Érdekes jelentés látott napvilágot, amelyet a Device Atlas nevű elemzőcég készített el. A felmérés célja az volt, hogy a webes forgalom alapján megállapítsák, mely mobilkészülék és mely mobilos chipset volt a legnépszerűbb 2017 Q2, tehát az idei év második negyedévében. Sőt, a riportban még ennél is tovább mennek, ugyanis a legtöbbet használt grafikus gyorsító és a RAM mennyisége szerint is kielemezték az adatokat. Mivel a webes forgalom szolgáltatta az adatokat, így természetesen többszáz oldal forgalmából csemegéztek, ráadásul csak időbeli korlátot szabtak, helybélit nem, tehát a világ minden pontján gyűjtötték az információkat. Ennek megfelelően országokra és globálisan lebontva is nyilvánosságra hozták az eredményeket.

Márpedig az adatok azt mutatják, hogy globálisan a legnépszerűbb mobilos chipset a Qualcomm Snapdragon 410 volt, amely számos androidos készülékben megtalálható, hiszen bár nem új, de nagyon népszerű (volt) a középkategóriában. Ilyen chip dolgozik többek között a Lenovo K3, a Honor 4 Play (felénk Huawei G620s néven futott) és a 2015-ös kiadású Samsung A3-asban is. Ha csak az amerikai piacot nézzük, akkor ott tarolnak az Apple chipek, a Snapdragon 820 csak a negyedik helyre jutott fel. Érdekesség, hogy Nigéria az egyetlen ország, ahol a kínai MediaTek le tudja gyűrni a Qualcomm megoldásait.

A RAM mennyiségét tekintve is elsősorban az alsóbb kategóriás eszközök viszik a prímet, így az 512 MB és 2 GB közötti eszközök a legnépszerűbbek, de ez az Apple-nek is köszönhető, mivel az iPhone-okban relatíve kevés RAM található. Ausztráliában, Svédországban és például az USA-ban népszerűbbek a 4 GB és annál nagyobb RAM-mal szerelt készülékek. Grafikus gyorsító terén hasonló a helyzet, mint a chipseteknél, itt elsősorban az Adreno vezet számos országban, de Amerika és Nagy-Britannia az iPhone-ok miatt a PowerVR megoldásaival tör az élre. Az összesen 60 fő piaci területen történt adatgyűjtésből az is kiderül, hogy az abszolút legnépszerűbb okostelefon a Samsung Galaxy S7, míg az Apple készülékeiből az iPhone 6 neve bukkan fel a legtöbbet. Aki kíváncsi a teljes felmérés összes adatára, az IDE kattintva megnézheti és letöltheti a Device Atlas weboldaláról.

Hirdetés
FORRÁSGizmoChina
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.