Hirdetés

A Sony ma leleplezte idei portfóliójának két új tagját, az Xperia 1 IV-et és a középkategóriás Xperia 10 IV-et. A külcsín sokat nem változott, az olcsóbb modell viszont határozottan színesebb lett.

Xperia 1 IV

Az új csúcstelefon főleg kamerában, illetve hardverben fejlődött. Természetesen hozza a kötelezőt, elől és hátul is Gorilla Glass Victus üveg védi, a Sony maradt a szögletesebb, nyújtott formavilágnál, meghagyták a jack csatlakozót, illetve a telefon továbbra is IP65 és IP68 szerint por- és vízálló.

Az 50%-kal fényesebb, 6,5 hüvelykes, 4K 120Hz-es HDR OLED kijelzővel rendelkező Xperia 1 IV a jelenlegi legerősebb Qualcomm processzorral, a Snapdragon 8 Gen 1-gyel lett felvértezve, mellé 12 GB RAM-ot és 256 GB tárhelyet is kapunk, utóbbi bővíthető microSD-vel. A Sony tehát hozza azokat a funkciókat, amik a versenytársaknál rendre kimaradnak.

Ami viszont merész lépés volt a részükről, hogy követve az Apple-t és a Samsungot, az Xperia 1 IV dobozában sincs töltőfej, sőt ők ezt tovább vitték, USB-C kábel sincs. A „Road to ZERO” kezdeményezés a gyártó szemszögéből a műanyaghasználat minimalizálásra vonatkozik, felhasználói oldalról pedig lassan ott tartunk, hogy a telefon sem lesz benne a dobozban (irónia).

A Sony újdonsága kamerában hozott egy érdekes funkciót, mégpedig a „valós optikai zoomot”. Az Xperia 1 III-ban is egyetlen kamerával érte el a gyártó a két optikai állást a lencsék mozgatásával, azonban a két végpont között digitális zoom volt, tehát 3x (70 mm) és 4.4x (105 mm) között, pl. ha a felhasználó 3.5x-re zoomolt, az a 3x-os optikai zoom digitálisan nagyított képe volt.

Most viszont 80 és 105 mm között is optikai közelítés van, ugyanis zoom közben a lencse is folyamatosan mozog, nem csak a két végpont között. Ez mindenképp ügyes megoldás a Sonytól. Mindhárom 12 MP-es hátlapi kamera képes 4K 120 FPS videók rögzítésére, a széleslátót leszámítva továbbra is van mindegyikben optikai képstabilizálás, valósidejű szem autofókusz, valósidejű tárgykövetés és 20 FPS-es burst fotó mód. Az előlapra egy 12 MP-es szelfikamera került.

A sztereó hangszórókkal és 5000 mAh-s akkumulátorral felszerelt mobilt 30W-tal lehet tölteni vezetékesen, de a vezeték nélküli Qi töltés is támogatott.

Xperia 10 IV

A Sony a középkategóriás Xperia 10 IV-et is megvillantotta, ami kompaktabb, 6 hüvelykes, FHD+ felbontású OLED kijelzővel rendelkezik, ami szintén fényesebb lett 50%-kal.

A kamera specifikációkról sok szó nem esett, de a fő kamera itt is rendelkezik optikai képstabilizálással, fejlődött az éjszakai fotózás és nagyobb dinamikatartományú videókat is lőhetünk.

Az Xperia 10 IV a szakmai berkekben nem annyira dícsért Snapdragon 695 5G processzorral rendelkezik, amiből kifolyólag a mobil 5G-re ugyan képes, de 4K videózásra nem, itt 1080P@30FPS-t tesz csak lehetővé a processzor. A mobil Gorilla Glass Victus védelemmel, 6/128 GB-os kiszereléssel és 5000 mAh-s akkumlátorral érkezik.

Árak, elérhetőség

Európában a Sony Xperia 1 IV 1400 euró lesz, ami 100 euróval több mint az elődmodell és átszámolva 531.000 Ft-ot jelent mostani árfolyamon.

Időközben megérkeztek a hazai árak is, az Xperia 10 IV Magyarországon 189.999 Ft-ba fog kerülni, az Xperia 1 IV pedig 539.999 Ft lesz. Ha előrendeled a csúcsmodellt, akkor ajándék WH-1000XM4 zajszűrős fejhallgató jár hozzá, ami tekintve, hogy 120.000 Ft körüli értéket képvisel, így kombóban barátságosabb. Nélküle az Xperia 1 IV igen drágára sikeredett. A készülékek június közepén érkeznek Magyarországra.

Hirdetés
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.