Hirdetés

Mark Gurman szerint amint 2024-ben megnyílik a TSMC 12 milliárd dolláros arizonai gyára, azonnal megkezdi a 4 nanométeres chipek gyártását, köszönhetően az Apple és más cégek igényeinek.

Az arizonai gyárat eredetileg 5 nanométeres chipek gyártásával helyezték volna üzembe, de mivel az Apple és más cégek egyre inkább az Egyesült Államokból akarnak alkatrészeket beszerezni, a TSMC átdolgozta a terveit, így a létesítmény több élvonalbeli chipet tud majd előállítani.

A TSMC arizonai gyára 2024-től 4 nm-es chipeket fog gyártani az Apple kérésére

A TSMC korábban azt mondta, hogy havi 20 000 chipet gyártanak majd az arizonai üzemben, bár a termelés az eredeti tervekhez képest növekedhet. Az Apple a termelési kapacitás körülbelül egyharmadát fogja felhasználni a gyártás megkezdésekor.

Az Apple és más nagy technológiai cégek a TSMC-re támaszkodnak chipgyártási igényeik kielégítésében, és a változás azt jelenti, hogy több processzort is beszerezhetnek majd az Egyesült Államokból. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook korábban azt mondta az alkalmazottaknak, hogy cége az arizonai gyárból tervezi beszerezni a chipeket.

Az új terveket jövő kedden Phoenixben jelentik be Joe Biden elnök, Gina Raimondo kereskedelmi miniszter és Tim Cook, az Apple vezérigazgatójának, valamint Lisa Su, az AMD vezérigazgatójának, Jensen Huang, az Nvidia alapító vezérigazgatójának részvételével.

A 4 nanométeres gyártósor mellett a TSMC állítólag hivatalosan is bejelenti a második fázisra vonatkozó tervét, amely egy szomszédos létesítményben még fejlettebb, 3 nanométeres chipeket állít majd elő, ezt a fejlesztést a TSMC alapítója, Morris Chang mutatta be múlt héten.

Az Apple legújabb chipjeit 5 nanométeres eljárással készítik, és a fejlettebb folyamatokra való áttérés a teljesítmény és az energiahatékonyság jelentős javulását eredményezheti. A pletykák szerint az Apple 4 nm-es és 3 nm-es csíkszélességet használ majd néhány M-sorozatú és A-sorozatú chipjéhez, amelyeket Mac, iPad, iPhone és más termékekben használnak majd.

Hirdetés
FORRÁSMacRumors
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.