Nálunk járt az Alcatel OneTouch legújabb táblagépe, a PIXI 3 (10). Lényegében ez egy középkategóriás tablet, melyhez opcionálisan jár egy bluetooth-os billentyűzet és egy tok. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk mit is tud a gépezet.

Dizájn

Megjelenés szempontjából talán a legfontosabb, hogy a tablet egy műanyag, ámde strapabíró házzal rendelkezik, a hátlapja nem levehető. SIM-kártyát nem fogad be, ebből adódik, hogy a PIXI 3 (10) csak WiFi-s. A 800 x 1280 pixel felbontású kijelző fölött egy 0,3 megapixeles előlap, a hátlapon pedig egy 2 megapixeles kamera található. A készülék memóriája bővíthető MicroSD kártyával, melynek helyét a jobb oldalán találjuk. Ha már itt tartunk, a fizikai gombokat is a jobb oldalon találjuk meg, felső sarokban van a bekapcsoló gomb, alatta pedig a hangerőgombok.

Csatlakozók tekintetében az Alcatel OneTouch PIXI 3 (10) rendelkezik egy MicroUSB és egy Jack audio bemenettel, melyek a készülék tetején helyezkednek el és közrefogják a mikrofont, mely a videók hangjáért felelős. A táblagép bal és alsó része teljesen sima, nincs semmilyen csatlakozó vagy gomb.

Ahogy fentebb említettem, a készülékhez opcionálisan jár egy bluetooth billentyűzet és egy tok is. A billentyűzet kiosztása sajnos angol és nem is fog érkezni magyar kiosztással, de ha a készüléken beállítjuk a beviteli nyelvet magyarra, akkor ugyanúgy tudunk ékezetes karaktereket írni. A billentyűzet egyébként univerzális, bármilyen más táblagéppel vagy okostelefonnal is működik. A tok úgy van kialakítva, hogy bele lehet helyezni a tabletet, a billentyűzetet pedig mágnesek tartják a helyén. A tok összecsukható, így teljes mértékben védi a tabletet és a billentyűzetet a külső hatásoktól.

A táblagép méreteit tekintve 255,5 x 155 x 9,5 milliméter. Önmagában a tablet 510 grammot nyom, billentyűzettel és tokkal együtt pedig 985 gramm. Még így is sokkal könnyebb, kompaktabb és hordozhatóbb, mint egy notebook. Igaz, hogy nem helyettesíthet egy laptopot, viszont aki egyaránt játszana és munkára is használná, annak tökéletes választás lehet ez a középkategóriás tablet.

További képeket találhattok a készülékről Google+ fotóalbumunkban.

Szoftver

A PIXI 3 (10) egy Android 5.0.1-es Lollipop verziót futtat. Egy teljesen átlagos tabletre optimalizált android rendszerről beszélünk, melyhez jár néhány + alkalmazás. Ezeket az appokat le lehet törölni, így akinek nincs szüksége az alábbiakra, az bátran letörölheti: Amazon Kindle, AntiVirus, Clean Master, Currency, Deezer, Dropbox, Evernote, Flipboard, Games HD, Kobo, Puzzle Pets, Twitter, User Center, Viber, WhatsApp.

Maga a rendszer egyébként stabilan fut, de mivel nem felsőkategóriás gépről van szó, előfordulhatnak kisebb akadások, amit minden android felhasználó nagyon jól ismer. A tabletben természetesen a magyar nyelv is megtalálható. A felhasználói felületről itt találhattok néhány képet:

Hardver

Hardveres szempontból a belépő-középkategóriát képviseli a táblagép. Ennek ellenére egy erős, négymagos processzor kapott benne helyet, IPS LCD kijelzőpanellel rendelkezik és a grafikus gyorsítónak hála az Asphalt 8-t is hibátlanul vitte a készülék. Mint mindig, a pontszámoké az elsőbbség. Lefuttattunk három benchmarkot, hogy lássuk, “papíron” hogy teljesít a gépezet. Az AnTuTu Benchmarkon 23.194 pontot járt, a Geekbench 3 363 (egymagos) és 1191 (többmagos) pontot adott, utolsóként pedig a Quadrant Standard 8954 pontot hozott ki végeredményül. Erről itt vannak a képek is:

A fontosabb hardveres specifikációkat is összeszedtük nektek egy táblázatba:

Chipset MediaTeK MT8127 4×1,3 Ghz
Grafikus chip Mali-450MP4
Kijelző 10,1″ – 800 x 1280 pixel, IPS LCD panel
RAM 1GB
ROM 8GB + 64GB-ig bővíthető MicroSD-vel
Kamera 0,3 mpx + 2 mpx
Akkumulátor  4060 mAh

Tapasztalat alapján a hardver és a szoftver nagyon jól működik együtt, az Android a belépőszinthez képest kiválóan fut, a nagyobb programokat is, mint pl. az Asphalt 8 játékot is helyén kezelte a készülék, úgyhogy én nem panaszkodom. Kamera tekintetében csak annyit tennék hozzá, hogy ugyebár a tableteket nem fotózásra találták ki, arra inkább ott az okostelefon, így én nem sértődtem volna meg akkor sem, ha a hátlapi kamera lemarad, mindenesetre az Alcatel úgy gondolta, szükség lehet a hátlapi kamerára, mely ugyan nem a már megszokott hiperszuper minőséget hozza, de örülünk, hogy van.

Adatátvitel / Akku

Mielőtt rátérnénk az árcédulára, van pár fontos infó a tabletet illetően. Noha SIM kártyát nem lehet berakni a gépbe, így nincsenek támogatott frekvenciasávok, de támogatja a 4.1-es Bluetooth-t, a WiFi 802.11 b/g/n szabványokat, van beépített GPS szenzora, illetve támogatja az OTG-t is.

A működést egy 4060 mAh kapacitású, (természetesen) nem eltávolítható lítium aksi biztosítja, mellyel ~3-4 napos akkuidő érhető el normál használat mellett. Folyamatos használat és játék mellett azért le lehet meríteni egy nap alatt is, de dokumentumkezelésre, internetezésre,stb… ezekre áll a 3-4 napos akkuidő.

Ár/Érték arány

Az Alcatel OneTouch PIXI 3 (10) nagyon jó árfekvést kapott, az ajánlott fogyasztói ár billentyűzet és tok nélkül 37.990 Ft, a kiegészítőkkel pedig 44.990 Ft. Szerintem ezek nagyon jó árak, én mindenképp rászánnám azt a plusz 7.000-t a billentyűzetért és a tokért, mert jóval megkönnyítik a gép használatát.

Végül, de nem utolsó sorban köszönjük partnerünknek a tesztelési lehetőséget!