Alcatel a középkategóriában

Nem könnyű helytállni a középkategóriában, pláne nem egyszerű sikereket elérni. Az Alcatel viszont ebben a szegmensben próbálkozik, az Idol-sorozat a prémium anyaghasználattal hívja fel magára a figyelmet, az A-széria pedig a fiatalos megjelenéssel. Tesztalanyunk, az A7 próbál jól teljesíteni, korrekt a hardver, vannak extra funkciók, talán egy kicsit az árazás az, ami megkérdőjelezi a jelenlétét, de ez még lehet jobb a jövőben.

Giccses, de nem néz ki rosszul

Az IFA 2017 kiállításon bemutatkozott telefon 152,7 x 76,5 x 9 mm-es méreteihez 164 grammos tömeg párosul. Ez közepes, nyilván nehéz, mert hatalmas telep került a burkolat alá, de nem foghatatlanul súlyos, hiszen műanyag és üveg váltja egymást, az összeszerelési minőség rendben van, sőt, egész korrektül néz ki a telefon, bár ez a fekete-arany változat inkább giccses, mint fiatalos.

Az előlapon egy 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású LTPS IPS panelt találunk, aminek a fényereje csak erős napsütésben hagy némi kívánnivalót maga után, az érintésérzékenysége viszont minden körülmény esetén rendben van. Az alsó és a felső káva elég vaskos, mondjuk felül ezt az előlapi villanó, a kamera és a beszédhangszóró még megmagyarázza, de az alsót a kis másodlagos hangszó annyira nem, főleg, hogy szoftveresek a vezérlőgombok.

Korrekt hardver, mégis fura

Az Alcatel szerint a jó szoftveres simulékonyság mindennek az alapja, ami igaz, de azért a hardver sem utolsó szempont. A MediaTek MT6750T lapka és a nyolcmagos processzor mindenesetre elvan az 1080p-s kijelzővel, a 3 GB RAM és a 32 GB-os tárhely pedig külön örömteli, főleg úgy, hogy az elvileg feljebb pozicionált Idol 5-ben feleennyi belső adattároló található. Érthetetlen. Külön van microSD foglalat, amibe maximum 128 GB-os kártyát rakhatunk. Az ujjlenyomat-olvasót hátul találjuk, működése kicsit lomha, de legalább precíz.

A jó optimalizációra fogtak mindent

Ha már ennyire az orra alá dörgölik az embernek ezt az optimalizáció dolgot, érdemes betartani. Szerencsére az Alcatel nem volt rest megtenni, tényleg szépen működik minden, gyorsan megnyílnak az alkalmazások, könnyedén lehet navigálni a rendszerben.

A nem mellesleg 7.0-s Androidban, amit szinte teljesen módosítatlanul hagytak, ez a gyártónak is könnyebbséget jelentett, a felhasználónak pedig nem kell attól félnie, hogy elfogy a RAM az eszköze alól. Programokból sem pakol már feleslegesen sokat az Alcatel, amire szükség van, azt mindet megtaláljuk, kezdve a google-ös appoktól a naptáron és a számológépen át egészen az e-mail kliensig.

Extrából csak néhányat kapunk, ilyen például az FM-rádió, ilyenek a közösségi programok (Instagram, Facebook).

Villan itt, villan ott

A hátlapra egy 16 megapixeles, f/2.0-s kamera került, ami legjobb esetben is Full HD-ban tud videózni. Villanó itt is van, sőt, elölre is jutott egy, hogy az 5 megapixeles szelfi egység még sötétben is használható legyen.

Kameramódokból akad néhány: panoráma, fénykép, film, kollázs, és még a filtereket sem szabad elfelejteni. Adott a HDR, a geotagging, a rácsvonalazás.

Ha nem nagyítgat ki minden apró részletet az ember, akkor elégedett lehet az A7 teljesítményével. A dinamikatartomány mondjuk néha szűkös, a HDR pedig sok tud lenni, de meg lehet találni azért az arany középutat. A részletesség korrekt, a vonalélesség sem vészes, bár itt-ott azért elmosódik néhány dolog, főleg este nem az igazi a helyzet, a kategória átlagához képest még mindig jobb.

Bírja szuflával, plusz ügyesen kommunikál

A hátlap alatt megbújó akkumulátor 4000 mAh-s, ami a burkolat levételével látható, de nem cserélhető. Egy ekkora telep pedig nem okos csalódást üzemidő terén, az egy nap lazán megvan, de a kettő sem túl nehéz művelet, hát még akkor, ha az energiatakarékos módot bekapcsoljuk.

Adatkommunikációs téren sem kell fenékbe billenteni a telefont: LTE/4G, Bluetooth 4.2, FM-rádió, 802.11b/g/n-es WiFi, GPS (GLONASS). Mondjuk nem dual SIM, de lesz ilyen változat is elvileg.

Nem olcsó, de ez még változhat

Maga az Alcatel A7 korrekt darab: jó az üzemidő és a szoftversebesség, megfelelő a kijelző, és a kategóriában még a műnyag is efogadható. Igazából a mindennapokban is helytáll, ha nem akarunk a legújabb játékokkal játszani, vagy éppen nem szeretnénk művészi fotókat készíteni. Az ár viszont egy sokkal fontosabb kérdés, elvileg 229 euró lesz a telefon, ami adóterhek nélkül számolva szűk 70 ezer forintot jelent. Ez így sok, de amire megjelenik (még lehet, hogy 1-2-3 hónap), olcsóbb lesz, illetve a szolgáltatóknál még kedvezőbben be lehet majd szerezni. Akkor már megfontolandó alternatíva lesz.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Hardver
7
Szoftver
8
Kamera
7
Akkumulátor
9
Ár/érték arány
7
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt