Tesztünk alanya nem más, mint a címben említett felsőkategóriás monitor, melyet kifejezetten a játékok szerelmeseinek fejlesztettek ki az Acer boszorkánykonyhájában. A tesztkészülék az Acer Magyarország jóvoltából jutott el hozzánk, ezúton is köszönjük a lehetőséget!

Dizájn

Első benyomás mindig a doboz és a doboz tartalma. Ha úgy döntünk, hogy e modell mellett döntünk, akkor kapni fogunk egy DVI, egy HDMI, egy DisplayPort és egy Audio kábelt, így nem fordulhat elő az, hogy nincs hozzá való kábel.

Megjelenés szempontjából nincs jobb szó a monitorra, mint hogy gyönyörű! A stílusos piros alsó keret, a borderless dizájn, a hatalmas 27″-os képátló és a matt, de kristálytiszta WQHD felbontású kijelző szinte magával ragadott. Tudniillik, egy 22″-os FHD felbontású monitoron dolgozom jelenleg, így ez a 27″-os “óriás” hatalmas változást hozott. Amikor lekapcsoltam a régi monitort, bekötöttem az Acer monitorját és bevillant a Windows 10 a gyönyörű QHD felbontású háttérképemmel, hátravágódtam a székemben.

Ha dizájnbeli adatait vesszük, a monitor 69 cm-es, vagyis 27″-os képátlójával a legnagyobb monitor, amivel valaha is dolgom volt, így kicsit elfogult is vagyok, de próbálok objektív lenni. Ha kibontjuk dobozából a masinát, láthatjuk, hogy a talpa (mint a legtöbb monitor esetében) lecsatolható, így a monitor három “részből” áll: a talp, a nyak és maga a monitor.

Színek szempontjából a piros és fekete kombót nagyon jól eltalálták, ha mellé rakunk egy piros-fekete gamer széket, én biztos egész nap ezeket bámulnám.

Ha dimenzióit nézzük az Acer XG270HU Gamer monitornak, akkor a következőket állíthatjuk róla. Maga a kijelző megközelítőleg 37 cm magas, 61,5 cm széles és mindössze 3,8 cm vastag. Viszont ez csak maga a monitor, ahhoz hogy teljes egészében át tudjuk tekinteni dimenzióit, ahhoz szükségünk van a talppal együtt mért adatokra. Hozzá kell tennem, hogy a magasság fix, nem állíthatjuk, így talppal a teljes magasság 45 cm, a szélesség marad 61,5 cm, a vastagság pedig 20,5 cm-re nő. Ha mérlegre tennénk a monitort a talpával együtt, akkor valószínűleg valahol 3,8 kg körüli értéket kapnánk. Ez persze csak mellékes adat, hisz nem a súlya fogja meghatározni, hogy befér-e a sarokba a monitor.

Portok

Felmerül a kérdés, hogy tudom-e csatlakoztatni a számítógéphez, ha megveszem ezt a monitort. Nos ebből a szempontból igen sokrétű a monitor, hisz kapunk egy DVI, egy HDMI, valamint egy DisplayPort (DP) 1.2a nevű bemenetet, mely kifejezetten az AMD videókártyákkal való optimális működéshez szükséges. Ezenfelül van egy tápkábel bemenetünk, illetve két audio port is. Az audio in-be dugjuk a számítógépből érkező kábelt (mivel sztereo hangszóró van a monitorban), a kis fejhallgató ikonnal ellátott bemenethez pedig természetesen fej/fülhallgatót lehet társítani.

Technikai adatok

Ha a monitor technikai adatait nézzük, a legegyszerűbb, ha összegyűjtöm a legfontosabb információkat egy táblázatba, ezt itt már láthatjátok is.

 Képátló  27″ (69 cm)
 Kijelző felbontás  WQHD (2560×1440 pixel, 16:9 képarány)
 Kontraszt  100.000.000:1
 Fényerő  350 Nit
 Színek  16,7 millió színárnyalat
 Panel technológia  LED háttérvilágítás, Twisted Nematic (TN)
 Válaszidő  1 ms
 Frissítési ráta  144 Hz
 Plusz technológia  FreeSync

Ahogy láthatjátok, elég sok mindent tud az Acer XG270HU Gamer monitor. Tapasztalati szinten összefoglalva, hogy mire jó mindez…a kijelző felbontása a FullHD-hoz képest nagy előrelépés, a kép sokkal élesebb, ezen nincs mit tagadni, színárnyalatokban gazdag, a válaszidőnek és a 144 Hz-nek köszönhetően hihetetlen gördülékeny rajta mind az otthoni használat, mind a játékok futtatása. Van itt viszont egy olyan adat, hogy FreeSync technológia. Mit is jelent ez?

A FreeSync technológia az AMD videókártyák és az erre alkalmas monitorok közötti összhangot teremti meg úgy, hogy szinkronizálja a videókártya és a monitor képkockáit, így tökéletes játékélményt biztosít és ami a legfontosabb, hogy nem fordulhat elő ilyen:

A FreeSync technológiát csak akkor használhatod, ha videókártyádon is van DisplayPort bemenet, minden más feltétel adott, hisz a csomagolásban kábelt is kapunk hozzá.

Rosszat igazán nem tudok mondani a monitorról, hisz páratlan minden tekintetben. Egyetlen egy hátránya van, mely a TN panelnek köszönhető, hogy a betekintési szöge viszonylag alacsony. Erre azt mondanám, hogy egye fene, nem érdekes, a monitort úgyis elölről fogom nézni, ennyi pozitívum mellett ez a kis negatív dolog eltörpül.

Játékélmény

Ha már Gamer monitor, akkor beszélek egy kicsit a játékélményről is, amit ez a monitor nyújtott. Hiába van egy izmos erőműved otthon, ha nincs hozzá olyan monitorod, ami ki is tudja használni a vasat, akkor igazából azon kívül, hogy nem fog akadozni a játék, nagy katarzisban nem lesz részed. Ugye a FullHD manapság már megszokott dolog, a 20-23″-os képátló szintén. Ezt félrerakva jött egy QHD felbontású 27″-os szörnyeteg és teljesen megváltoztatta a játékélményről alkotott véleményem. A megjelenítés gyönyörű, az animációk gyorsak, a pixeleket nem látom…nem vagyok nagy játékos, de ezután a teszt után muszáj beruháznom egy jobb monitorra, egyszerűen kell!

Mellékelek néhány képet, amiket játék közben készítettem. A képeken szereplő játékok a páratlanul élethű Project Cars és a nagy közönség kedvenc, a Grand Theft Auto 5.

Természetesen a képek nem tudják visszaadni azt az élményt, melyet ez a monitor képes nyújtani. Komolyan! Ha tehetitek, ruházzatok be egy ilyen monitorra, mert ez megéri az árát!

Ár/Érték arány

Az Acer XG270HU típusú Gamer monitor ~ 130.000 Ft-ért már kapható például az Amazon.com oldalon, ha magyar viszonylatban nézzük, akkor ugyanez a monitor az emag.hu webáruházban 149.900 Ft-ért kapható. Én mindenképpen elgondolkodnék rajta, mert méretében és képességeiben is óriási!

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.