Első alkalommal az Okostelefon Akadémián volt szerncsém megpillantani a világ legvékonyabb készülékét, az Idol Ultrát. Már akkor nagyon megtetszett, ezért többször is visszatértem az Alcatel standjához megtekinteni, ahol annyira készségesek voltak, hogy 3 nap múlva már haza is vihettem egyet tesztelni.

Külső

Mint már említettem, a világ legvékonyabb telefonjáról beszélünk, mely mindössze  6,45 miliméteres vastagsággal rendelkezik. Pontos méretei: 134,4 x 68,5 x 6,45, mely mellé 115 grammos tömeg társul. Ami már első ránézésre is látszik, hogy a minőség nagyon rendben van. A hátlap kissé gumírozott felületű, így nem igazán gyűjti az újlenyomatokat, szennyeződéseket, ugyanakkor a biztos fogáshoz is hozzájárul. A hátlapon a 8 megapixeles kamera kissé kiáll, mely mellett található a led villanó, míg a készülék bal alsó részén foglal helyet a hangszóró. Ezeken kívül csak néhány felirat található, melyek harmonizálnak a fekete hátlap színvilágával.

hatlap

Felül a bekapcsoló/lezáró billentyű található, valamint a micro usb bemenetet rejtő ajtócska. A micro usb egyébként hang kimenteként is szolgál, melybe a csomagban található átalakító csatlakoztatásával be tudjuk helyezni a szabványos 3,5 miliméteres fülhallgatót is.  Véleményem szerint ez nem probléma, ugyanis az emberek többsége egy fülhallgatót használ és erre ráhelyezve az átalakítót semmi kellemetlenséget nem fog okozni. Balra a hangerőszabályző gomb, jobbra pedig a Micro SIM befogadására alkalmas bemenet található. Ez a bemenet különös módon nem a mostanában megszokott tűs megoldást takarja, hanem véleményem szerint egy sokkal jobbat. Egészen pontosan úgy működik, hogy a felső részen körömmel kissé megnyomva kinyílik a bemenetet takaró fül és így behelyezhető a kártya. Sajnos így is kissé nehéz hozzáférni, mivel eléggé bent van, de hosszú körömmel, vagy valamilyen hegyes tárggyal azért megoldható. Ez mindenképpen egy jó pont az Idol Ultrának, a tűs meoldással rendelkező társaival szemben, ugyanis könnyebben megoldható a kártyacsere és nem is szükséges hozzá feltétlenül semmilyen segédeszköz. A gombok fémből készültek, nyomáspontjuk ideális, minden stabilan a helyén van.

felul

hatlap oldalt

Szemből nézve a készülék legnagyobb részét a kijelző borítja, mely 4,7 hüvelykes, a Samsung által gyártott Amoled panel 720 x 1280 (HD) felbontással társítva. Ugyan idén már megjelentek a Full HD felbontású kijelzők, ez még mindig a legjobbak közé tartozik, a színek nagyon szépek, a kijelzőt bármilyen szögből nézzük, szinte sehogy sem torzul a kép, mindenhogy, még erős napfényben is jól látható. A kijelző felett a HD videó készítésére alkalmas 1,3 megapixeles kamera, a hangszóró és egy fehéren világító esemény jelző led kapott helyet.
A kijelző alatt az androidból megszokott három érintés érzékeny gomb (vissza, home, alkalmazásváltó) található meg, de ezek csak abban az esetben láthatóak, mikor éppen világítanak.

elöl

A gyári csomag tartalma maga a készülék, egy usb kábel, egy töltőfej, egy headset és az ehhez való micro usb-s átalakító, valamint egy kijelző védő fólia is. Nagyon pozitívnak tartom, hogy a gyártó fóliát is csomagolt a készülék mellé, így ugyanis nem kell azon aggódni, hogy még ezt is be kell szerezni, vagy hogy a kijelző megkarcolódna.

doboz

tartozekok

Hardver

Hardveres szempontból kapunk egy kétmagos, magonként 1,2 Ghz teljesítményre képes processzort, 1 Gb RAM-ot, 16 GB belső memóriát, 8 megapixeles fő és 1,3 megapixeles másodlagos kamerát. A kijelző a már említett 4,7 hüvelykes, HD Amoled panel.

