek számlapja van. Érintőkijelzőről van szó természetesen, tökéletesen visszaadja a klasszikus óra érzését. Sokan panaszolták, és ebben igazat is kell adnom, hogy a kijelző nem teljesen kerek, mivel alul lecsapták. Viszont ezt a helyet is kihasználták, ugyanis ez egy érintőfelület, melyet ha megérintünk, akkor vissza tudunk lépni az előző képernyőre. Ha például bent vagyunk a menürendszerben, éppen az időjárást nézzük, akkor megérintve ezt a területet, visszajutunk a főképernyőre, még egyszer megnyomva pedig a számlap jön be.

Az óra “feje” teljesen fémből készült, melyen az 1 hónapos tesztidő alatt egyetlen karcot sem sikerült felfedezni, pedig szinte állandóan a karomon volt. Az óra fején helyezkedik el természetesen a kijelző és az egyetlen fizikai gomb, mely a készülék ki/bekapcsolására és a képernyő lezárására és feloldására szolgál. A menüben a lecsapott résszel tudunk navigálni, illetve az érintőképernyő segítségével. A fej alján találhatunk egy pulzusmérő szenzort is, mely kifejezetten jól mér, nem csak pontos, de az esetek 90%-ában sikeresen el is végzi a mérést.

A szíj maga cserélhető. Mi egy elegáns és kényelmes gumis szíjjal kaptuk az órát. A legkisebbtől a legnagyobb csuklóméretű emberekig bárki használhatja, hiszen nem úgy van megoldva, mint a klasszikus óráknál, hogy lyukak vannak beiktatva a szíjba, hanem egy csat segítségével saját csuklóméretünkre tudjuk állítani, így mindig kényelmes lesz a használata.

Dizájn szempontjából nagyon érdekes, hogy az órához egyáltalán nem kell semmilyen kábelt használni, mivel a szíj végébe rejtettek el egy USB portot. Így ha merülőben van, egyszerűen be kell dugni a számítógépbe vagy egy hálózati töltőfejbe és máris töltődik az eszköz. Természetesen az USB port nem nyitott, van egy fedő is, amivel lezárhatjuk a sérülékeny felületet, így jöhet szóba az óra legnagyobb érdekessége, a vízállóság. Igen, az Alcatel OneTouch Watch vízálló. IP67-es védelmet kapott, ez azt jelenti, hogy teljes mértékben porálló, illetve 1 méter mélységig és 30 percen keresztül vízálló. Így lényegében vihetjük magunkkal szinte bárhová, mehetünk vadvízi evezésre, sivatagi túrára vagy akár az otthoni zuhanykabinba is.

Az óra kialakítása számomra nagyon impozáns, a töltés megoldása ötletes, végre nem kell különféle dock egységeket használni, még csak nem is kell levennünk a kezünkről, hisz a doboz tartalma egy USB hosszabbító kábel, így a levétellel sem kell bajlódni. A dizájn, a mintázat, a színek mind találóak, én imádtam az órát. Dimenzióit tekintve a fejrésze 41.8 mm hosszú, valamint 10.5 mm vastag, a szíj pedig 109.2 mm + 66.74 mm vagy 119.2 mm + 75.74 mm, mivel két méretben kapható. Súlyát tekintve az eszköz 60 grammot nyom, így alig nehezebb egy klasszikus óránál, egyáltalán nem kényelmetlen.

Műszaki adatok

Mint minden eszközben, ebben is van hardver, illetve szoftver is. Kezdjük a vassal. Az Alcatel OneTouch Watch kijelzője 1.22“-os képátlóval rendelkezik, mely tulajdonképpen egy 262 ezer színárnyalat megkülönböztetésére képes TFT IPS panel 240 x 204 pixel felbontással. A megjelenítéssel kapcsolatban annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy ugye a felbontás nem túl nagy, viszont szerintem nem is kell hogy nagyobb legyen egy nagyon egyszerű okból, akkumulátor….de ezt a későbbiekben részletezni is fogom.

A teljesítményről egy ST Micro ST429 típusú chipset gondoskodik. Ebben a chipsteben egyetlen ARM Cortex-M4 mag dolgozik 184 MHz-es órajelen. Vegyük figyelembe, hogy egy óráról beszélünk, nem egy okostelefonról, itt nincs szükség 4 vagy 8 processzormagra, hogy jól működjön az eszköz. Az is hozzásegíti az Alcatel OneTouch Watch-t a gyors és optimális működéshez, hogy nem egy Android alapú rendszer fut rajta, hanem FreeRTOS. Ennél azért vannak kifinomultabb rendszerek, de egyáltalán nincs ok a panaszra, az óra így is minden igényt ki tud elégíteni, hibátlanul működik.

