Magyar idő szerint tegnap este lezajlott a minden évben megtartott Google I/O rendezvény. Ezen számos fontos bejelentés történt, ezek egyike mindenképp az, hogy elindították az Android O-t, azaz a mobil operációs rendszer következő generációját. Az egyelőre még rendes név nélküli szoftver természetesen egy béta program kereteiben érhető el és egyelőre kizárólag a Google saját Nexus és Pixel készülékekkel. Március óta már létezett egy fejlesztői hozzáférés az Android O-hoz, de mostantól az említett telefonok tulajdonosai szabadon elérhetik, feltelepíthetik és tesztelhetik a rendszert, nyilván saját felelősségre. Beszéltek az új verzióban érkező újdonságokról is, ezek alapján drasztikus változtatásokra nem kell számítanunk, legalábbis a kezelőfelületet illetően. Azért volt dolguk a mérnököknek, változtattak például a multitasking rendszeren. Ezentúl számos program futhat majd kisablakban, tehát például nézhetünk egy videót, miközben a naptárban keresgélünk a bejegyzések között. Megújul az értesítési rendszer is, a Notification Dots lényege, hogy az alkalmazások ikonjainál egy pöttyel jelzi, ha van olvasnivalónk.

Sőt, az értesítési sávot sem kell lenyitni, az ikonra nyomva megnézhetjük és akár reagálhatunk a jelzésre. Gépelés vagy olvasás közben, ha kijelölünk egy adott szót vagy szöveget, a rendszer megpróbálja kitalálni, milyen adatot tartalmaz és ennek megfelelő opciókat ajánl fel. Tehát ha egy telefonszámot jelölünk ki, rögtön ott lesz a hívás vagy üzenetküldés lehetősége is. Rendszerszinten megjelenik az Autofill, azaz az automatikus űrlapkitöltés, így nem kell majd hosszasan gépelnünk. Ezeken felül persze még számtalan apróbb, a felhasználó számára kevésbé látható dolgot is csiszolnak benne, gyorsítják a bootolás és az alkalmazások betöltésének idejét, tovább finomítják az üzemidőt érintő dolgokat, illetve még egyéb, a rendezvényen nem részletezett újításokra is számíthatunk. A következő hónapok során három bétás verzió kerül kiadásra az Android O-ból, a végleges változat előreláthatólag augusztus végén jelenhet meg, hasonlóan a most futó Nougat-hoz.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSGSMArena
MEGOSZTÁS
Rusi
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)