Megvolt a 2021-es MWC (Mobil Világkiállítás), ahol több új termék is bemutatásra került, bár korán sem annyi, amennyire számítottunk. Ezek közül viszont az egyik legérdekesebb minden kérdést kizáróan a ZTE által fejlesztett okos… póló. Igen, úgy tűnik, hogy 2021-re elértük azt, hogy már nem csak az eddig megszokott viselhető okoseszközöket – mint például órákat, karkötőket, esetleg nyakláncot – hordhatjuk magunkon, hanem a mindennapi ruháinkból is vásárolhatunk “okosat”. A termék segíthet az egészségügyben, sportolóknak az edzésekben, illetve még a távmedikai szolgáltatások területén is. 

így néz ki az okospóló amikor viseljük

Az elsőre talán butusnak hangzó ötletet viszont igazán elismerésre méltóan rakták össze. A YouCare fantázianevű póló EKG-val ellenőrzi a szívműködést, figyeli a légzést, az izomműködést, az izzadságunk összetételét (!) és a testhőmérsékletünket. Mindezen adatokat az 5G technológia segítségével továbbítja villámgyorsan feldolgozásra. Ennyi adat alapján a készülék figyelemmel kíséri egész életvitelünket, illetve egészségügyi állapotunkat, így gyorsan észrevesszük, ha valami baj van, és hamarabb tudunk reagálni. Amire viszont tényleg nem számítottam: A termék engedélyezett és regisztrált orvosi eszköz, ami annyit takar, hogy a póló által készített szívvizsgálat hivatalosan is helytálló, és nem csak “körülbelüli” vagy “tájékoztatási célra szolgáló” adatokat kapunk, mint a legtöbb pulzusmérős óránál.  

Telefonunkon monitorozhatjuk a szívritmusunkat

A termék bemutatóján Francesco Rocca, az olasz Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségének elnöke azt nyilatkozta: „Ez egy olyan találmány, amely sok egészségügyi problémával küzdő polgár és krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott ember életét és otthoni és távoli egészségügyi ellátásának minőségét fogja megváltoztatni” 

A póló anyaga mosható textilszövet, polimer érzékelőkkel. A gyártó szerint a YouCare-ben keveredik a divat és a technológia. Szerintük a póló minden élethelyzetben ugyan úgy viselhető, mint egy átlagos ruhadarab. Külön kiemelték azt is, hogy ez nem egy kifejezetten sportolóknak tervezett eszköz, hanem mindenki számára ajánlott, aki érdekelt a biztonság fokának javításában a munka vagy a szabadidős élet során. 

Mosható, mindennapi viselet

A termék áráról és megjelenéséről még nem sokat tudunk. Szerintem a YouCare okospólónak lesz helye a piacon. Talán elsőre furcsának tűnhet, és lehet mondani, hogy manapság már minden okos (és mennyire igaz) de értelmetlen, viszont a YouCare-ben én látom a lehetőséget, amivel az általános egészségügyi vizsgálatok sokkal egyszerűbbek és gyorsabbak lehetnek. 

Hirdetés
FORRÁSgizmochina
Bertalan Tamás vagyok, 17 éves. Kiskorom óta érdekel az informatika, leginkább a számítógépek és a mobilok világa vonz. Nem rég csatlakoztam a tech2.hu csapatához, mint szerkesztő.