Hirdetés

A számítógépházak piacán a legnépszerűbb kategória egyértelműen a hagyományos ATX szegmens, melybe a jól megszokott ATX szabványnak megfelelő alaplapok tökéletesen passzolnak. A hardvergyártók azonban egyre több kompaktabb megoldást kínálnak, legyen szó alaplapról, grafikus kártyáról vagy egyéb kiegészítőkről, ilyenkor pedig akár fölöslegessé is válhat egy nagy ház.

Persze a kompaktabb hardver nem mindig jelenti azt, hogy sokkal olcsóbb is, hiszen sokszor a tudás és az erő a méretesebb társaikkal vetekszik. A Zalman Z1 Iceberg egy kompakt, Micro-ATX alaplapok befogadására alkalmas, Mid-Tower kategóriába sorolható ház, amely az mATX mellett természetesen a még apróbb, Mini-ITX lapok támogatására is felesküdött. A méreteket tekintve 409 x 221 x 426 mm-ről beszélhetük, az 5kg-os ház tehát sok asztal tetején is kényelmesen el fog férni. Zalman házról van szó, tehát garantált a jó gyári felszereltség. Az előlapon két 120mm-es, hátul pedig egy 120mm-es ventilátor kapott helyet, illetve a ház oldalán találhatunk egy hálós szellőzőnyílást is a jobb hőelvezetés érdekében. Ennek a kombinációnak köszönhetően a vásárlás után további extra költséggel nem kell számolnnuk az ideális hővezetés kiépítéséhez.

A 3mm-es edzett üveg oldallap betekintést enged a kompakt hardverekhez, melyek többsége akár RGB fényekben is úszhat. A szokásos helyen, a ház tetején kapott helyet az I/O panel, melyen a bekapcsoló és a reset gombok mellett a fejhallgató- és mikrofoncsatlakozó, a három USB-port (ebből kettő 3.0-s szabványú) és a jelzőfények találhatóak. Felül még egy mágneses porszűrőt is kapunk, így ritkábban kell belül is tisztítani a hardvereket.

A házba összesen 5 ventilátor kerülhet és természetesen a folyadékhűtéses rendszereket is támogatja a gyártó. Igaz ezek 120-280mm közötti mérettel kell hogy rendelkezzenek, hiszen a kompakt házba a klasszikus 3 ventilátoros folyadékhűtés már nem fér el. A VGA-nak 330mm hely jut, ami meglepően sok, így akár felsőkategóriás gamer gép is építhető a Z1 Icebergbe.

A Zalman Z1 Iceberg már elérhető Magyarországon, nagyjából 17 000 Ft környékén.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.