Az Apple az iPhone 8-as széria után elhagyta a Touch ID névre hallgató ujjlenyomat-olvasót, helyette pedig már csak a 3D-s arcfelismerési technológiájukat, a Face ID-t használják. Ez lehet, hogy a közeljövőben változni fog, ugyanis az Apple benyújtott egy szabadalmat, ami a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasóra vonatkozik.

Ilyen téren jelenleg kétféle megoldás létezik, az egyik az ultrahangos, a másik pedig az optikai. Mindkettőnek megvan a maga előnye, előbbi elvileg a koszos, nedves ujjal is működik, utóbbi pedig picit gyorsabb, de csak úgy működik, ha alulról megvilágítja a telefon az ujjunkat. Az Apple az ultrahangos megoldás felé kacsintgat, a benyújtott szabadalom alapján egy olyan rendszert fogunk kapni, ahol lesz egy akusztikus jelátalakító, ami az elektromos jelet mechanikus energiává (és fordítva) alakítja át.

Ígéretes a technológia, elvileg képes lesz életjeleket is olvasni, például szívritmust vagy légzést, illetve az sem kizárt, hogy így az egész kijelző használható lesz ujjlenyomatos feloldásra.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.