Adatkapcsolat szempontjából a készülékben van egy Bluetooth v4.0 chip, illetve NFC is van benne, így lényegében ha nem ismeri egymást az okostelefon és az okosóra, akkor NFC-vel tudjuk őket egy érintéssel párosítani őket. Az NFC-t az óra szíjába építették bele, melynek helyét az NFC logója jelöli.

Az Alcatel OneTouch Watch-ban egy 210 mAh kapacitású akkumulátort találunk, mely így számra kevésnek mondható, viszont az akkumulátorideje nagyon jó, sokkal jobb mint konkurenseinek. Az Alcatel állítása szerint az okosóra kibír 5 napot is normál használat mellett és ezt mi is alá tudjuk támasztani. Egyedül az alvási szokások mérése funkció meríti jobban az órát, mivel akkor éjszaka is dolgozik az eszköz. Ha minden este bekapcsoljuk ezt a funkciót, úgy 2-3 napot bír az okosóra akkumulátora. Előnyként szolgál még, hogy nagyon gyorsan, mindössze 40 perc alatt teljesen feltölthető az akkumulátor, így további 5 napi használatot biztosít a készülék.

Funkciók

A legizgalmasabb rész következik. Mire is jó ez az okosóra? Egy óra akkor nevezhető okosnak,ha az időn kívül mér is valamit. Ez alapján megilleti az “okos” titulus. Az Alcatel OneTouch Watch Bluetooth-on keresztül kommunikál az okostelefonnal, így bizonyos adatokat az okostelefonon keresztül kér le, például az időjárást. Meg tudjuk nézni az aktuális időjárást, valamint az előrejelzést 4 napra.

Továbbá az óra méri a felhasználó pulzusát. Természetesen nem állandó jelleggel, hanem erre is van egy külön ikon a kezelőfelületen, melyet ha megérintünk, elindíthatjuk a mérést. Különböző élethelyzetekben érdekes lehet, ha megmérjük aktuális pulzusszámunkat. Sportolók számára különösen fontos lehet edzés előtt, közben és után, ha láthatják hogyan is alakul a pulzus. Ezenfelül méri az óra állandó jelleggel a megtett lépések számát, az elégetett kalóriát, a megtett utat, illetve hogy hány percet mozogtunk. Ezek a funkciók állandóan futnak és mérik az adatokat.

Figyelhetjük továbbá a már korábban említett alvási szokásokat is. Van erre is egy menüpont, melyet ha bekapcsolunk lefekvés előtt, akkor az óra méri, hogy az este folyamán mélyen vagy felületesen aludtunk, netán ébren voltunk. Kipróbáltam több éjszaka is és meglepődtem, hogy minden este a mély alvás mindössze 3-4 óra, a többi csak “félálom”. Érdekelt a dolog, kipróbáltam úgy is, hogy egész éjszaka az asztalon volt az okosóra, és úgy futott a mérés, és reggel láttam, hogy egész időszakot mély alvásként érzékelte az óra, hisz nem mozdult. Így bátran kijelenthetem, hogy nem csalóka a funkció, valóban mér és emiatt is merül le hamarabb az óra, ha ezt a funkciót bekapcsoljuk esténként.

A teljes funkcionalitásáról lentebb láthatjátok videónkat, melyben végigvesszük, mi mindenre képest az Alcatel OneTouch Watch.

Ár/Érték arány

Az okosóra 38.000-40.000 Ft-os áron már kapható a legtöbb webáruházban, de olyan akciók keretében is megkaparintható, mint a Magyar Telekom Alcatel OneTouch IDOL 3 + Watch akciója. Árban versenytársait messze legyőzi az okosóra, szerintünk a legjobb ár/érték arányú okosóráról beszélhetünk. Mindenképp érdemes számításba venni, ha ilyen kiegészítőt szeretnénk vásárolni okostelefonunk mellé.

Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Sziasztok, tudna valaki segíteni. Párosítottam az ASUS Zenfone 5 telefonomat az órával, de nem mutatja a bejovo hívásokat, sem az uzeneteket. Csak a nem fogadott hivasokat, emaileket (csak gmail, a gyari email klienst nem), hangouts, ill. Google+. Ezen kivul semmi mast. Koszonom.

  2. Szia hol lehet rá szijat kapni esetleg meg tudnál adni egy linket?koszi elore is a válaszodat

Comments are closed.