Új point-and-shoot kamerát mutatott be egy virtuális sajtótájékoztató keretein belül ma a Sony. A ZV-1 névre keresztelt eszközt úgy tervezték, hogy kialakításával és funkcióval azokat szolgálja ki, akik rendszeresen készítenek vlogokat, vagy más videós tartalmakat az internetre. Vagy éppen most terveznek belevágni a vlogolásba.

A ház kialakítása

A ZV-1 külső megjelenése leginkább a Sony RX100 mark VII-et idézi, a ZV-1 valamivel nagyobb, ám 294 grammjával súlyban kompenzál. A fekete házból 180 fokban vízszintesen kihajtható az LCD kijelző, mely új dolog a Sony-nál, hisz a japán cég kameráinak kijelzői eddig vertikálisan fordultak. A kijelzőn szoftveresen megjelenő piros pöttyöt pedig egy valódi piros LED váltja, mely az objektív mellett kapott helyet, s a Sony szerint ezzel mindig látszani fog, ha megy a felvétel. Az LCD-re még visszatérve: természetesen egy multitouch érintőkijelzőről van szó, de ha nem akarunk tapogatni, a ZV-1 markolatán található gombokkal is dolgozhatunk.

A gombkiosztás a Sony eddigi kameráihoz képest kissé változott. A videofelvételt elindító gomb nagyobb lett és a ZV-1 házának tetejére, az eddigi kamerákhoz hasonlítva könnyebben elérhető helyre költözött. Mellé pedig került egy programozható, C1 névre keresztelt új gomb, mellyel „bokeh” módba kapcsolható a kamera. Természetesen a ZV-1 nem szoftveresen mossa el a hátteret, hanem f1.8 és f2.8 között változtat az apertúrán, a kívánt mélységet, illetve a videó szereplőjét pedig szemkövető autofókusszal tartja élesen. A Sony ezzel a kezdőknek vagy amatőröknek munkáját kívánja segíteni. De azok előtt, akik számára ez például felesleges, a ZV-1-ben szoftveresen újraprogramozható a C1-es gomb lényegében bármilyen más funkcióra.

A markolat alján található egy másik, hasonló célt szolgáló gomb (C2). A C1-gyel ellentétben itt azonban a szem-autofókuszt kikapcsolja a kamera és közeli tárgy-fókuszra vált. A C2-es gombbal a Sony azokat célozza, akik sokszor mutogatnak tárgyakat videóikban. Természetesen a C2 is remapolható a szoftverben.

Az autofókusz 315 AF-pont alapján dolgozik a ZV-1-ben, a szemkövetés pedig emberek mellett állatok esetén is működik. A Sony engedélyezi az autofókusz sebességének manuális állítását a ZV-1-ben, az alapbeállításokat pedig úgy konfigurálja a cég, hogy a vloggerek igényeit legjobban kielégítse.

Ehhez kapcsolódóan frissített szín- és bőrtónus-optimalizáció és szoftveres élsimítás is debütál a ZV-1-ben. A cég célja, hogy az arcot és a bőrszínt a lehető legtermészetesebb valójában adja vissza a ZV-1 képe bármilyen körülmény között.

A szenzor és felvételi módok

A ZV-1 egy nem cserélhető 24-70 milliméter fókusztávolságú, F/1.8 – F/2.8-as lencsét, 20 megapixeles Exmor RS CMOS-érzékelőt és azt a BIONZ X képalkotó egységet használja, mely a Sony Alpha 9-es kamerákban is megtalálható. A ZV-1-es kamera 2,7-szeres optikai nagyításra lesz képes, 4K XAVC 5 formátumban is rögzíteni lehet vele és a HDR felvételeket HLG szabvány szerint készíti. A 4K-val kapcsolatban egyelőre nem közölte a cég, hogy lesz-e 30 perces rögzítési idő limit, azt viszont már tudni, hogy 30fps-nél tetőzik a 4K-s videó, 4K/60fps még nincsen.

A felvételi módok között találunk lassított felvételt 240fps és 960fps között, van 24-30-60p-s normál felvételi lehetőség, timelapse-mód és vertikális videó is. Utóbbival kapcsolatban külön kiemelte a Sony képviselője, hogy a ZV-1 megőrzi és továbbítja a metadatát iOS-re és Androidra is a cég által készített applikációval, így például Instagramra, TikTokra sokkal egyszerűbb lesz álló videót készíteni a ZV-1-gyel.

Kiegészítők és kapcsolat

A ZV-1 kompakt vloggerkameraként beépített mikrofonnal is rendelkezik, melyhez gyári tartozék a szélvédő. Ám ha ez nem elég, van a ZV-1-en egy 3.5 milliméteres jack csatlakozó, melyen keresztül más mikrofont is lehet a kamerához csatlakoztatni. Például az új ECM-XYST1M sztereó mikrofont, melyet a ZV-1-gyel egyidőben mutattak be. A 120 fokos térben rögzíteni képes kiegészítő a többi Sony kamerával is kompatibilis. Mikrofon mellett a ZV-1-gyel bemutatkozó újdonság a GP-VPT2BT monopod, mely Bluetooth kapcsolaton keresztül képes irányítani a kamerát és akár távkioldóként is működik.

A ZV-1-re a kiegészítőket Bluetoothon, WiFi-n, a 3.5-ös jacken, micro USB-n vagy micro HDMI-n keresztül lehet csatlakoztatni. A kérdésre, hogy miért nem USB Type-C-t használnak, a Sony azzal indokolt, hogy a micro USB kisebb helyet foglal, illetve így a már meglévő Sony kiegészítőkkel is kompatibilis a ZV-1-es. A micro USB-vel működés közben és kikapcsolt állapotban is tölthető a kamera cserélhető akkumulátora. Az akkumulátor pontos méretét nem közölte a cég, azonban élő közvetítésre használva az eszközt, kb. 4 óra folyamatos működést biztosít állítólag a ZV-1. A HDMI csatlakozón keresztül egyébként képes a kamera a kijelző képét tükrözni, így egy monitorra kötve látható az, amit éppen rögzít a ZV-1.

A Sony idén nyárra ígéri a megjelenést, a kapott információk alapján Európába júliusban fog megérkezni a ZV-1. A hivatalos itthoni árakról egyelőre nem tudni, viszont azt elárulta a cég képviselője, hogy 800 euró körüli nyitóár körüli összeggel számoljunk. Ez durván 280 ezer forint körüli összeget jelent.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.