Hirdetés

Több tucat Apple kütyü küldött téves vészjelzést egy üdülővárosból, ami a legújabb iPhone széria, illetve az Apple Watch 8. generációjának automatikus baleset-érzékelés funkciójának hibájából következett be.

Visszafelé sült el az egyébként rendkívül hasznos vészhívó funkció: az egyik amerikai sívárosból 71 fals automatikus hívás érkezett a segélyhívó szolgálathoz, ezek közül egyik sem volt valódi vészhelyzet. A síelők hirtelen megálltak a pályán, amelyet az eszköz valószínűleg autóbalesetnek érzékelhetett.

Több tucat Apple kütyü küldött téves vészjelzést egy üdülővárosból

A baleset és az elesés érzékelő funkció az iPhone 14 szériától már automatikusan tárcsázza a 911-et, természetesen valamennyi visszavonási időt hagyva a felhasználónak pont az ilyen fals-érzékelések esetére. Persze, ha az eszköz nincs kéznél, kikapcsolni sem egyszerű a tárcsázást, főleg a sípályán.

A funkció a vészjelzés leadását követően úgy működik, hogy a segélyszolgálat visszahívja az érintettet, aki ha nem veszi fel, akkor küldik a mentőkocsit a helyszínre, amit a telefon továbbított.

A segélyszolgálat szerint ezek a hívások jelentős erőforrásokat vesznek el a diszpécserektől, ráadásul olyan régiókból érkeznek, ahol számos valós eset történhet, elvonva ezzel az erőforrásokat a valódi életveszélyben lévőktől, akik így segítség nélkül maradhatnak.

Hiába hívják vissza a diszpécserek az automatikus segélyüzenet küldőit, sokszor a ruházat mélyén van a telefonjuk, nem tudják felvenni, így kénytelenek kiküldeni a mentőcsapatot, ami még több erőforrást vesz el a valódi vészhelyzetektől.

Sajnos, ha az Apple nem dolgoz ki valamilyen megoldást, előbb-utóbb ignorálni fogják ezeket a vészjelzéseket, így pedig lényegét veszti ez a funkció, ami számos életet megmenthetne.

Az Apple már dolgozik a megoldáson, így reméljük, hogy mihamarabb megoldják a fals-pozitív vészjelzéseket okozó hibát.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.