A múlt héten derült ki, hogy a Siri megalkotói egy új virtuális asszisztensen dolgoznak. Ezt az új hangalapú szoftver a Viv nevet kapta. De ebben önmagában semmi érdekes nincs, hiszen ott a Siri, S Voice vagy esetleg a Google asszisztens. A különlegessége az lesz, hogy megérti az összetett parancsokat és pontosabban képes felismerni azt a szöveget amelyet diktálunk, akkor is ha valakinek nem olyan jó az idegen nyelvű kiejtése (mert nagy eséllyel a magyar nyelv felismerésre várnunk kell). Már megjelent egy demó videó erről az új szoftverről és eddig pozitívak a vélemények.

A Viv képes volt felismerni bonyolult mondatokat és értékelhető válaszokat is adott. Képes volt olyan kérdésekre is választ adni, mint például: „Esett az eső a Seattle-n három csütörtökkel ezelőtt?” és „Melegebb lesz, mint 70 fok a Golden Gate közelében holnapután 17:00 körül?”. Ezek a mondatok nagyon bonyolultak és hosszúak, de nem jelentett akadályt a Viv számára. Persze képes lesz megmondani nekünk az időjárást és megnyitni különböző alkalmazásokat. De ennél meglepőbb az, hogy képesek leszünk hangunkkal pénzt és virágot is küldeni, esetleg szállást is foglalhatunk.

Érdekes az, hogy IOS rendszeren futtatták a demót (szóval iPhone tulajdonosok biztos letölthetik majd) viszont arról nem beszélnek, hogy androidosok számára fejlesztik-e ezt az új szoftvert.

Sajnos a megjelenés időpontjáról nem tudunk semmit. Egyenlőre annyit tudunk, hogy a fejlesztők csiszolgatják még egy kicsit, hiszen nem teljesen működik még jól. Összességében ennyit lehet tudni a Viv-ről (Az Apple és Google még nem reagált arra, hogy szándékoznak-e fejleszti a hangalapú asszisztenseiket).

Hirdetés
Fiatal informatikus vagyok, aki nagyon szereti az elektronikát. 2011-ben kezdtem el foglalkozni a mobiltelefonokkal és azóta is töretlen lelkesedéssel figyelem az újdonságokat.