Valószínűleg sokan hallottak már a feltöltőkártyásokra vonatkozó regisztrációs, vagyis adategyeztetési kötelezettségről, ám kevesen tudják ennek a hátterét, hogy miként zajlik, miért van erre szükség.

Nos, az országgyűlés tavaly év végén törvényt alkotott, hogy a szolgáltatóknak le kell ellenőrizni, ki a kártya tulajdonosa, egyáltalán valós személy-e, köthető-e valakihez. Erre nemzetbiztonsági és bűnmegelőzési okok miatt van szükség, elég csak az egyik közelmúltban megtörtént terrorcselekményre gondolni, ahol terroristák több száz prepaid, tehát feltöltőkártyás SIM-mel rendelkeztek. Éppen ezért születtek limitek is, nem lehet bármennyi kártya egy előfizető nevén, magánszemélynél tíz, cégeknél ötven darab lett a határszám.

Tovább szigorodtak a szabályok, nem lehet továbbértékesíteni a kártyákat, ha valaki mégis megteszi, akkor egyoldalúan megszüntetheti a szolgáltató a szerződést. Csak akkor lehetséges ez, ha az operátorral ezt tudatjuk. Röviden tehát muszáj tudni, hogy „ki van a vonal végén”. Jelenleg egyébként 4 millió feltöltőkártyás SIM van forgalomban, ám fontos, hogy a 2017. január 1-je előtt előfizetést kötött felhasználók kötelesek a regisztrációra, az előfizetéses ügyfeleket és az időpontot követő feltöltőkártyás szerződéseket ez nem érinti, ahogy a kizárólag adathasználatot biztosító SIM-eket sem.

Az adategyeztetés határideje június 30-a, ezután a szolgáltató megszüntetheti a szerződést. Természetesen a törvény nem zárja ki, hogy aki elkésik, visszakapja a számát és az egyenlegét, de ez még egyelőre nagyon képlékeny talaj. A szolgáltató egyébként először SMS-ben jelzi, ha szükség van a regisztrációra, ami online vagy éppen postahivatalokon keresztül is történhet, nem csak az ügyfélszolgálaton. Érvényes adatokat kell közölni, az operátor pedig ezt ellenőrzni, ergo kell egy személyi igazolvány vagy jogosítvány.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mert adatkártyával nem lehet terrorcselekményt elkövetni? Az kizárt, hogy egy bomba figyel egy megadott címről érkező utasítást, hogy az SMS-ekről ne is beszéljünk.

  2. Ez a törvénymódosítás tovább erősíti bennem azt a tényt, hogy a törvényalkotóink a múlt évezredben élnek még mindig!

  3. Ez a terrorérv egy ordas nagy kamu. Valójában jól jön a belügynek, ha listákat gyárthat a felhasználók kapcsolatai és mozgása (pl. tüntetésen való részvétel) alapján.
    Kritikus számú polgári engedetlenséggel (egyeztetés bojkottjával, külföldi szolgáltatókra való átállással) a tervet meg lehet buktatni).

Comments are closed.