Hirdetés

Azt valószínűleg kevesen vitatják, hogy egy kompetitív online lövölde során a legfontosabb periféria az egér. Valószínűleg más játéktípusoknál is ez a periféria végezne az élen, de talán sokkal szorosabb versenyben a billentyűzettel vagy éppen a monitorra. Azonban mégiscsak az egeret fogjuk, azzal célzunk és tulajdonképpen a kezünk a játékban.

Éppen ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy milyen lehet a Republic of Gamers mérnökeinek legújabb csúcsegere, a ROG Harpe Ace Extreme, mely egy jól bevált alapokra építkező trónkövetelőként lépett be a prémium gamer perifériák világába. Az elmúlt években kialakult jó néhány olyan pont, melyeknek minimum meg kell felelnie egy egérnek ahhoz, hogy a legjobbakkal versenybe tudjon szállni, a Harpe Ace Extreme ezeket könnyen kipipálta, így leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen megközelítéssel érte el ezeket, illetve milyen extrákat tud még felmutatni a magas árcéduláért cserébe.

Az elmúlt évek sztárspecifikációja általában a súly, melyben a ROG Harpe Ace Extreme abszolút élenjáró, hiszen mindössze 47 grammot nyom a tenyerünkben. Korábban az 50-60 gramm körüli egerek is csodaszámba mentek és minden emlékezhet a méhrácsos trendre, amivel próbáltak a gyártók a műanyag ház súlyán faragni. Nos, itt lyukakat nem találunk, van viszont szénszálas kialakítás a felső részen, mely egészen egyedi és nagyon drága mulatság. Ennek nem csak a pihekönnyű súlyt köszönhetjük, hanem a strapabíróságot is, hiszen a kezünkkel legtöbbször érintkező felület egy a műanyagnál sokkal erősebb anyagból készült. Végezetül a különleges külsőt is ennek az anyagnak köszönhetjük, hiszen az autóiparból ismerősnek tűnő karbonmintázat határozza meg a dizájnt, aminek köszönhetően egy komoly, prémium egér hatását kelti az újdonság. A kialakítását tekintve egy átlagos formáról van szó, mely a legtöbb játékos számára kényelmes lesz.

Ezt a komolyságot a belső kapcsán is elmondhatjuk, kezdve például a görgővel. Sokan tapasztalhattuk már, hogy kedvenc egerünk görgője ellazul, nem jól működik és ha a játékban nem is, a mindennapi használatban és munkában már akadályozó tényezővé válik. Nos, a ROG mérnökei ezen a részen sem spóroltak és egy 1 millió ciklusra hitelesített TTC aranyozott kapcsolót épített a görgő alá. A jobb és bal egérkattintásért felelős gombok alatt 5 grammos lenyomási erőre aktiválódó és 100-100 millió kattintásra hitelesített ROG kapcsolókat találunk. Ezekután már meg sem lepődünk azon, hogy a 100 és 42 000 dpi között állítható ROG AimPont Pro optikai szenzor is az egyik legígéretesebb a piacon.

A szenzor kapcsán mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a rendkívül igényes és egy saját kis táskát is rejtő dobozban találunk egy ROG Polling Rate Booster névre keresztelt kiegészítőt is, melyet közvetlenül a számítógépünkhöz kell csatlakoztatni és akkor vezeték nélkül is elérhetővé válik a 8000Mhz-es lekérdezési arány, ami egyelőre csak kevés, abszolút felsőkategóriás újdonság kiváltsága. Ez azt jelenti, hogy az egér másodpercenként 8000-szer jelenti pozícióját a számítógépnek, így tökéletes pontosságot és reakcióidőt kapunk. A klasszikus vevőegység, amit a boosterbe kell helyezni egyébként támogatja a többi ROG perifériát is, így elég csak egy USB portot használni.

Nem csupán az egér felső részén vannak érdekességek, hiszen a talpazat kapcsán sem a legszokványosabb anyagot használták a tervezők. A teflon talpakat ugyanis a Gorilla Glass üveg váltotta fel, mely az ASUS szerint még simább csúszást és stabilabb irányítást eredményez. Saját ízlésünkre természetesen az Armoury Crate szoftver segítségével hangolhatjuk az egeret.

A ROG Harpe Ace Extreme egy abszolút csúcsegér. Minőségben, teljesítményben, innovációban és csomaglásban is elsőrangú, aminek meg is van az ára. Az újdonság majd 115 000 Ft-ba kerül a hazai boltokban, melyből már egy egészen jó processzor is vásárolható, néhány éve pedig egy középkategóriás grafikus kártya is kijött volna belőle.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.