Már csak egy napot kell várnunk és a Vivo végre leleplezi azt a készülékét, amely egy tulajdonságában tényleg mindenkit verni fog. Na nem a processzor vagy a kijelző miatt mondhatjuk ezt, hanem mert itt fog először debütálni a kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasó. Ez az a funkció, amit előbb a Samsung Galaxy S8-ba, majd pedig az iPhone 8-ba/iPhone X-be vártak, ám végül egyik gyártó sem lépte ezt meg. Holnap viszont a Vivo megteszi ezt, amit nagyrészt a Synaptics által néhány hete bemutatott új chipjének köszönhet.

A Clear ID FS9500 névre keresztelt eszköz kifejezetten a 18:9 és 20:9 arányú kijelzőkhöz lett tervezve, tehát a most egyre nagyobb teret hódító keret nélküli mobilokhoz ideális. A különleges szenzor az AMOLED kijelző alatt helyezkedik el, működés közben megvilágítja a képernyőre tett ujjunkat, az erről visszaverődő és az AMOLED pixelei között bejutó fény segítségével olvassa le a lenyomatot. Ehhez a kijelzőnek csak azon részét kapcsolja be, ahol maga a szenzor található. A Synaptics állítása szerint a szenzor kifejezetten takarékos, így nem befolyásolja az üzemidőt.

Működéséhez felhasználja a telefon giroszkópját és egyéb szenzorokat, hogy csak akkor aktiválódjon, amikor arra tényleg szükség van. A teljes folyamat, tehát a beolvasás, azonosítás, majd a készülék feloldása 0,7 másodpercet vesz igénybe. Ez némileg lassabb a leggyorsabb hagyományos ujjlenyomat-olvasók 0,2 másodpercénél, ám gyorsabb a legalább 1,4 másodpercet igénybe vevő arcfelismerő megoldásoknál. A chip mindössze 0,69 mm vastag, ezért a beépítése gyakorlatilag nem okoz méretnövekedést a mobilnál.

Hirdetés
FORRÁSphoneArena
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.

1 hozzászólás

Comments are closed.