Hirdetés

Az elmúlt hetekben több pletykát és hírt olvashattunk, hogy a Facebook megváltoztatja nevét Metaverse-re, ebből van ami végül igazságra talált. A Facebook vállalat új neve: Meta.

Nyugodjunk meg, a közösségi oldal továbbra is Facebookként fog működni. A Meta annak a cégnek a neve, ami alatt a Facebook, az Instagram, a Whatsapp és az Oculus is van.

Facebook

A Meta két fő szegmensre oszlik: Appok családja (Family of Apps) és Valósághű fejlesztések (Reality Labs). Kicsit nehéz is ezt magyarra lefordítani, de azt gondolom az angol neveik magukért beszélnek. A lényeg, hogy minden alkalmazás, amit ismerünk, szeretünk vagy épp nem, az tartozik az előbbihez, és minden ami a virtuális világgal (VR) és kiterjesztett valósággal (AR) kapcsolatos, pedig utóbbihoz.

A Meta fő célja, hogy életre keltse a „metaverzumot” (bármit is jelentsen most ez). Egyelőre ebből a „nagy” változásból sokat még nem veszünk észre azonkívül, hogy most már Meta a cég új neve.

Hogy idézzek a Meta bevezetőjéből „A metaverzum olyan lesz, mint egy hibrid verziója a mai online közösségi élményeknek, néha beültetve három dimenzióba vagy a fizikai világba. Segíteni fog megosztani az élményeket más emberekkel, még akkor is, ha nem vagytok épp egymás mellett – és csinálhattok olyan dolgokat is, amiket fizikálisan nem tudtok. Ez a közösségi megoldások következő generációja”. A következő videó bemutatja, hogyan is képzelték el.

„Hamarosan” meg tudjátok hívni majd barátaitokat, hogy csatlakozzanak hozzátok a Horizon Home-ba, ahol együtt tudtok lenni, filmet nézni vagy akár játszatok együtt. A Horizon Home csatlakozni fog a Horizon Worlds-höz (még csak béta) és a Horizon Workroomshoz. Ezenkívül lesz Horizon Venues, ahol részt lehet venni koncerteken, sporteseményeken és egyéb rendezvényeken.

Ebben az évben még elvileg lehetőségünk lesz VR formájú Messenger beszélgetéseket kezdeményezni. A metaverzum tulajdonképpen felöleli a munkát, a szórakoztatást és mindent, ami ezek között van.

A Quest 2 VR szemüvegen futni fognak üzleti programok is és kizárólag üzleti profillal lehet bejelentkezni. Hozzáférhető lesz a Horizon Workrooms és Gravity Sketch, mindezt a személyes Facebook profil nélkül. Még ebben az évben lesz egy limitált béta, a hivatalos verziót 2023-ra ígérik.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena