Donald Trump elnökségének utolsó napjaiban is tesz róla, hogy hallasson magáról. A Reuters információi szerint az USA kormánya összesen kilenc kínai vállalatot tett katonai feketelistára, köztük a Xiaomit.

Félreértés ne essék, ez nem ugyanaz a lista, amin a Huawei is van, ugyanis ők kereskedelmi feketelistán vannak, tehát a Xiaomira más szankciók vonatkoznak, ezek közé tartozik, hogy amerikai vállalatok nem invesztálhatnak a listán lévő cégekbe és így 2021. november 11-ig el kell adniuk a Xiaomi részvényeiket, ami jelentős részvényárfolyam-csökkenést fog maga után vonni.

Xiaomi Mi 11

Tehát akinek Xiaomi készüléke van, nem kell aggódni, nem változik semmi a készülékek támogatását illetően. A Trump adminisztráció szerint a Xiaomi a kínai hadsereg ellenőrzése, felügyelete alatt áll, ezért kerültek fel a listára.

Időközben (16:27) a Xiaomi is reagált a történtekre, a hivatalos álláspont lentebb olvasható:

“A Vállalat minden országban, ahol üzleti tevékenységet folytat törvényesen, a helyi jogszabályoknak megfelelően működik. A Vállalat polgári célú termékeket és szolgáltatásokat állít elő a lakosság számára. Megerősíti, hogy a kínai hadsereg nem tartozik a tulajdonosai közzé és nem is áll annak ellenőrzése alatt, valamint nem minősül a “Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatának”, ahogy azt az NDAA (honvédelmi engedélyezési törvény) meghatározta. A Vállalat megteszi a szükséges intézkedéseket a Vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében.

A Vállalat mérlegeli a lehetséges következményeket és felméri azoknak a teljes cégcsoportra gyakorolt hatásait. Amint esedékessé válik, a Vállalat újabb nyilatkozatot fog tenni.”

Hirdetés
FORRÁShttps://www.reuters.com/article/us-usa-china-comac-military-exclusive/exclusive-trump-administration-adds-chinas-comac-xiaomi-to-chinese-military-blacklist-idUSKBN29J2HK
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.