Megjártuk az első CES 2019-es rendezvényt, a Samsung First Look eventet, ahol a vállalat képviselői a Micro LED technológiáról és a tévékről beszéltek. A tévépiacon jelenleg nagy a harc az OLED és a QLED között, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, azonban a Samsung a QLED helyett a Micro LED technológiában látja a jövőt.

Négy területen is jeleskedik a Micro LED technológia: modularitás, képminőség, élettartam és hőtermelés. A tavalyi CES-en leplezte le a Samsung a The Wall névre hallgató Micro LED-es tévéjét, az idei CES-en viszont jött belőle egy 219″-es és egy sokkal otthon-barátabb 75 hüvelykes, 4K-s változat.

A prezentáció során is beszéltek a modularitásról, de élőben is láthattuk, hogyan is kell ezt elképzelni. Mivel gyakorlatilag teljesen kávamentes a panel, így tetrisz módjára egymáshoz lehet pakolgatni a darabokat, ezáltal bármilyen méretű és képarányú lehet a tévé, ez teljesen ránk van bízva, észre sem lehet venni, hogy az adott tévé egy vagy több darabból áll.

Képminőségben a MicroLED nagyon közel áll az OLED-hez, a feketék ugyanolyan mélyek, de mivel nem organikus anyagokból épül fel, ezért immunis a beégésre, ebből kifolyólag az élettartam is nagyon hosszú, a leghosszabb az eddigi panelek közül. A kiállított 75 hüvelykes tévén egy demó videó ment, de a minősége tényleg lenyűgöző volt betekintési szögek, fényerő és a színek szempontjából is.

Ezenkívül a kijelző hőtermelése sokkal alacsonyabb, tehát ha több órán át tévézünk és elé vagy rátesszük a kezünket, akkor érezhető, hogy sokkal kevesebb hő fejlődik, ami nem hátrány. A 75”-es Micro LED tévé az első, amit kereskedelmi forgalomba szán a Samsung, azonban hazánkban idén még biztosan nem fog megjelenni, valamint az ára sem ismert, de mivel ez most a csúcstechnológia, biztosak lehettek benne, hogy nem lesz olcsó.

A Samsung ezenkívül azt is bejelentette, hogy a 2019-es tévék már alapból Apple AirPlay 2 és iTunes Movies támogatással érkeznek (frissítés formájában ezt a 2018-as Samsung tévék is megkapják tavasszal), ami váratlan, ám örömteli hír volt, előbbivel akár az iPhone vagy a MacBook kijelzőjét tudjuk vezeték nélkül a tévére tükrözni mindenféle okosító nélkül, utóbbin keresztül pedig filmeket és sorozatokat tudunk nézni. Az Apple felhasználóknak örvendetes, hogy ilyen téren is nyit egymás felé a két cég, nagy könnyedség ez az almásoknak.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.