Magyar nyelvű böngészők, kiterjesztések és weboldalak. Tucatnyi előadás, közösségi esemény. Hogyan lehet ez? Gondoltál már arra, hogy te is aktivistaként tevékenykedj?

Minden, a nyílt forráskódú szoftverek köré szerveződő közösség szeretné, ha az önkéntesi munka gyümölcsei minél több emberhez jutnának el, s lehetőséget igyekeznek biztosítani a tagoknak az önmegvalósításra a közösség keretei között. Nincs ez máshogy a Mozilla Magyarország közössége esetében sem, de a nyílt internetért dolgozó globális közösség hazai aktivistái állandó erőforráshiánnyal küzdenek.

A Firefox OS rendszer megjelenésével tovább nő az igénybevétel, ezért fontos, hogy új tagokat toborozzunk. A munkavégzés önkéntes jelleggel történik, és nem csak programozókra és IT-szakemberekre számítunk, hanem mindenkire, aki magáénak érzi Mozilla küldetését, szimpatizál a Mozilla Kiáltványban megfogalmazott elvekkel és hajlandó is tenni is érte.

Rendszeres vagy éppen rendszertelen munkavégzésről van szó, havi néhány óra elfoglaltságot jelenthet, de persze nagyobb hozzájárulásokat is örömmel veszünk. Fontos a megbízhatóság és az elszántság. Az angol nyelvtudás természetesen előny, de nem elvárás.

Elsősorban a Firefox OS-szel kapcsolatban az alábbi területekre keresünk aktivistákat:

 • fejlesztők: fő feladatuk az alkalmazások fejlesztése és – esetleg – a többi fejlesztő képzése előadásokkal, workshopokkal
 • tanítók: olyan önkéntesek, akiknek lehetőségük lesz utazni az országban és megosztják a Firefox OS-szel, a Mozillával kapcsolatos tudásukat a különféle áruházakban dolgozó személyzettel, akik Firefox OS-szel ellátott telefonokat értékesítenek
 • kommunikátorok: együttműködve a Mozilla pr-csapatával és a helyi ügynökségekkel látják el a pr-rel kapcsolatos feladatokat
 • marketingesek: segít nekünk eseményeket, kiadási partikat szervezni és hozzájárul munkájával a közösségi média kampányokhoz

A lehetőségek részletes ismertetése

Szeretnénk kapcsolatba lépni mindenkivel, aki lát fantáziát a Firefox OS-ben, vagy többet szeretne megtudni erről az új mobiltelefonos operációs rendszerről. Természetesen várunk tagokat az eddig már megszokott, internettel, honosítással, fejlesztéssel és oktatással összefüggő területeken is.

Nem kell szoftverfejlesztőnek lenned, hogy részt tudj venni a szabad szoftverek jobbá tételében. Számos más teendő is van, amelyek különféle képességeket és tudást igényelnek, ahol megmutathatod kreativitásodat, rátermettségedet és hozzáértésedet. Biztosak vagyunk benne, hogy találunk számodra olyan elfoglaltságot – a szabad szoftveres közösségeken belül – amely tetszik majd neked, és szívesen csinálod, akár csak néha, akár – hobbiként – rendszeresen.

firefox

Ha még nem használsz szabad szoftvereket, akkor

 • ismerd meg azokat a közösségbarát elveket, amelyek szerint készülnek ezek a programok
 • tudj meg többet arról, hogy milyen szabad szoftverek léteznek, mire tudnád te felhasználni őket
 • próbálj ki néhány szabad szoftvert, és oszd meg a véleményed velünk

Ha már használsz szabad szoftvereket, akkor

Közepes vagy jobb angoltudás birtokában

Grafikai/designerképességek birtokában

 • készíts a projektekhez kapcsolódó grafikai elemeket és marketinganyagokat

Ha már magabiztosan használod a szabad szoftvereket, akkor

 • írj, javítsd ki vagy fejleszd a dokumentációkat és a weboldalakat
 • oszd meg az általad készített sablonokat, grafikai elemeket
 • készíts bemutatóvideót egy-egy szolgáltatásról vagy új verzióról
 • írj cikkeket blogokba, újságokba, például: http://itcafe.hu/fooldal/rovat/mozilla_blog/index.html,
 • segíts a haladó felhasználóknak
 • tarts előadásokat iskoládban, munkahelyeden vagy konferenciákon

Programozói tudás birtokában

 • javíts ki hibákat a programokban, kiterjesztésekben
 • készíts kiterjesztéseket a programokhoz
 • írj új funkciókat vagy fejleszd tovább a meglévő funkciókat a programokban

Ha találtál a fenti listában találtál olyan elfoglaltságot, amellyel szívesen foglalkoznál, töltsd ki ezt az űrlapot, amelyben röviden bemutatod magad, és megnevezel egy vagy több témakört, amivel szívesen foglalkoznál. Ha más ötleted van, vagy érdekelnek egyedi feladatok, akkor is töltsd ki ezt az űrlapot és oszd meg velünk gondolataidat a Mozilla-szoftverekkel kapcsolatban.

-A cikket Szalai Kálmán írta.-

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.