Az Apple az iPhone 8-as széria után elhagyta a Touch ID névre hallgató ujjlenyomat-olvasót, helyette pedig már csak a 3D-s arcfelismerési technológiájukat, a Face ID-t használják. Ez lehet, hogy a közeljövőben változni fog, ugyanis az Apple benyújtott egy szabadalmat, ami a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasóra vonatkozik.

Ilyen téren jelenleg kétféle megoldás létezik, az egyik az ultrahangos, a másik pedig az optikai. Mindkettőnek megvan a maga előnye, előbbi elvileg a koszos, nedves ujjal is működik, utóbbi pedig picit gyorsabb, de csak úgy működik, ha alulról megvilágítja a telefon az ujjunkat. Az Apple az ultrahangos megoldás felé kacsintgat, a benyújtott szabadalom alapján egy olyan rendszert fogunk kapni, ahol lesz egy akusztikus jelátalakító, ami az elektromos jelet mechanikus energiává (és fordítva) alakítja át.

Ígéretes a technológia, elvileg képes lesz életjeleket is olvasni, például szívritmust vagy légzést, illetve az sem kizárt, hogy így az egész kijelző használható lesz ujjlenyomatos feloldásra.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.