Magyar idő szerint tegnap este lezajlott a minden évben megtartott Google I/O rendezvény. Ezen számos fontos bejelentés történt, ezek egyike mindenképp az, hogy elindították az Android O-t, azaz a mobil operációs rendszer következő generációját. Az egyelőre még rendes név nélküli szoftver természetesen egy béta program kereteiben érhető el és egyelőre kizárólag a Google saját Nexus és Pixel készülékekkel. Március óta már létezett egy fejlesztői hozzáférés az Android O-hoz, de mostantól az említett telefonok tulajdonosai szabadon elérhetik, feltelepíthetik és tesztelhetik a rendszert, nyilván saját felelősségre. Beszéltek az új verzióban érkező újdonságokról is, ezek alapján drasztikus változtatásokra nem kell számítanunk, legalábbis a kezelőfelületet illetően. Azért volt dolguk a mérnököknek, változtattak például a multitasking rendszeren. Ezentúl számos program futhat majd kisablakban, tehát például nézhetünk egy videót, miközben a naptárban keresgélünk a bejegyzések között. Megújul az értesítési rendszer is, a Notification Dots lényege, hogy az alkalmazások ikonjainál egy pöttyel jelzi, ha van olvasnivalónk.

Sőt, az értesítési sávot sem kell lenyitni, az ikonra nyomva megnézhetjük és akár reagálhatunk a jelzésre. Gépelés vagy olvasás közben, ha kijelölünk egy adott szót vagy szöveget, a rendszer megpróbálja kitalálni, milyen adatot tartalmaz és ennek megfelelő opciókat ajánl fel. Tehát ha egy telefonszámot jelölünk ki, rögtön ott lesz a hívás vagy üzenetküldés lehetősége is. Rendszerszinten megjelenik az Autofill, azaz az automatikus űrlapkitöltés, így nem kell majd hosszasan gépelnünk. Ezeken felül persze még számtalan apróbb, a felhasználó számára kevésbé látható dolgot is csiszolnak benne, gyorsítják a bootolás és az alkalmazások betöltésének idejét, tovább finomítják az üzemidőt érintő dolgokat, illetve még egyéb, a rendezvényen nem részletezett újításokra is számíthatunk. A következő hónapok során három bétás verzió kerül kiadásra az Android O-ból, a végleges változat előreláthatólag augusztus végén jelenhet meg, hasonlóan a most futó Nougat-hoz.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.