Egy kínai forrás szerint a MediaTek következő 10-magos processzorát a TSMC fogja gyártani. A SoC különlegessége, hogy 10 nm-es gyártási technológiával készül. Ez lehet az első tehát, mely ezzel a csíkszélességgel készül, valamint a nagytesvére a Helio X35. Azonban nem csak a csúcskategória kiváltsága a 10 nm, középkategóriás készülékekbe is készülnek hasonlóval.header-3

A kettős tömeggyártása ez év végén vagy 2017 elején indulhat meg. A MediaTek így valóban az első a TSMC ügyfelei közül, aki az eddigi legkisebb, 10 nm-rel operál, megelőzve ezzel például az Apple-t. A 10 magos belső a következőképpen alakul: kettő Cortex-A73 mag maximális 2.8 Ghz-en; négy Cortex-A53 mag maximális 2.2 Ghz-en és szintén négy alacsony energiafogyasztású Cortex A35, ezek 2 GHz-en képesek dolgozni legjobb esetben. 8 GB RAM-ot képes kezelni és négy-magos PowerVR grafikus gyorsítót is kapott. Ráadásul támogatja a Google Daydream VR-t is.

Mindent egybevetve a MediaTek próbál előrébb járni, mint a Qualcomm és Samsung vagy a Huawei és rálicitálni a Snapdragon, Exynos és Kirin termékcsaládokra. Ráadásul van is rá kereslet, mivel az egyre növekvő kínai márkák szívesen választják a szintén “hazai” manufaktúra termékeit.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Fülöp Zoltán
Techbolond, újságíró, jöhet minden, ami telefon, táblagép vagy notebook