Kamera

Az exponálás nagyon gyorsan végbemegy, a gomb megnyomása után szinte azonnal elkészül a kép és már fotózhatjuk is a következőt. A 8 megapixeles kamerát rossz fényviszonyok között egy ledes villanó segíti. Az elkészült képek minősége egy átlagos felhasználó számára tökéletesen elég lesz, aki meg művészi fotókra vágyik az úgysem telefonnal fogja elkészíteni azokat. Videót HD felbontásban rögzíthetünk, mely mellett a HDR mód emelhető ki.

teszkeptesztfotó

További tudnivalók

Zenei téren nagyon jól teljesít az Idol Ultra. A gyári füleshez nem kapunk több méretű gumiharangot, de az én fülemnek pontosan megfelelt a gyári méret. Hosszabb távon is kényelmes volt és nem bánotta a fülemet. A zenei minőség nagyon jó, és valószínűleg a gyári fülest sem sokan fogják másikra cserélni.

Szoftver tekintetében az egyik legfrissebb Androidot, a 4.1.1-et (Jelly Bean) kapjuk. A rendszer akadásmentes működtetése nem okoz problémát a masinának, de azért erősebb igénybevétel esetén néha kicsit megröccenhet. Érdekes, hogy az alkalmazásváltó megnyitásakor és egy alkalmazás bezárásakor az animáció egy kicsit lassan játszódik le a megszokotthoz képest. A képernyő feloldása több módon is végbe mehet, melyet előre állíthatunk be. Ezek az Android rendszerből már ismert lehetőségek, vagyis a következők: nincs, arcalapú feloldás, minta, pin, jelszó, és az Alcatel saját megoldása a csúsztatás. A csúsztatás kettős érzelmeket váltott ki belőlem, ugyanis alap esetben szerintem nem túl szép, de töltés közben ezen a felületen megjelenik az akkumulátor töltöttségi szintje, amibe egy animáción keresztül kis zöld pöttyök csapódnak be. Ez viszont nagyon látványos és jól néz ki. Természetesen akinek ez nem tetszik, az beállíthat egy másik feloldási lehetőséget, vagy telepíthet egy neki tetszőt. Furán hangozhat, hogy ilyen apróságokkal foglalkozok, de más hibával, illetve nem tetsző dologgal nem igazán lehet találkozni.

Screenshot_2013-06-05-16-08-56 Screenshot_2013-06-05-17-08-18

A beépített rádió mellett, mely a fülhallgató csatlakoztatása után használható megtalálható a One Touch Radio névre hallgató online rádió alkalmazás is, melyben különböző kategóriák szerint választhatunk állomást. Lehetőségünk van például a helyi rádiók, a zenei műfajok, a kedvencek, a hírek, a sportok, vagy az országokként való csoportosításra is, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző állomást, vagy újakat fedezhet fel, meghallgathatja a különböző nemzetiségek eltérő zenei ízlését.

Akkumulátor/ üzemidő

Az akkumulátor 1820 mAh-s, nagyobb igénybevétel esetén, tehát folyamatos mobilnet kacsolattal, szinkronizálással, napi néhány óra netezéssel, telefonálással kb egy napot bír. Az okostelefonoknál ez az érték teljesen elfogadható, ha valaki kevesebbet használja akkor akár többet is kihozhat belőle, de azt gondolom, hogy a biztonság kedvéért érdemes minden este feltölteni.

Ár/ érték arány

A szolgáltatók közül az Idol Ultra még csak a Telenor kínálatában található meg, ahol kártyás csomagban 80 784 Ft,
2790 Ft-os havidíj mellett 56 990 Ft,
4790 Ft-os havidíj mellett 47 490 Ft,
7790 Ft-os havidíj mellett 23 655 Ft,
11490 Ft-os havidíjtól ingyen elvihető.
Ezek mellett az árak mellett az Idol Ultra talán az egyik legjobb választás lehet. A gyönyörű kijelzője, az elegáns megjelenés, az, hogy a világon a legvékonyabb készülék, a gyors és megbízható működés, a szoftver frissessége mind mellette szól.

Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] A One Touch Star-t kártyafüggetlenül jelenleg kb. 59 990 Ft-os áron lehet megvásárolni.  Akinek fontos a két SIM kezelése és egy jól használható, hosszú üzemidővel rendelkező készüléket szeretne, annak jó választás lehet. Ha viszont csak egy SIM-mel szeretnénk használni, akkor kicsit drágábban ugyan, de erősebb hardverrel a One Touch Idol Ultra jobb választás lehet, melyről a tesztünket ide kattintva olvashatjátok. […]

Comments are closed.