A NASA a minap jelentette be, hogy miként fognak eljutni a napkoronához. Nicola Fox vezető jutató szerint a Parker Solar Probe misszióval kvázi megérinthetik a Napot, emellett méréseket végezhetnek és elemezhetik a csillag atmoszféráját.

Természetesen számos kérdést fed még homály, amit ezzel a küldetéssel meg lehet majd válaszolni: milyen összetételű a légkör, melegebb-e, mint maga a felszín, miért okoz nagyon kellemetlen elektromágneses viharokat. Ugyan ezek első blikkre egyszerű dolgoknak tűnnek, mégis nagyon fontosak, hiszen egy komolyabb lökéshullám akár az egész Föld elektronikai világát szétrombolhatja. A 2018 július 31-től számítva 20 napos időszakban induló Delta IV Heavy rakéta 118 mérföld/másodperc sebességgel száguldozik majd és 24-szer kerüli majd meg a Vénuszt, hogy elegendő lendületet gyűjtsön a Nap 4 millió kilométerre történő megközelítéséhez, majd pályára állásához, ahol nagyjából 1250 fokos hőmérséklet uralkodik.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt
Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.