Szeptember hónaptól kezdve már a képeken szereplő szöveg alapján is kereshetünk a Google Fotókban.

Ez még önmagában talán nem is lenne olyan nagy dolog, hisz eddig is képes volt a Google mesterséges intelligenciája leírás alapján megtalálni fotókat, így nem tűnhet akkora fejlesztésnek, hogy már a szöveget is képes lesz felismerni. Viszont köszönhetően az új optikai karakterfelismerőnek mostantól a képekről a szöveg kijelölhető és másolható, sőt másolás után szerkeszthető is lesz.

Jelenleg a Google Lens használatával screenshot vagy egyéb nyomtatott szöveg esetén van csak ilyen lehetőség. Sajnos a Lens azonban kézzel írott szöveggel nem igazán birkózik meg könnyen, főleg a magyar nyelvű szövegek esetén a sok rövid és hosszú mássalhangzóval. Meg persze azt sem igazán szereti, ha valaki nem ír szépen…

A szöveg alapján történő keresés és másolás elérhető lesz az összes eszközön, ahol a Google Fotók is, így böngészőkből is. Nálam, a bejegyzés írásakor sem böngészőből, sem az applikáció legfrissebb verziójából nem működött az új funkció.

A GSM Arena tesztelte az új funkciót és azt írják, van még rajta mit fejleszteni azokban az esetekben, ahol a szöveg nem egyenes vagy nem olvasható rendesen. Példának egy autómárkát hoznak. Azt írják, bár a Google Fotók felismeri, hogy egy Nissan márkájú jármű van a képen és megtalálja a szöveget is rajta, azt nem tudja másolható szövegként felajánlani egyelőre. Valószínűleg csak idő kérdése, hogy az algoritmus ebben is fejlődjön.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.