Hirdetés

Az újraindítást követően újranyíló ablakok kényelmesebbé teszik a használatot, kivéve, ha egy veszélyes hiba rejtőzik a régebbi macOS rendszerekben, ami lehetővé teszi egy kártevőnek, hogy pont ezt a kényelmi funkciót használva kerülje meg az összes biztonsági mechanizmust. Sajnos ilyen kivételek is léteznek.

Erre 2020-ban derült fény, tavaly pedig kétszer is javította az Apple, sikeresen. Javította, viszont csak a legújabb macOS verzióban, a Monterey-ben, ami azt jelenti, hogy a régebbi rendszert használók továbbra is érintettek.

Leállításkor megkérdezi a macOS, hogy szeretnénk-e a következő bejelentkezéskor viszont látni az éppen megnyitott ablakainkat. Ez a funkció tartalmaz egy olyan hibát, melynek segítségével megkerülhető a macOS védelmi rendszere.

Veszélyes hiba rejtőzik a régebbi macOS rendszerekben

A sebezhetőség-láncolat kihasználást követően lehetőséget biztosít a teljes fájlrendszer elérésére, annak bizonyos szintű módosítására, de akár a webkamera és a mikrofon is bekapcsolható vele

Ha lehetőséged van, frissíts a legújabb macOS verzióra, ha pedig a géped már nem támogatott, akkor is számos módon védekezhetsz.

Ezeket a hibákat a gépen lévő programok használhatják ki, így az aranyszabály érvényes itt is, miszerint ismeretlen forrásból származó programokat ne töltsetek le, főleg kalózprogramokat, ugyanis legtöbbször ezekkel jut be a kártevő a számítógépre.

Ti használatok régebbi macOS-t? Ha igen, miért?

Hirdetés
FORRÁSWired
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.