Szeptemberben írtunk róla, hogy kétmillió dollárra perelte az almás céget a Brazil Igazságügyi Minisztérium és hogy megtilthatják az iPhone-ok forgalmazását, amikhez nem csomagolnak töltőt, most több száz iPhone-t foglalt le a fogyasztóvédelem.

Több száz iPhone-t foglalt le a Brazil fogyasztóvédelem, miután az Apple nem akart töltőt tenni a dobozba

A Tecnoblog számolt be róla elsőként, hogy a Procon-DF több száz iPhone-t foglalt le Brazília különböző kiskereskedelmi üzleteiben, Brazília fővárosában. Az „Operation Discharge” nevű akcióval a jogalkotó arra próbálja kényszeríteni az Apple-t, hogy tartsa be a helyi törvényeket, amelyek előírják, hogy az okostelefonokat dobozaikban töltővel kell ellátni.

A jelentés szerint az iPhone-okat a forgalmazók üzleteiben és az Apple hivatalos viszonteladóinál foglalták le. A hatóság elrendelte minden olyan iPhone-modell betiltását, amelyből hiányzik a dobozból a töltő.

Az iPhone-ok lefoglalása után az Apple arra kérte a kormányt, hogy a végső döntéséig engedélyezze az okostelefonok értékesítését az országban. A cég azt mondta a Tecnoblognak, hogy továbbra is értékesít iPhone-okat Brazíliában.

Amint azt a MacMagazine megjegyezte, Diego Câmara Alves bíró, aki a jogerős ítéletig megengedte a cégnek, hogy Brazíliában továbbra is értékesítsen iPhone-okat, úgy véli, hogy a cég nem sért meg fogyasztói jogokat. A bíró azt is állítja, hogy a brazil szabályozó „visszaél a hatalmával” egy ilyen döntéssel. Az Apple azt állítja, hogy biztos abban, hogy megnyeri a jogi vitát, és hogy az ügyfelek „tisztában vannak az eszközeik töltésének és csatlakoztatásának különféle lehetőségeivel”.

Annak ellenére, hogy a cég azt állítja, hogy bízik abban, hogy megnyeri a vitát, egy közelmúltbeli céghatározat mást mutat. Az új generációs Apple TV 4K, amely távirányítója már C-típusú csatlakozóval érkezik egy ideig a kábellel jött, a világ számos pontján azonban már nem tartalmazza a doboz a kábelt, Brazíliában azonban az új Apple TV 4K továbbra is USB-C kábellel érkezik. Bár a cég nem mondja el, hogy miért döntött így, elég nyilvánvalónak tűnik, hogy az Apple el akarta kerülni a brazil szabályozó további bírságait az iPhone-töltőkkel kapcsolatos viták közepette.

Hirdetés
FORRÁS9to5Mac
Mérnökinformatikát tanulok, szabadidőmben cikkeket írok és videókat készítek. Mindenféle tech téma érdekel, így a Tech2-n olvashattok tőlem mobilokról, közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is.