Az ősszel érkező iOS 13 ‘Sign in with Apple’ funkciójával kicsit megkönnyíti a felhasználók dolgát az Apple, de borsot tör a Facebook és a Google orra alá.

Egy felhasználónevet és jelszót használni minden alkalmazásban a bejelentkezéshez sokkal egyszerűbb és könnyebb, mint külön-külön regisztrálni, majd menedzselni a regisztrációs adatokat. Ezt könnyíti meg évek óta a Facebookkal vagy Google-lel történő belépés lehetősége, melyek mellett hamarosan az Apple is kínálni fog egy saját opciót eszközein, ’Sign in with Apple’ vagyis ’Belépés Apple-lel’ néven.

Mi ez a ‘Sign in with Apple’?

Utóbbi hasonlóan a Facebook vagy Google megoldásaihoz, az Apple-nél regisztrált felhasználói fiókunkat adja majd meg az adott alkalmazásban regisztrációként. Ellentétben azonban a közösségi- és keresőóriás megoldásaival, az Apple azt állítja, az ő megoldásuk nem adja ki a felhasználó személyes adatait egy ilyen bejelentkezés során a harmadik félnek. A WWDC-n elmondottak alapján arra is lesz lehetősége a felhasználóknak, hogy az email címüket is elrejtsék a bejelentkezéskor. Ilyenkor az Apple egy véletlenszerűen generált címet fog társítani a bejelentkezéshez és megadni az igénylőnek (vagyis az adott applikációnak), így a privát címünk láthatatlan marad.
Ettől függetlenül az emaileket meg fogjuk kapni saját címünkre is, az Apple által generált cím ugyanis automatikusan továbbítja az Apple ID fiókunkban erre a célra megadott postaládába a leveleket.

Felhasználói szempontból kényelmes és biztonságos megoldásnak tűnhet az Apple-é, fejlesztői szempontból azonban korántsem az. Ben Sandofsky iOS fejlesztő tette közzé először tweetjében, hogy az Apple mostantól kötelezi a platformjára fejlesztőket arra, hogy minden olyan applikációba, ahol lehetőség a Google- vagy Facebook-fiókos bejelentkezés, építsék be a ’Sign in with Apple’ opciót is.

Ez a tegnapi WWDC után frissített App Store fejlesztői irányelvei közé is bekerült, mint ősztől kötelező funkció. A béta tesztelése júliusban kezdődik.

Jó ez vagy nem?

Ezzel egyrészt védi felhasználói adatait az Apple, másrészt viszont megnehezíti a felhasználók és a fejlesztők dolgát is. A ’Sign in with Apple’ ugyanis csak az Apple saját eszközein lesz elérhető, így, ha mondjuk egy windowsos PC felhasználójaként szeretnénk vele egy iOS-en használt applikációba belépni, egyszerűen nem lesz rá lehetőségünk. Fejlesztői oldalról pedig amellett, hogy újabb szigorú szabályt kell betartani, sok esetben a felhasználói felületet is újra kell majd tervezni, hogy biztosan elférjen és látható helyen az új bejelentkezési lehetőség gombja. Ezt pedig meg kell majd tenni az összes eszközre, a 12,9 hüvelykes iPad Prótól kezdve a 4 hüvelykes kijelzővel szerelt iPhone SE-ig.

Az iOS 13 fejlesztői bétája már elérhető, a publikus béta júliusban, a stabil rendszer pedig ősszel érkezik minden, A9-es vagy újabb processzorral szerelt Apple eszközre. További hírek a 2019-es WWDC-ről ide kattintva.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.