Az elmúlt évek során volt pár érdekes eset, hogy egyes rendszerszintű bugok miatt a telefon fogta magát és összeomlott, ezek közül a leghíresebbek az iPhone-okra elküldött emojik vagy speciális karakter, ami lefagyasztotta a rendszert. Nemrégiben viszont találtak egy olyan háttérképet, amit ha a felhasználó eredetiben letölt és beállít az androidos telefonján, a készülék bootloopba kerül és csak gyári visszaállítással hozható vissza az életbe. (ÉPP EZÉRT NE PRÓBÁLKOZZATOK VELE!)

A „káros” háttérképre Ice Universe figyelmeztette a felhasználókat Twitteren. A háttérkép beállítása után nem minden telefon omlik össze, leginkább a Samsung Galaxy készülékei érintettek, de Google Pixelnél is előjött a jelenség.

Egy hasonló problémát 2018-ban már jelentettek a Google-nek, azonban a vállalat nem tudta reprodukálni a hibát, így javítani sem tudták. Most azonban elég könnyű megismételni és elég sok telefont is érint, szóval előbb utóbb biztosan érkezik rá egy hibajavítás.

Mi okozhatja ezt?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért omlik össze a rendszer egyetlen háttérképtől, mi olyan különleges benne? Nos ez még nem bizonyított, de spekulációk alapján ez a bizonyos háttérkép nem az sRGB színtér színeivel dolgozik, márpedig az Android csak ezeket a színeket ismeri, így ha ezt a fotót valaki beállítja, akkor a telefon egyes színeket nem tud feldolgozni, emiatt kerül bootloopba, újraindítás után nem jutsz tovább a PIN kód bekérésénél.

Bal: az eredeti kép PC-n megnyitva, jobb: letöltés előtt az eredeti képről készített képernyőkép

A fenti képen jól látszik, hogy az eredeti kép a Fényképekben megnyitva más színekkel dolgozik, mint a képről készített képernyőkép, így szinte biztos, hogy a használt színtérrel van a probléma. A lényeg, hogy ha nem akarjátok gallyra vágni a mobilotokat és elveszteni az adataitokat, ne próbálkozzatok vele.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.