Hirdetés

A szerdai „show and tell” eseményen Elon Musk azt mondta, hogy a cégének agy-számítógép eszköze emberi teszteléshez közeleg, 6 hónapon belül tesztelheti a Neuralinket az első ember, valamint elmondta, hogy valamikor a saját fejébe is be fogja ültetni az eszközt.

A prezentáció során Musk elmondta, hogy hamarosan ember tesztelheti a Neuralinket, a cég benyújtotta a humán klinikai vizsgálathoz szükséges papírok nagy részét az Egyesült Államokban az orvosi eszközöket szabályozó Food and Drug Administrationhez. Musk korábban azt mondta, hogy abban reménykedett, hogy 2020-ban vagy 2022-ben megkezdődnek az emberi kísérletek, de úgy néz ki, 2023-ra csúszott.

6 hónapon belül már ember tesztelheti a NeuralinketA Neuralink célja egy olyan eszköz létrehozása, amely egy agyba ültethető számítógép. 2019-ben Musk felfedte, hogy a vállalat majmokon teszteli eszközét, tavaly pedig a Neuralink kiadott egy videót, amin egy majom Pongot játszik az agyával. Idén visszatértek a majmok. Egy videós bemutatón egyikük segített „beírni” az „üdv a show and tellen” kifejezést az implantátum segítségével, a kiemelt szavakra és betűkre összpontosítva. Egy másik videó pedig bemutatta, hogyan képezték ki a majmokat arra, hogy vezeték nélküli töltő alatt ülve töltsék az eszközöket.

A bemutató későbbi részében a Neuralink kutatói egy malacot is bemutattak egy futópadon, ami állításuk szerint segített abban, hogy tanulmányozzák, hogyan kezeljék a jövőben az emberek mobilitási problémáit.

Maguk a Neuralink eszközök kicsik, több rugalmas „szállal” lehet behelyezni az agyba. „Olyan ez, mintha a koponya egy darabját okosórára cserélnénk, jobb analógia híján” – mondta Musk.

Körülbelül 15 perc alatt 64 ilyen „szálat” lehet beültetni az agyba egy robotrendszer segítségével – mondta DJ Seo, az Implant alelnöke és a Neuralink társalapítója az előadás során – miközben egy próbababa segítségével megmutatta, hogyan működik a folyamat.

A szálak mérete miatt van szükség a robotokra. „Képzelje el, hogy kivesz egy hajszálat a fejéből, és beledugja a saran fóliával borított zselébe pontosan és pontosan megteszi ezt 64-szer ésszerű időn belül” – mondta Christine Odabashian, a Neuralink hardverbeillesztéssel foglalkozó részlegének vezetője.

A cég 2019-es és 2020-as demóit toborzási eseményeknek tervezték, és valójában ez is az volt: a cég bevallotta, hogy az est elsődleges célja a toborzás. A Neuralink jelenleg sokféle munkakör betöltésére törekszik, miközben a prototípustól a kész termékig halad – mondta Musk a Show and tellen.

Az esemény többnyire az eszköz technikai bemutatója volt, megmutatták, hogyan épült fel a rendszer, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a csapatnak, hogyan fejlődött eddig a technológia, és milyen fejlesztések várhatók a továbbiakban. A cég kutatói elmondták, hogy olyan kezeléseket fejlesztenek ki, amelyek segíthetnek javítani vagy helyreállítani a látást, vagy helyreállítani a mozgást a bénult emberekben. Technikai oldalról a vállalat célja, hogy maga az eszköz könnyen frissíthető legyen.

„Biztos vagyok benne, hogy nem szeretne iPhone 1-et a fejében, ha elérhető lenne már egy iPhone 14” – mondta Elon Musk.

A kiemelt kép forrása: Neuralink

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.