Mai tesztalanyunk az Acer Aspire Switch 10 típusú 2-in-1 notebook, amely a Microsoft Magyarország jóvoltából jutott el hozzánk. Köszönjük!

Külső

A készüléknek a legnagyobb előnye talán az esztétikában rejlik, hiszen (számomra legalább is) tökéletes. Az anyaghasználat kiváló, nagyon masszív (nem recseg, nem ropog), nagyon kicsi, könnyű, könnyen hordozható. Összesen 1 hétig tudtam sajnos csak használni, de ennyi idő alatt is beleszerettem.

A 2-in-1 notebookok legnagyobb előnye ugye az, hogy többféle módon is használhatjuk, ahogy az a lentebb látható képeken is látszik.

Használhatjuk rendes laptopként, mert van hozzá egy nagyon korrekt billentyűzetünk gyárilag. A billentyűzettel semmi gondom sem volt. Sokan hihetik, hogy ilyen “kis” 10.1″ átmérőjű tablethez olyan kis billentyűzetet adnak, ami csak úgy van, néha ha kell valamit gépelnünk jó, de másra nem nagyon. Ezt az állítást teljes mértékben cáfolom. Az Acer a készülékhez egy teljesen korrekt minőségű rendes fizikai gombokkal ellátott billentyűzetet ad (ellentétben például a Surface-szel), ami touchpaddal is rendelkezik.

Nagyon egyszerű csatlakoztatni a tablet részhez, hiszen mágnesesen csatlakozik. Egyszerűen csak közel hozzá felé kell emelni a tabletet és automatikusan összepattan. A billentyűzeten és a touchpadon kívül egy USB 2.0-ás port is megtalálható a dokkolón, jobb oldalt. A dokkolót csatlakoztatva a készülék vastagsága 20,2mm, tömege pedig 1,17kg lesz. Fontos megjegyeznem, hogy az Acer Aspire Switch 10 olyan kiszerelésben is kapható, melyben a dokkoló tartalmaz egy 500GB-os háttértárat. Esetünkben az alapfelszereltséget kaptuk, 500GB háttértár nélkül.

Ahogy az előlap is mutatja számunkra használhatjuk a készüléket egy sima tabletként is. Hasonlóan a billentyűzet csatlakoztatásához, a dokkoló leválasztása is roppant egyszerű. Egyszerűen csak (akár egy kézzel) meg kell fogni a kijelzőt és felfelé húzni. Így kapunk egy 8.9mm vastagságú, 0.59 kg tömegű, 10.1″-es IPS LED érintőkijelzőjű (aminek felbontása 1366×768 pixel) Windows 8(.1.1)-es táblagépet. A kijelző egyébként szinte tökéletes, a színek is jók, valamint a betekintési szöge 178/178 fok amire a gyártó is felhívja figyelmünket.

A táblagépet tekintve bal oldalán megtalálhatjuk a jack csatlakozót (mikrofon-fejhallgató kombó) illetve a bekapcs/sleep, hangerőszabályzó gombokat.

Jobb oldalán pedig a mikrofont, a RESET gombot, a MicroSD kártya slotot (ahova egyébként akár 64GB kapacitású memóriakártyát behelyezhetünk), a MicroUSB portot, a MicroHDMI portot valamint a töltő csatlakozóját.

Az előlapjára helyezte el az Acer az említett kijelzőt, a 2MP felbontású előlapi kamerát, valamint a sztereó hangszórókat.

A többi oldala teljesen üres, az alján kívül természetesen ahova a gyártó elhelyezte a mágneses érintkezőt.

Most már csak 2 nézet maradt az előadói valamint a “sátor” nézet. Ezeket úgy érhetjük el, hogy leválasztjuk a kijelzőt a dokkolótól, a kijelzőt 180 fokkal megforgatjuk és úgy csatlakoztatjuk ismét. A kijelző tájolása automatikusan alkalmazkodni fog.

Hardver

A készülék meghajtásáért egy Intel Atom Z3745 SoC típusú 1,33GHz órajelű négymagos processzor a felelős. A RAM mérete 2GB, a beépített tárhelyé pedig 64GB.

Azt kell hogy mondjam alapjában véve elengedő ez a hardver. Nyilván internetezésre, alkalmazások, programok futtatására, képszerkesztésre. Komoly játékokat, FullHD (esetleg 4k) videószerkesztést, 3D grafikákat nem próbáltam ki a készüléken, de úgy vélem hogy ez nem ilyen dolgokra lett kitalálva. A RAM elégnek mondható, viszont a 64GB tárhely az 1 hét alatt is nagyon hamar betelt. Aki az Acer Aspire Switch 10 2-in-1 notebookban gondolkozik (amit nagyon is jól tesz) erősen ajánlom a +500GB-os kiszerelést, higgyétek el nem fogjátok megbánni. A grafikus gyorsító egyébként egy Intel HD Graphics (4 EU, 311-778MHz).

Az akkumulátora körülbelül 6 órát bírt, ami elengedőnek mondható.

Vezeték nélküli technológiákat illetően rendelkezik Wifi 802.11 b/g/n valamint Bluetooth 4.0 tanúsítvánnyal.

Szoftver

A tesztnek ezen részét nem szeretném túlrészletezni, hiszen teljes értékű Windows 8 operációs rendszer fut a készüléken, csak mint az asztali számítógépünkön, nincsen semmi változás. Annyit mondhatok el róla mégis, hogy az érintőkijelzőt nagyon jól meg lehet szokni a rendszerhez, direkt rá van optimalizálva. A tesztelési idő után is az Asus notebookom kijelzőjén akartam még scrollozni. Extraként sorolható fel az, hogy van egy jónéhány alap Acer alkalmazás, ahova az Acer Portalon regisztrált felhasználónkkal léphetünk be. A programok többnyire videólejátszó, zenelejátszó valamint képnézegető szoftverek.

Specifikáció

Köszönjük ismételten a Microsoftnak a tesztelési lehetőséget!

ÁTTEKINTÉS
Esztétika
10
Hardver
8.5
Szoftver
10
Kamera
8.5
Adatkommunikáció/Akkumulátor
9.5
Ár/érték arány
10
FORRÁSipon
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.