Valószínűleg sokan hallottak már a feltöltőkártyásokra vonatkozó regisztrációs, vagyis adategyeztetési kötelezettségről, ám kevesen tudják ennek a hátterét, hogy miként zajlik, miért van erre szükség.

Nos, az országgyűlés tavaly év végén törvényt alkotott, hogy a szolgáltatóknak le kell ellenőrizni, ki a kártya tulajdonosa, egyáltalán valós személy-e, köthető-e valakihez. Erre nemzetbiztonsági és bűnmegelőzési okok miatt van szükség, elég csak az egyik közelmúltban megtörtént terrorcselekményre gondolni, ahol terroristák több száz prepaid, tehát feltöltőkártyás SIM-mel rendelkeztek. Éppen ezért születtek limitek is, nem lehet bármennyi kártya egy előfizető nevén, magánszemélynél tíz, cégeknél ötven darab lett a határszám.

Tovább szigorodtak a szabályok, nem lehet továbbértékesíteni a kártyákat, ha valaki mégis megteszi, akkor egyoldalúan megszüntetheti a szolgáltató a szerződést. Csak akkor lehetséges ez, ha az operátorral ezt tudatjuk. Röviden tehát muszáj tudni, hogy “ki van a vonal végén”. Jelenleg egyébként 4 millió feltöltőkártyás SIM van forgalomban, ám fontos, hogy a 2017. január 1-je előtt előfizetést kötött felhasználók kötelesek a regisztrációra, az előfizetéses ügyfeleket és az időpontot követő feltöltőkártyás szerződéseket ez nem érinti, ahogy a kizárólag adathasználatot biztosító SIM-eket sem.

Az adategyeztetés határideje június 30-a, ezután a szolgáltató megszüntetheti a szerződést. Természetesen a törvény nem zárja ki, hogy aki elkésik, visszakapja a számát és az egyenlegét, de ez még egyelőre nagyon képlékeny talaj. A szolgáltató egyébként először SMS-ben jelzi, ha szükség van a regisztrációra, ami online vagy éppen postahivatalokon keresztül is történhet, nem csak az ügyfélszolgálaton. Érvényes adatokat kell közölni, az operátor pedig ezt ellenőrzni, ergo kell egy személyi igazolvány vagy jogosítvány.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt
Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.
 • Tamás

  Mert adatkártyával nem lehet terrorcselekményt elkövetni? Az kizárt, hogy egy bomba figyel egy megadott címről érkező utasítást, hogy az SMS-ekről ne is beszéljünk.

 • Péter Izsó

  Ez a törvénymódosítás tovább erősíti bennem azt a tényt, hogy a törvényalkotóink a múlt évezredben élnek még mindig!

 • szőke koala

  Ez a terrorérv egy ordas nagy kamu. Valójában jól jön a belügynek, ha listákat gyárthat a felhasználók kapcsolatai és mozgása (pl. tüntetésen való részvétel) alapján.
  Kritikus számú polgári engedetlenséggel (egyeztetés bojkottjával, külföldi szolgáltatókra való átállással) a tervet meg lehet buktatni).