A Samsung nemrég bejelentett egy új SSD-t, amire tökéletesen illik a „kicsi a bors, de erős” közmondás.

Az új chipet 128, 256 és 512GB-os kapacitással láthatjuk majd a boltok polcain. Ez a kütyü képes lesz akár 1.500MB/s olvasási és 900MB/s írási sebességre. Mindezt csupán 20 x 16 x 1,5 mm nagyságú és 1 gramm súlyú házban. Ebben a modellben alkalmazzák a világon először az NVMe és a BGA technológiákat. Kicsit érthetőbben: NVMe egy PCI-E alapú csatlakozó fajta, mely a Samsung szerint háromszor gyorsabb, mint a SATA. A BGA pedig: egy chip, ami az alaplapra lesz forrasztva. Lényegében könnyen szerelhetők, akár tabletekbe, laptopokba, stb. Ha ez bekövetkezik, akkor búcsút mondhatunk az SD/microSD kártyáknak és gyorsabban indulnak majd a nagyobb alkalmazások és operációs rendszerek (akár Windows, akár Android). Kérdés az, hogy a processzorok feltudják-e dolgozni a gyorsan áramló információt, vagy újabb és erősebb hardvert kell hozzá gyártani? Az viszont biztos, hogy a PCI-E szabványt egyáltalán nem tervezték kis helyigényűnek, ebből az következik, hogy vagy átalakítják, vagy új csatlakozót kell kitalálni a Samsung mérnökeinek.

gsmarena_003 gsmarena_002

A bélyeg méretű és súlyú SSD megjelenési ideje és az ára is ismeretlen. Viszont megjegyezném, hogy a Samsung névjegykártya méretű SSD-je, az előző modellt sem nevezném nagyon olcsónak, pedig már több, mint egy éve megvásárolható.

Hirdetés
FORRÁSGsmArena
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.