Hirdetés

A funkció az első Pixelek megjelenése óta létezik, a gyakorlatban azonban kevés gyártó alkalmazta. Most kötelező lehet a zökkenőmentes frissítések támogatása.

A zökkenőmentes frissítések támogatása fontos előrelépést jelentene a felhasználói élményben, ám eddig az egyik legnagyobb gyártó, a Samsung sem használta ezt a lehetőséget.

Egy ideje A/B particionálással érkezik az Android bizonyos eszközökön, aminek a lényege, hogy egyszerre két helyen van meg a rendszer, a kettő között pedig szükség esetén indításkor képes az eszköz váltani.

Kötelezővé teheti a zökkenőmentes frissítések támogatását a Google

Hogy miért jó ez? Ha érkezik egy frissítés, elég az egyik partíciót frissíteni, majd újraindítani az eszközt, és az rögtön a friss rendszerrel indul, ahelyett, hogy a frissítési folyamatjelző pörgését kellene nézegetnünk hosszú perceken át, hasznos idő kiesésével.

A másik előnye, hogyha netán nem sikerül olyan jól a frissítés, amire már számos példa volt az okostelefonok történetében, akkor egyszerűen a régi indul el, és ugyanúgy használható marad az eszköz, amíg a hibát kijavítják, így nem téglásodik.

Hogy miért nem támogatják a gyártók? Bizonyára azért, mert macerás ennek a működtetése, és sokan úgy gondolhatták, hogy nem éri meg nekik.

A Google azonban lépett, és az Android 13-tól kötelező lesz a virtuális A/B particionálás használata abban az esetben, hogyha a gyártó szeretné használni a Google Mobile Services-t (GMS), vagyis a Play szolgáltatásokat.

Ez nem jelenti egy az egyben, hogy a zökkenőmentes frissítéseket is támogatni fogják, azonban az azok alapjául szolgáló particionálási metódust igen, így eléggé valószínű, hogy végre minden Android 13-at futtató eszközre megérkezik ez a hasznos újítás.

A kiemelt képet Denny Müller készítette, forrása: Unsplash

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.